Μετατοπίζεται το βάρος του ελέγχου για την ρευματοκλοπή από τον ΔΕΔΔΗΕ στους ιδιώτες ηλεκτρολόγους, για τους οποίους προβλέπονται ακόμη πιο αυστηρές ποινές! Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, με σκοπό την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής, εισάγεται νέα ρύθμιση η οποία τροποποιεί το νόμο του 1965, όπου η ΔΕΗ ήταν υπεύθυνη να ελέγξει την ρευματοκλοπή και όχι ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος που έκανε την ηλεκτρολογική σύνδεση.
Στη νέα ρύθμιση αναφέρεται ότι «για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της».
Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι: «Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ή άλλη Επιχείρηση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνεται για την ως άνω υποβολή και αναλόγως ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». «Επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης», αναφέρεται.
Υπαίτιος, πάντως, για την ρευματοκλοπή δεν είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος! Στην ίδια διάταξη γίνεται προσθήκη στο Νόμο 4482/1965 και με την υπό ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση ρευματοκλοπής, ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος θα διώκεται με το άρθρο 372 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα περί εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος, ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, «καταδικαστεί, με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, ηλεκτρολόγος», «το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος του άρθρου 65 του Ποινικού Κώδικα ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής».
Τι προβλέπει το άρθρο 65 του Ποινικού Κώδικα
Το άρθρο 65 του Ποινικού Κώδικα περί απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος προβλέπει ότι «αν ο υπαίτιος διέπραξε έγκλημα με βαριά παράβαση των καθηκόντων του επαγγέλματός του, για την άσκηση του οποίου απαιτείται ειδική άδεια της αρχής, και εφόσον του επιβλήθηκε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον δύο ετών, το δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος αυτού για χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως δύο έτη». Επίσης, στο ίδιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι «η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος αρχίζει μόλις η απόφαση γίνει αμετάκλητη και η διάρκειά της, εφόσον ο δράστης κρατείται, υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας κατά την οποία απολύεται από τη φυλακή».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα της επιφόρτισης των ηλεκτρολόγων με τη διενέργεια ελέγχων που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης και της μεταφοράς της αρμοδιότητας και της ευθύνης αλλά και του κόστους από τον ΔΕΔΔΗΕ στους πολίτες και στους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το αναγκαίο ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο για την υπαιτιότητα των ρευματοκλοπών», σχολίασε κατά συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την ακρόαση φορέων, ο Κωνσταντίνος Συνογεώργου, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Επαγγελματικής και Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ).
Κάλεσε, μάλιστα, την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος «να μην καταφεύγει σε πρόχειρες και μη αποτελεσματικές επιλογές». «Θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης ψηφιακών μετρητών κατά προτεραιότητα αρχικά και στις επαγγελματικές χρήσεις, ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες ρευματοκλοπής», είπε ο Κωνσταντίνος Συνογεώργου.
Discussion about this post