Τρόμο σκορπίζει η νέα επιδείνωση του καιρού στις πληγείσες περιοχές από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη έως τη Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου με τους κατοίκους να παλεύουν με τις λάσπες μέσα στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα χωράφια τους. Στην Αργιθέα που πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, η υποχώρηση των χωμάτων δεν επιτρέπει την πρόχειρη διαμόρφωση αγροτικών δρόμων για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης. Εκτεταμένο το πρόβλημα στα δίκτυα υδροδότησης, ενώ πλην απομακρυσμένων περιοχών η ηλεκτροδότηση επανέρχεται σταδιακά. Μεγάλο το πλήγμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας με ανυπολόγιστες τις ζημίες, που είναι ολοσχερείς.
Καρδίτσα
Λασπωμένα ογκώδη αντικείμενα στέκουν δεξιά και αριστερά από τους δρόμους της Καρδίτσας με τους κατοίκους να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους και κοιτώντας γύρω, να βλέπουν την απόλυτη καταστροφή. Τρόμος γεμίζει τα μάτια τους με την ιδέα πως αυτήν καταστροφή ίσως την ξαναζήσουν, καθώς σήμερα αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις. «Κανείς από τον δήμο δεν έχει έρθει να καθαρίσει τους δρόμους», λένε στην «Αυγή» κάτοικοι που διασχίζουν το λασπωμένο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας ή μένουν σε μικροί απόσταση από αυτό. Μια αμυδρή αγαλλίαση προσφέρει στους κατοίκους της Καρδίτσας η βοήθεια σε πόσιμο νερό, συσκευασμένα τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα έρχεται από κάθε άκρο της Ελλάδας είτε με πρωτοβουλία δημάρχων, είτε με την πρωτοβουλία φορέων και πολιτών.
Αργιθέα
Την ώρα που μετ’ εμποδίων αποκαθίσταται το ορεινό αγροτικό οδικό δίκτυο στην Αργιθέα με τους κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς υδροδότηση σε τέσσερα χωριά του δήμου. «Μπαζώσαμε ξανά τον αγροτικό δρόμο που συνδέει την Αργιθέα με το Λεοντίτο, αλλά ξη διέλευση γίνεται μόνο για κατεπείγουσα ανάγκη», λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος, Ανδρέας Στεργίου. Στο Μουζάκι, δόθηκε στην κυκλοφορία η κεντρική γέφυρα που συνδέει τον δήμο με την Καρδίτσα. Όμως, άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθούν οι υπόλοιπες γέφυρες.
Από την Λίμνη Πλαστήρα στον Παλαμά
Στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα, όπως είναι η Φυλαχτή η πρόσβαση παραμένει αδύνατη με τα τμήματα των γεφυρών να έχουν πέσει μέσα στο ποτάμι. Εκεί οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα και όλα τα δίκτυα ύδρευσης έχουν σπάσει! Και μπορεί ο μεγάλος όγκος νερού να υποχωρεί σταδιακά από την Αργιθέα και το Μουζάκι, αλλά η στάθμη στον δήμο Παλαμά δεν λέει να υποχωρήσει. Περί τα 150.000 στρέμματα είναι για όγδοη ημέρα καλυμμένα από το νερό της πλημμύρας, καθώς εκεί καταλήγουν τα νερά των φουσκωμένων παραποτάμων του Πηνειού. Εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 σπίτια στα χωριά Καλογριανά, Ορφανά και Φύλλο είναι βυθισμένα στην λάσπη και τα συνεργεία του δήμου Παλαμά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας κάνουν διαρκείς απαντλήσεις υδάτων.
Κραυγή αγωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους
Απελπισία σκορπίζει στους αγρότες και κτηνοτρόφους οι εικόνες ολοσχερούς καταστροφής. Οι βαμβακοκαλλιεργητές βλέπουν τη σοδειά που θα μάζευαν σε λίγες μέρες από σήμερα να βρίσκεται θαμμένη στη λάσπη. Παράλληλα, η έντονη οσμή από πεθαμένα αιγοπρόβατα και βοοειδή σκορπίζει απόγνωση στους κτηνοτρόφους. Εκτιμάται ότι στην Καρδίτσα πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί από το χτύπημα του κυκλώνα «Ιανού», ενώ δεν έχει καταγραφεί πλήρως ο αριθμός των βοοειδών ελευθέρας βοσκής που έχει χαθεί. Στο δήμο Σοφάδων, απελπισμένος είναι κτηνοτρόφος, που στη στάνη του κρατά τα πτώματα 600 προβάτων, που πνίγηκαν και όπως ο ίδιος μεταφέρει «η αποζημίωση των 78 ευρώ ανά κεφαλή ζώου δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ζημιά!».
«Η καταστροφή των μονάδων βοοειδών είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη», λέει στην «Αυγή» ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων, Γιώργος Βαΐοπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Καρδίτσα επιχειρηματίας με 100 βοοειδή και μονάδα επεξεργασίας γάλακτος υπέστη καταστροφή που με τους πρώτους υπολογισμούς ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ!
«Η καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι ολική και αυτό που ζητάμε είναι γενναία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα de minimis», τονίζει μέσω της «Αυγής» ο Γ. Βαΐοπουλος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο, αποθήκες ζωοτροφών, μηχανήματα και εξοπλισμό. Την ίδια έκκληση απευθύνει η τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέγκυ Βράντζα υπογραμμίζοντας ότι η αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να είναι στα πρότυπα της καταστροφής του Έβρου!
Κεφαλονιά και Ιθάκη
Παραδοχή ανεπαρκούς συντονισμού των συνεργείων έκανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Νίκος Χαρδαλιάς από το βήμα της Βουλής, καθώς ενώ ήταν γνωστό πως ο κυκλώνας «Ιανός» θα χτυπούσε τα νησιά του Ιονίου την Παρασκευή, δεν υπήρξε πρόνοια να σταλεί κλιμάκιο των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα. Ο ίδιος επικαλέστηκε το απαγορευτικό της Παρασκευής από το λιμάνι της Κυλλήνης με αποτέλεσμα οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ να φτάσουν μαζί με τις 32 γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος την επομένη στην Κεφαλονιά.
Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κεφαλονιά, ενώ οι σφοδρά πληγείσες περιοχές, Αγία Ευφημία και Άσσος, βρίσκονται κάτω από την λάσπη και τους πέτρες με ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Χθες ενισχύθηκαν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με γεννήτριες. Τα σκάφη παραμένουν βουλιαγμένα στο λιμάνι της Άσσου με κίνδυνο περαιτέρω περιβαλλοντικής καταστροφής από τα καύσιμα των ιστιοφόρων.
Στην Ιθάκη εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έως και αδύνατη η μετακίνηση των κατοίκων. Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στις παραθαλάσσιες περιοχές Κιόνι και Φρίσες, όπου η θάλασσα έπνιξε όλες τις επιχειρήσεις, που βρίσκονταν στην στεριά. Ενδεικτικό της μη έγκαιρης πρόληψης είναι πως ενώ ήταν γνωστό το χτύπημα του κυκλώνα «Ιανού», την Παρασκευή, το χωριό Κιόνι είχε μείνει χωρίς ρεύμα από την προηγούμενη ημέρα. Ενώ, με καθυστέρηση έφτασαν στο νησί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση τουλάχιστον με γεννήτριες.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post