Την κόλαση της λάσπης ζουν οι κάτοικοι στην περιοχή της Καρδίτσας, με τις γέφυρες να είναι πεσμένες στα ποτάμια και τους δρόμους να είναι κατεστραμμένοι. Ενώ επανέρχεται η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος των πληγεισών περιοχών, παραμένουν οι εγκλωβισμένοι κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Αργιθέας. Μετά από επτά ημέρες, βρέθηκε το σώμα της άτυχης 43χρονης φαρμακοποιού, η οποία με το όχημά της δεν κατόρθωσε να περάσει την γέφυρα που εκείνη την ώρα κατέρρευσε. Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούν τις τεράστιες απώλειες σε σοδειά και ζωικό κεφάλαιο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Στον δήμο Παλαμά, τα λιμνάζοντα ύδατα μαζί με τα κουφάρια νεκρών ζώων αναδίνουν μια έντονη δυσοσμία και περισσότερα από 1.000 σπίτια είναι βυθισμένα στη λάσπη.
Καρδίτσα
Για έβδομη ημέρα οι κάτοικοι της Καρδίτσας προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, αγωνιώντας για το νέο κύμα βροχοπτώσεων που θα πλήξει εκ νέου την Κεντρική Ελλάδα. «Είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή τόσο σε σπίτια, όσο και σε επιχειρήσεις», λένε στην «Αυγή» οι κάτοικοι της Καρδίτσας, που πλέον απευθύνονται στην κεντρική αποθήκη του δήμου για να προμηθευτούν πόσιμο νερό και τρόφιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματία που διαθέτει μονάδα βοοειδών και προμηθεύει ζωοτροφές, ο οποίος εκτιμά ότι η καταστροφή που υπέστη, ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς τα ζώα του πνίγηκαν και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές πλημμύρισαν. «Τι να μου κάνουν τα 8.000 ευρώ που δίνει το κράτος;», διερωτάται εκφράζοντας την απόγνωσή του. Και δεν είναι ο μόνος! Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας περί τις 3.000 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από το ορμητικό νερό που έπνιξε όλη την πόλη της Καρδίτσας. Πάνω από 5.000 είναι τα κατεστραμμένα σπίτια μέσα στην πόλη.
Αργιθέα
«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο κόντρα στην βροχή», λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου. Εξηγεί, μάλιστα, ότι λόγω της χθεσινής βροχόπτωσης «ό,τι φτιάχναμε στο αγροτικό οδικό δίκτυο προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση έχει καταστραφεί με τα χώματα να έχουν υποχωρήσει». «Προσπαθούμε με κάθε μέσον να απεγκλωβίσουμε περί τους 100 κατοίκους στα ορεινά χωριά, προκειμένου να μεταφερθούν στο Μουζάκι», λέει με αγωνία ο Α. Στεργίου. Κι ενώ η ηλεκτροδρότηση στα μεγαλύτερα τμήματα του δήμου Αργιθέας έχει αποκατασταθεί, προβλήματα εντοπίζονται σε τέσσερα χωριά της ορεινής Αργιθέας με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς οι σωλήνες έχουν ολοσχερώς καταστραφεί.
Μουζάκι
Νεκρή μέσα από τις λάσπες και τους κορμούς δέντρων ανασύρθηκε χθες η 43χρονη φαρμακοποιός, ύστερα από αναζήτηση επτά ημερών από πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και εθελοντές. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που είχε εντοπιστεί το όχημά της, το οποίο την ώρα της σφοδρής νεροποντής την Παρασκευή κατακρημνίστηκε από την γέφυρα που υποχωρούσε στο Μουζάκι.
Την ίδια ώρα, «η κατάσταση ομαλοποιείται στο Μουζάκι», όπως λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος, Θεοφάνης Στάθης με το πρόβλημα στις υποδομές να παραμένει και να έχει καταστραφεί όλη η κατοικημένη περιοχή παραπλεύρως του ποταμού Πάμισου, όπου και κατέρρευσε το κέντρο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», η περιοχή αυτή ήταν μπαζωμένη και η ορμή του νερού παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Ντόπιοι κάτοικοι λένε πώς ενώ το 1945 η κοίτη του ποταμού Πάμισου σε εκείνο το σημείο ήταν 160 μέτρα, σταδιακά αυτή συρρικνώθηκε στα 60 μέτρα και πάνω στα μπαζωμένα είχαν οικοδομηθεί όλες οι δημοτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις.
Παλαμά
Σε σύνολο έκτασης 248.000 στρεμμάτων, στον δήμο Παλαμά περί τα 220.000 στρέμματα αγροτικής γης έχουν καταστραφεί και περί τα 150.000 στρέμματα είναι για έβδομη ημέρα καλυμμένα από το νερό της πλημμύρας. Οι βαμβακοκαλλιέργειες είναι θαμμένες μέσα στα νερά, τα ποιμνιοστάσια και οι αποθήκες τους είναι πλημμυρισμένες και έντονη είναι η δυσοσμία από τα αμέτρητα κουφάρια ζώων, που αποσυντίθενται μέσα στις λάσπες.
«Η στάθμη του νερού παραμένει σε πολλά σημεία στον κάμπο στο ένα (1) μέτρο», λέει στην «Αυγή» με απόγνωση ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου κι όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή δέχεται όλα τα νερά από τα ορεινά, δηλαδή το Μουζάκι και τους παραποτάμους του Πηνειού. «Περί τα 1.000 σπίτια είναι πνιγμένα μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα στα χωριά Ορφανά, Φύλλο και Καλογριανά» λέει με απελπισία ο δήμαρχος. «Είναι αδύνατον να κάνουμε καταγραφή των καταστροφών εάν δεν υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων», τονίζει.
Βαρύ το πλήγμα σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία
Η χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον Κώστα Αγοραστό με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο ανέδειξε ότι η καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 150 εκατ. ευρώ. Ήδη, τριάντα κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν καταγραφές στις περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, στον δήμο Τρικάλων, Φαρσάλων, Φαρκαδόνας και Αλμυρού, προκειμένου να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για καταστροφή εκτάσεων περί τα 300.000 στρέμματα. Έχει πληγεί όλη η παραγωγή βαμβακιού. Και το χειρότερο είναι ότι σε λίγες ημέρες από σήμερα, οι αγρότες θα έμπαιναν στα χωράφια τους για να συλλέξουν το βαμβάκι. Αντίστοιχα, έχουν καταστραφεί ποιμνιοστάσια, όπως και αποθήκες με ζωοτροφές, αλλά και οι κυψέλες μελισσών, ενώ έχει πνιγεί απροσδιόριστος αριθμός αιγοπροβάτων και βοοειδών.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post