Επαναπροσδιορισμό του εισιτηρίου για κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Μενδώνη – Σκυλακάκη ζητά ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας χαρακτηρίζοντας «υπέρογκο» το ποσόν των 50 ευρώ στο πρώτο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο! Για το ίδιο ζήτημα είχε προηγηθεί παρέμβαση του δημάρχου Αλοννήσου, Πέτρου Βαφίνη, όπως και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Σίας Αναγνωστοπούλου για την απαράδεκτη αυτή απόφαση!
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Τουρισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι η επιβολή εισιτηρίου των 50 ευρώ, όπως και «οποιαδήποτε επιβολή υπερβολικών εισιτηρίων σε πάρκα, υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα, ή ιστορικά υποθαλάσσια μνημεία, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ολόκληρη την τουριστική ανάπτυξη του κλάδου μας».
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «οι υποσχέσεις ετών για τη δημιουργία του Πάρκου της Περιστέρας από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αναρίθμητες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις για τη δημιουργία και λειτουργία του πέφτουν στον κενό με την επιβολή του αδικαιολόγητα ακριβού εισιτηρίου, αφαιρώντας για μία ακόμα φορά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά».
Επικαλούμενος το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Πάρκου στη γειτονική Νάπολη της Ιταλίας, στη Μπάια όπου το εισιτήριο ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά κατάδυση, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «η επιβολή εισιτηρίου υπέρογκων ποσών όπως στην Περιστέρα ή σε οποιοδήποτε πάρκο ή ιστορικό ναυάγιο θα έχει δυσμενή αποτελέσματα».
Ο Σύνδεσμος εξηγεί προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι η επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ θα καταστήσει «οικονομικά απαγορευτική» την υποβρύχια επίσκεψη στους εν λόγω υποθαλάσσιους χώρους για το ευρύ κοινό. Παράλληλα, «θα καταστρέψει οικονομικά τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών καθώς θα είναι αδύνατη η οργάνωση καταδύσεων σε αυτά τα πάρκα ή ναυάγια λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους για τον τελικό καταναλωτή».
Ο Σύνδεσμος μιλά για τον κίνδυνο «τουριστικής υποβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή», καθώς ο καταδυτικός τουρισμός συνδέεται ευθέως με την ξενοδοχία και την εστίαση.
Κι ενώ η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, αυτή η επιλογή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη εν τέλει «θα αποδυναμώσει το τουριστικό καταδυτικό προϊόν μας και να οδηγηθούν οι τουρίστες/δύτες να επιλέξουν άλλους καταδυτικούς προορισμούς, ανταγωνίστριες χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Τουρκία».
Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «πρώτα προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς της καταδυτικής αγοράς οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν γνώση όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και για το τι ισχύει στο εξωτερικό».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post