Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα ορεινά της Καρδίτσας, ενώ οι δημοτικές αρχές σε Αργιθέα, Μουζάκι και Λίμνη Πλαστήρα απευθύνουν για άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Την ίδια έκκληση κάνουν οι κάτοικοι στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, την Κεφαλονιά. Για έκτη ημέρα οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι επιχειρηματίες απευθύνουν έκκληση για άμεσα μέτρα στήριξης βλέποντας τα σπίτια και το βιός τους θαμμένο μέσα στην λάσπη και τα χωράφια τους πλημμυρισμένα. Συγκινητική είναι συνδρομή των πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα για τους πληγέντες της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Από την άλλη πλευρά, υπό το βάρος της κατακραυγής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί για αύξηση της επιχορήγησης προς τους Δήμους στα 37 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά πληροφορούμαστε ότι μόνο στην Θεσσαλία η ανάγκη για αποκατάσταση σε υποδομές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ!
Καρδίτσα
Η χθεσινή βροχή στη Αργιθέα, το Μουζάκι και την Καρδίτσα έσπειρε την αγωνία στους κατοίκους, καθώς ακόμη δεν έχουν προλάβει να βγάλουν την λάσπη από τα σπίτια τους και το τοπίο γύρω τους είναι βομβαρδισμένο. Στην Καρδίτσα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις λάσπες, καθώς περισσότερα από 5.000 σπίτια είναι πλημμυρισμένα. Μέχρι χθες, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, πάνω από 1.800 επιχειρηματίες είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ βοήθημα των 8.000 ευρώ. Κατ’ εκτίμηση, όμως, και οι 3.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού».
Παράλληλα, όλη η παραγωγή σε βαμβάκια και ζωικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, στην Καρδίτσα εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα και 25.000 κυψέλες μελισσών, όπως και μεγάλος αριθμός βοοειδών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 εκατ. ευρώ. Στα δε χωράφια, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, καθώς ακόμη οι καλλιέργειες είναι θαμμένες μέσα στη λάσπη.
Αργιθέα
«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο», λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι κεντρικοί άξονες από Αργιθεά προς Μουζάκι και Καρδίτσα είναι κατεστραμμένοι». Για έκτη ημέρα, χθες, οκτώ χωριά του δήμου Αργιθέα ήταν χωρίς ρεύμα, ενώ τέσσερα χωριά είναι χωρίς δίκτυο ύδρευσης. «Τα προβλήματα στους δρόμους είναι τεράστια και παραμένουν 80 περίπου κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα χωριά μας», τονίζει ο Α. Στεργίου, επισημαίνοντας πως προς μόλις χθες με την συμβολή των μηχανημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας άνοιξε ο δρόμος που συνδέει την Αργιθέα με το Μουζάκι. «Μόνο χωμάτινους δρόμους μπορούμε να ανοίξουμε», λέει με απελπισία ο δήμαρχος.
Μουζάκι
Στο Μουζάκι όλες οι γέφυρες είναι κλειστές, καθώς άλλες έχουν πέσει και σε άλλες έχει υποχωρήσει σημαντικά το οδόστρωμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι κάτοικοι για έκτη ημέρα ζουν χωρίς νερό και ρεύμα σχεδόν σε όλα τα χωριά. Απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι 11 από τα 13 χωριά της Οξυάς Μουζακίου είναι αποκλεισμένα. «Σε κάποιες περιπτώσεις η τροφοδοσία γίνεται από κατοίκους που πεζή μεταφέρουν τρόφιμα», λέει στην «Αυγή» ο Θ. Στάθης, ενώ η τροφοδοσία στο Πευκόφυτο έγινε όταν στην δαγκάνα του εκσκαφέα φορτώθηκαν φιάλες νερού και τρόφιμα για να τα παραλάβουν οι κάτοικοι που έμεναν στην άλλη όχθη του ποταμού, καθώς η γέφυρα έχει πέσει.
Στο πλευρό των κατοίκων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Από την Κεφαλονιά, όπου χθες βρέθηκε εκεί κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτου, η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική. «Απαραίτητη όσο ποτέ η πρόληψη έναντι των σφοδρών καιρικών φαινομένων», σχολιάζει στην «Αυγή» η αναπληρώτρια τομέα Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη υπογραμμίζοντας ότι «επειδή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, πρέπει οι πόλεις μας να είναι ανθεκτικές!».
Εκεί, από την πρώτη στιγμή, εθελοντικές ομάδες της πολιτικής προστασίας βοηθούν στον απεγκλωβισμό των κατοίκων ή στην διανομή τροφίμων. Παράλληλα, υπό τις οδηγίες των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ συμβάλλουν στην αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Όμως είναι έκτη ημέρα που οι κάτοικοι στην Αγία Ευφημία και την Άσσο ζουν χωρίς ρεύμα και υδροδότηση. Όλες οι υποδομές είναι κατεστραμμένες και ιδίως για την Άσσο, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί έως μήνας για να αποσυρθούν από τους δρόμους οι πέτρες και τα φερτά υλικά, που κατέκλυσαν τους δρόμους της!
Αναγκάστηκαν να αυξήσουν την χρηματοδότηση των πληγεισών περιοχών
Σε αύξηση της χρηματοδότησης για τις υποδομές των πληγεισών περιοχών προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών μετά το βάρος της κατακραυγής, καθώς η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα για κατανομή 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο, του οποίου οι υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον κυκλώνα «Ιανό», προκάλεσε, όπως πληροφορούμαστε, την έντονη αντίδραση και δυσφορία των αιρετών της αυτοδιοίκησης και των τοπικών βουλευτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, λοιπόν, για την αποκατάσταση πρόκειται να δοθούν στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας και συγκεκριμένα στους δήμους Καρδίτσας 7,5 εκατ. ευρώ, Σοφάδων 2,6 εκατ. ευρώ, Παλαμά 1,6 εκατ. ευρώ.
Όμως στους δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας όπως είναι οι Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας, παρά το μέγεθος της καταστροφής θα δοθούν πολύ λιγότερα χρήματα. Συγκεκριμένα για τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα θα δοθούν μόλις 700.000 ευρώ και Αργιθέας 800.000 ευρώ. Επίσης, επιχορήγηση θα δοθεί στους δήμους Φαρσάλων (2,7 εκατ. ευρώ), Αλμυρού Μαγνησίας (2 εκατ. ευρώ), Τρικκαίων (500.000 ευρώ) και Βόλου (150.000 ευρώ). Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας θα δοθεί επιχορήγηση στους δήμους Λαμίας (2,8 εκατ. ευρώ), Μακρακώμης (550.000 ευρώ) και Δομοκού (290.000 ευρώ). Στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους που επλήγη εξίσου με την Θεσσαλία, θα υπάρξει επιχορήγηση στους Δήμους Σάμης (1,2 εκατ. ευρώ), Αργοστολίου (1,1 εκατ. ευρώ), Ληξουρίου (850.000 ευρώ), Ιθάκης (830.000 ευρώ), Ζακύνθου (500.000 ευρώ). Τέλος, επιχορήγηση για την αποκατάσταση των υποδομών θα δοθούν απευθείας στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων 2 εκατ. ευρώ, Θεσσαλίας 3,5 εκατ. ευρώ και Στερεάς Ελλάδας 1 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post