Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ένα ακόμη σχολείο ειδικής αγωγής, το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου ανοίγει με απόφαση του τον δρόμο προκειμένου να τους δώσει μια ζεστή αγκαλιά στα παιδιά με αναπηρία. Με αυτόν τον τρόπο, η δημοτική αρχή Ρούσσου δρομολογεί μια νέα σχολική δομή, η οποία θα λειτουργεί κόντρα στους μαθησιακούς αποκλεισμούς που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρία και κόντρα στην ταλαιπωρία των γονέων τους που πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα για να εξασφαλίσουν μόρφωση για τα παιδιά τους.
Δυστυχώς, στο λεκανοπέδιο Αττικής τα σχολεία ειδικής αγωγής είναι περιορισμένα. Ειδικά οι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου είναι αναγκασμένοι να τα εγγράφουν είτε στο αντίστοιχο σχολείο του δήμου Νέου Ηρακλείου ή του δήμου Πεντέλης. Η επιλογή, λοιπόν, του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου να δρομολογήσει την κατασκευή του σχολείου ειδικής αγωγής εντός των διοικητικών ορίων συνιστά ανταπόκριση στο αίτημα δεκάδων γονέων. Εξάλλου, όταν γίνει η ανέγερση του σχολείου, αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης και για οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά τους.
Η ευαισθησία της δημοτικής αρχής Χαλανδρίου έχει φανεί ήδη και από την απορρόφηση κρατικών κονδυλίων και αξιοποίησης ιδίων πόρων για τις κατάλληλες υποδομές, που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στα σχολεία της πόλης, όπως είναι η κατασκευή οκτώ ασανσέρ και 29 ραμπών και χώρων υγιεινής για άτομα με αναπηρία.
Αφουγκραζόμενος, λοιπόν, την κοινωνική ανάγκη ο Σίμος Ρούσσος εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου την χωροθέτηση ενός σχολείου ειδικής αγωγής σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου στη θέση Πάτημα. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου!
Το νέο σχολείο, το 17ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, θα φιλοξενεί 14 τμήματα με συνολικά 60 μαθητές και 24 εκπαιδευτικούς. «Η ανέγερση διδακτηρίου του Ειδικού Σχολείου Χαλανδρίου θα πληροί τις προδιαγραφές σύγχρονου διδακτηρίου με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και επάρκεια χώρων, για την επίτευξη των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών στόχων και των αρχών της συμπερίληψης», αναφέρεται στη σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σημειωτέον ότι οι προδιαγραφές της κατασκευής του σχολείου ορίζονται στη συνέχεια από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) και το υπουργείο Παιδείας.
Όμως, εσχάτως, η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή” εκφράζει ενστάσεις για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς υποστηρίζει ότι η ανέγερση μιας τέτοιας σχολικής δομής συνιστά «εκπαιδευτικό απαρτχάιντ» για τα ανάπηρα παιδιά, ιδίως γιατί η νέα σχολική δομή χαρακτηρίζεται ως «συμπεριληπτική» για όλους τους βαθμούς αναπηρίας. «Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια συνεκπαίδευσης να αγνοείτε ότι τον αποκλεισμό μας τον συντηρεί και τον παράγει η λογική της ίδιας της ύπαρξης του διαχωριστικού σχολείου», επισημαίνει η Κίνηση απευθυνόμενη στην δημοτική αρχή.
Σε αυτό ακριβώς απαντά ο δήμαρχος, Σ. Ρούσσος υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος Χαλανδρίου ήδη έχει υλοποιήσει έργο και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία». Αλλά, όπως υπογραμμίζει «εάν ‘κλείσουμε τον δρόμο’ στην δημιουργία ενός δημόσιου Ειδικού Σχολείου, όπως προτρέπει η σχετική ανακοίνωση της ‘Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική ανοχή’, το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχει η επιλογή μιας δημόσιας δομής εκπαίδευσης στο Χαλάνδρι για όσα παιδιά την χρειάζονται και οι γονείς τους να αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα πρέπει η όλη διαδικασία να είναι τιμωρητική προς αυτούς τους γονείς ούτε να διακυβεύεται το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία», υπογραμμίζει ο Σ. Ρούσσος.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post