Την βαριά κληρονομιά της αυτοδιοικητικής παράταξης «Πειραιάς για όλους» αναλαμβάνει και επίσημα ο Γιώργος Γαβρίλης διεκδικώντας με αξιώσεις την δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα άξιο αυτοδιοικητικό στέλεχος με μακρά πορεία στον χώρο των σιδηροδρομικών και του συνδικαλισμού. Στην ανακήρυξή του ως υποψηφίου δημάρχου Πειραιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τον είχε αποκαλέσει ως έναν «τίμιο αγωνιστή της Αριστεράς, αλλά και της Αυτοδιοίκησης». Η πορεία του ως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με την Ρένα Δούρου (2014 – 2019), ο Γιώργος Γαβρίλης απέδειξε το συνεργατικό του πνεύμα, αλλά και την αποτελεσματικότητά του παραδίδοντας 150 μεγάλα έργα στην διοίκηση Πατούλη.
Παίρνοντας ομόφωνα την σκυτάλη!
Στην επίσημη πρώτη του ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά στην κατάμεστη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, το απόγευμα της Τρίτης, ο Γ. Γαβρίλης πήρε την σκυτάλη από τον Νίκο Μπελαβίλα, καθώς ο τελευταίος κράτησε το τιμόνι της παράταξης «Πειραιάς για όλους» από το 2019, σε μια περίοδο που συνέπεσε «με την Δύση της προοδευτικής Αριστερής διακυβέρνησης στην χώρα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Ν. Μπελαβίλας παραδίδοντας, λοιπόν, την σκυτάλη στον Γ. Γαβρίλη και κάνοντας σύντομο απολογισμό είπε: «Ο ‘Πειραιάς για Όλους’ αποτέλεσε την μείζονα αντιπολίτευση κόντρα στη λογική των συναλλαγών που υποχωρούν μπροστά στις μειοψηφίες που είναι φορτωμένες με την δύναμη της κοινωνίας σε κάθε δημοτική παρέμβαση».«Ομόφωνα στηρίζουμε τον Γιώργο Γαβρίλη να ηγηθεί του δημοτικού σχήματός μας. Μαζί με τους 10.000 ψηφοφόρους του 2019 σου δίνω μια γερή ευχή να διπλασιάσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους τον Οκτώβριο του 2023», υπογράμμισε ο Ν. Μπελαβίλας.
Συγκινητικός ήταν και ο χαιρετισμός της τέως περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που δεν μπόρεσε να παραστεί στην επίσημη πρώτη του Γ. Γαβρίλη, που τον χαρακτήρισε έναν «έντιμο στρατιώτη της Αυτοδιοίκησης», που για την ίδια τις δύσκολες στιγμές των ημερών της διοίκησής της ήταν «ένα πατρικό στήριγμα». Την υποψηφιότητα του Γ. Γαβρίλη χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης.
Χωρίς ταυτίσεις και χωρίς εξαρτήσεις
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γ. Γαβρίλης φανερά συγκινημένος, παρουσίασε το όραμα του για την διοίκηση του Δήμου Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι «η παράταξη ‘Πειραιάς για Όλους φέρνει ένα νέο αυτοδιοικητικό παράδειγμα», που «δεν θα έχει εύκολες ταυτίσεις με τις κεντρικές, κυβερνητικές αποφάσεις, ούτε εξαρτήσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα». «Το δικό μας αυτοδιοικητικό μοντέλο δεν θα εξαντλείται σε μια βολική θέση μεταξύ των ομοίων. Αντίθετα θα επιδιώκει να έχει μια δημιουργική σχέση συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, ανένταχτους και αυτοδιοικητικά στελέχη», πρόσθεσε ο Γ. Γαβρίλης.
Αναφερόμενος στην μακρά πορεία της παράταξης «Πειραιάς για Όλους», που προέρχεται από το «Λιμάνι της Αγωνίας», που ιδρύθηκε το 1998, ο Γ. Γαβρίλης τόνισε: «Συγκροτούμε ένα διακριτό αυτοδιοικητικό ρεύμα και έχουμε δοκιμαστεί όχι μόνον από τα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά και από θέση ευθύνης σύνθεση της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Πειραιά».
Παραδίδοντας 150 μεγάλα έργα στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά
Ο Γ. Γαβρίλης επικαλέστηκε την πορεία του ως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά (2014 – 2019) όπου παρέδωσε 150 μεγάλα έργα για την περιοχή, όπου για τα περισσότερα από αυτά ο νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης «στέκεται χαρούμενος και κόβει κορδέλες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναπτύσσοντας το όραμα του για τον Πειραιά, ο Γ. Γαβρίλης τόνισε ότι «η πόλη βρίσκεται σε σημείο καμπής». Ταυτόχρονα, επικαλούμενος την διαχείριση μεγάλων κρίσεων όπως το προσφυγικό ζήτημα του 2015, ο Γ. Γαβρίλης τόνισε: «Η πόλη πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και για όλους τους κινδύνους γιατί το προσφυγικό θα φαντάζει παιδική χαρά μπροστά στους κινδύνους που έρχονται από το μέλλον». Ο ίδιος αναφέρθηκε στους κινδύνους από την κλιματική κρίση και το μετακινούμενο πληθυσμό.
Αναπτύσσοντας τον προγραμματικό του λόγο για την πόλη του Πειραιά, ο Γ. Γαβρίλης δεσμεύτηκε πως «για την υλοποίησή του προγράμματός μας είναι προφανές και θα το κάνουμε πράξη ότι θα κινηθούμε και έξω από τα όρια της τυπικής αρμοδιότητας και νομιμότητας». «Είναι εφικτό; Απαντώ: ΝΑΙ, το κάναμε όπου χρειάστηκε από την θέση της Περιφέρειας, για τα νοσοκομεία, τα έργα πολιτισμού και το προσφυγικό», τόνισε.
Επανεκκίνηση με αξιοποίηση της βαλτωμένης ΟΧΕ
Ο ίδιος διακήρυξε την ανάγκη για «επανεκκίνηση του σχεδιασμού της πόλης» με βάση τις γειτονιές, προκειμένου αυτές «να αποκτήσουν αντοχές και βιωσιμότητα» με δημόσιους χώρους πρασίνου, που εκλείπουν υπερβολικά από τον Πειραιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά με καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση και επανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών.
Στις πρώτες προτάσεις του ο Γ. Γαβρίλης πρόκρινε την επίσπευση απορρόφησης πόρων από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) ύψους 83 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε επί διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής για παρεμβάσεις στον Άγιο Διονύσιο, στο Τουρκολίμανο, σε αθλητικές εγκαταστάσεις. «Η χαμηλή απορροφητικότητα δείχνει την ανάγκη να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της δημοτικής αρχής», τόνισε ο Γ. Γαβρίλης.
Με πολεοδομικό σχεδιασμό και ανάδειξη της ιστορίας
Παράλληλα, πρότεινε να ενταχθεί σε ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό η περιοχή της Ρετσίνας – Λεύκας – Δηλαβέρη – ΟΣΕ έκτασης 200 στρεμμάτων. Επίσης, πρότεινε την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σακελίωνα έκτασης 30 στρεμμάτων. Παράλληλα, πρόκρινε την ανάπλαση του κτηρίου και του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ ως τη μεγαλύτερη έκταση πρασίνου, που μπορεί να συνδυαστεί με την διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς. Τέλος, ο Γ. Γαβρίλης πρόκρινε την ολοκληρωμένη ανάπλαση της Πειραϊκής με ξεμπάζωμα της περιοχής, προκειμένου να επισπευθεί η αρχαιολογική ανασκαφή και να αναδειχθεί η αρχαία οχύρωση του Πειραιά. Τέλος, ο Γ. Γαβρίλης πρόκρινε την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και την συνάντησή τους με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων όπως της Ηετιώνειας Πύλης.
Να σπάσει η ετεροβαρής σχέση της πόλης με την COSCO
Με την επισήμανση ότι «στο λιμάνι εξελίσσεται μία ετεροβαρής σχέση», μεταξύ την πόλη του Πειραιά και των αξιώσεων της Cosco, η οποία «δεν περιορίζεται στη διαχείριση των υποδομών του λιμανιού», αλλά «αντίθετα έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο αυτοαναφορικό, με βάση το οποίο όποια προστιθέμενη αξία δημιουργείται επιδιώκει να επιστρέφει στην ίδια», ο Γ. Γαβρίλης τόνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας του λιμανιού πλέον «λειτουργεί ανταγωνιστικά στην πόλη». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η Cosco αρνείται να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η κρουαζιέρα για την οποία είχαν δημιουργηθεί αυξημένες προσδοκίες στην πόλη, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται αλλά αντίθετα δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις».
«Σ’ αυτή την πόλη παράγεται πλούτος», τόνισε ο Γ. Γαβρίλης αναφερόμενος τόσο στο λιμάνι, όσο και στην Ναυπηγοεπισκευή, αλλά και στις μεγάλες αγορές τροφίμων (Ρέντη και Ιχθυόσκαλα), όμως «την ίδια στιγμή καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας». Ως εκ τούτου, ο Γ. Γαβρίλης την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που με παρέμβαση του Δήμου δια της σύστασης και ολοκλήρωσης της Ιπποδάμειας Αγοράς, που θα στηρίζει την μικρο- μεσαία επιχειρηματικότητα να περιοριστεί η «ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Διαχείριση απορριμμάτων με ανακύκλωση και ευθύνη!
Επισημαίνοντας ότι «η διαχείριση απορριμμάτων συνιστά ντροπή για όλους μας», ο Γ. Γαβρίλης είπε: «Πενηνταπέντε χρόνια είναι πολλά για να μην μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα». «Απαιτείται εδώ και τώρα ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με οικολογικά κριτήρια και με βάση την επανάχρηση και τη διαλογή στην πηγή και με έμφαση στην ανακύκλωση», υπογράμμισε ο Γ. Γαβρίλης. Επέκρινε σφοδρότατα την διαχείριση του ζητήματος από την διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής υπογραμμίζοντας: «Τα τέσσερα χρόνια της διοίκησης Πατούλη, ήταν τέσσερα χρόνια αδράνειας για την διαχείριση απορριμμάτων, καθώς μετέφερε την δίκη του αδράνεια σε άλλο πεδίο με σκοπό για να αναθέσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θέλουν να μπουν στην διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ο Γ. Γαβρίλης. «Όμως, πλέον υο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ μόνο για την Αττική», υπογράμμισε ο Γ. Γαβρίλης.
«Αυτή η αδράνεια και η ακινησία αναπαράγει τον κακό μας εαυτό», τόνισε προσθέτοντας: «Αντίθετα, μία επιλογή αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με όλα τα άλλα δημιουργεί ένα πολιτισμικό σοκ στις συνείδησεις του πολιτικού προσωπικού και των πολιτών, καθώς θα αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί και δε σπρώχνουν το πρόβλημα στην πόρτα του διπλανού». «Ο Πειραιάς και η Φυλή, με αυτό τον τρόπο, δεν θα είναι οι περιοχές που με ταξικά κριτήρια επιβαρύνονται εδώ και 55 χρόνια με τα σκουπίδια όλης της Αττικής», τόνισε ο Γ. Γαβρίλης.
Πλήθος κόσμου!
Στην εκδήλωση παρέστησαν η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης, Φωτεινή Μπακαδήμα και οι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, Κατερίνα Λογοθέτη, Νίκος Μπελαβίλας, Χρήστος Φωτιάδης και Εύη Καρακώστα. Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης παρέστησαν τα μέλη της παράταξης «Δύναμης Ζωής» με τους κ.κ. Χρήστο Καραμάνο, Θοδωρή Σχοινά και Φώτη Χρυσικό, ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Δημήτρης Κατσικάρης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωκειμίδης, οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης και ο τέως δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης. Επίσης, παρέστησαν πλήθος συνδικαλιστών όπως ο Κώστας Γενιδούνιας (πρόεδρος μηχανοδηγών ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η Σταυρούλα Παπαδημητρίου (ΑΔΕΔΥ), αλλά και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, όπως ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά.
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post