Μπορεί το Γηροκομείο Αθηνών να γίνει ξανά η ζεστή αγκαλιά για τους μοναχικούς ηλικιωμένους; Μπορεί να μην στέκει ρημαγμένο από την εγκατάλειψη; Μπορεί να περάσει σε χέρια που θα χαίρονται να προσφέρουν αυτή τη ζεστή αγκαλιά; Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή του. Όμως η Δικαιοσύνη μίλησε. Ήταν καταπέλτης! Έστειλε στην φυλακή τους καταχραστές του, αυτούς που για χρόνια το αφαίμαζαν. Έδωσε δικαίωση σε αυτούς που παλεύουν για την διάσωσή του. Όμως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη. Τα χρέη είναι πολλά και η επόμενη διοίκηση, που θα προκύψει από καθαρές εκλογές, θα είναι επιφορτισμένη με ένα φορτίο βαρύ, αλλά αντάξιο της ιστορίας του Γηροκομείου Αθηνών.
Οι ποινές
Προ ημερών, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην δίκη για το Γηροκομείο Αθηνών ήταν καταπέλτης αποδίδοντας βαριές ποινές για τους αυτουργούς του οικονομικού εγκλήματος που διέπρατταν συστηματικά από το 2006 έως το 2013. Έτσι, ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος – Προκόπιος Μπούμπας, ο έκπτωτος Πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών καταδικαστηκε σε κάθειρξη 16 χρόνων και 6 μηνών χωρίς αναστολή. Ο Αντώνιος Διονυσόπουλος, πρώην Γραμματέας του έκπτωτου Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων και 2 μηνών με αναστολή και ο Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, πρώην ταμίας του έκπτωτου Διοικητικού Συμβουλίου και γαμβρός του αρχιμανδρίτη Μπούμπα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων και 2 μηνών με αναστολή.
Το παραπεμπτικό βούλευμα
Τον Μάιο του 2018, η «Αυγή» είχε δημοσιεύσει το βούλευμα των 406 σελίδων βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν οι τρεις στην δίκη. Εκεί περιγράφονταν τα «έργα» και οι «ημέρες» τους, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα όργιο σπατάλης, αφήνοντας ταυτόχρονα υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, είχαν εγκαταλείψει στην μοίρα τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στις πτέρυγες του Γηροκομείου Αθηνών. Για χρόνια αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας βούλιαζε στην εγκατάλειψη με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Μπούμπα.
Στο βούλευμα περιγραφόταν μεταξύ άλλων η κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2006-2012 προέκυψε ζημία για το ίδρυμα ύψους 4,63 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σε ανείσπρακτες οφειλές από μισθώματα των 700 και πλέον ακινήτων. Στη ζημία των 4,63 εκατ. ευρώ προστέθηκε και η ζημία ύψους 4,92 εκατ. ευρώ από την μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που αφορούσε 168 ακίνητα. Επίσης, από την μη αξιοποίηση 51 ακινήτων που βρίσκονταν στα κεντρικά και εμπορικά σημεία της Αθήνας η ζημία ανήλθε σε 3,17 εκατ. ευρώ.
Τα κληροδοτήματα
Παράλληλα, η διοίκηση Μπούμπα κακοδιαχειριζόταν τα λεφτά των κληροδοτημάτων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κακοδιαχείρισης του κληροδοτήματος “Αγγελικής Βαρθολομαίου” ύψους 534.000 ευρώ, που παρανόμως και χωρίς την άδεια της υπηρεσίας Εθνικών Κληροδοτημάτων, το ποσόν αναλήφθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κληροδοτήματος. Και όπως ανακαλύφθηκε από την 11μελη προσωρινή διοικητική και διαχειριστική επιτροπή το ποσόν των 534.000 ευρώ εντοπίστηκε, όπως καταγγέλλουν, σε λογαριασμό του αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Ο ίδιος αναγκάστηκε να επιστρέψει το ποσόν, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με βαρύτερη ποινή, καθώς ήδη η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Επιδιώκοντας την παρακμή
Κάπως έτσι, η διοίκηση Μπούμπα κατόρθωσε να μετατρέψει ένα ανθηρό γηροκομείο, που ήταν σε πλήρη λειτουργία φιλοξενώντας πάνω από 450 ηλικιωμένους, σε ένα καταχρεωμένο γηροκομείο, στα όρια της διάλυσης, με τους 100 ηλικιωμένους να είναι υποσιτισμένοι και οι εργαζόμενοι να είναι στα όρια της εξαθλίωσης. Όταν, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη την διοίκηση Μπούμπα, λειτουργούσαν μόνον οι 3 από τις 11 πτέρυγες και αυτό είχε ως επίπτωση πρόσθετη ζημία από απώλεια εσόδων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ.
Αυτή υπήρξε μια καθοριστική καμπή στην διαχείριση της υπόθεσης, αφού την διοίκηση του Γηροκομείου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αθηναίων, διορίζοντας Προσωρινή Διοικητική Διαχειριστική Επιτροπή (ΠΔΔΕ) με την σύμπραξη και άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Οι πρωταγωνιστές
Συναντήσαμε έναν από τους πρωταγωνιστές, που έδωσαν μάχη για την αποκατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών και διάνυσε την πορεία μέχρι την δικαστική δικαίωση. Ο Γιώργος Σαγρεδάκης, ήταν ένας από τα 11 μέλη της προσωρινής διοικητικής και διαχειριστικής επιτροπής (ΠΔΔΕ), εκ μέρους της «Ανοιχτής Πόλης», που είχε διοριστεί από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη προκειμένου να διαχειριστούν το «χάος», όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Αυγή». Η μαρτυρία του είναι διαφωτιστική για το πώς φτάσαμε στην δικαστική δικαίωση, καθώς ο Γ. Σαγρεδάκης μετά τη λήξη της θητείας της ΠΔΔΕ ανέλαβε πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών έχοντας την συναίνεση και την στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης» και άλλων δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια για να φτάσει η διαχείριση του ιδρύματος σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Από το χάος…
«Μόλις αναλάβαμε διαπιστώσαμε ότι μέσα στο Γηροκομείο Αθηνών επικρατούσε χάος. Οι ηλικιωμένοι ήταν υποσιτισμένοι. Δεν υπήρχε καν ζεστό νερό. Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας» περιγράφει ο Γ. Σαγρεδάκης προσθέτοντας: «Αισθανόμουν συντετριμμένος με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατούσε, γιατί μένοντας επί χρόνια στους Αμπελόκηπους, έβλεπα κυριολεκτικά ότι στην διπλανή πόρτα έμεναν άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε, δεν είχαν ούτε ζεστό νερό να κάνουν μπάνιο και οι εργαζόμενοι έδιναν καθημερινά την μάχη, γιατί το μόνο που τους έδινε κουράγιο ήταν η αγάπη για τον συνάνθρωπό τους, αυτούς του ηλικιωμένους».
Αναζητώντας την άκρη του νήματος
«Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ως προσωρινή διαχειριστική επιτροπή δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Η έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα δεν μας παρέδωσε απολύτως τίποτα», τονίζει ο Γ. Σαγρεδάκης. Εκείνη την περίοδο ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να κηρύξει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων παράνομη, πράγμα που δεν κατόρθωσε και με αυτόν τον τρόπο δικαιώθηκε η πλευρά του Δήμου Αθηναίων ως εποπτεύουσα Αρχή.
Κι ο μαραθώνιος ξεκίνησε με την 11μελή ΠΔΔΕ να αναζητά σειρά εγγράφων και να αναθέτει σε ορκωτούς λογιστές να κάνουν διαχειριστικό έλεγχο, για να αποτυπωθεί η οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών και το ακριβές μέγεθος της ζημίας που είχε προκαλέσει η έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα. Είχε προηγηθεί έλεγχος του Γηροκομείου Αθηνών από την Οικονομική Αστυνομία και ήταν σε εξέλιξη η προανάκριση από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Όταν αναλάβαμε τα χρέη ήταν περί τα 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν το ΙΚΑ, τα 8 εκατ. ευρώ την εφορία, περί το 1 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ, όπως και 1 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα αφορούσαν χρέη προς τρίτους», εξηγεί ο Γ. Σαγρεδάκης.
Παίρνοντας ζωή…
Όμως, στο μεταξύ, έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες σε σίτιση, θέρμανση, φαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Παράλληλα, πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Γρήγορα ήρθε η στήριξη από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών με μερίδες ζεστού φαγητού, όπως και από το υπουργείο Εργασίας με ευθύνη της τότε αναπληρώτριας υπουργού, Θεανούς Φωτίου. Και δεν άργησαν να έρθουν και οι προσφορές από πολίτες και ιδιώτες, που ήθελαν να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας 11μελούς διοίκησης.
Έτσι, λοιπόν, τα μαγειρεία μπήκαν ξανά σε εν μέρει λειτουργία, ο χώρος καθαρίστηκε από τα αγριόχορτα, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν ξανά στην δουλειά τους και το Γηροκομείο Αθηνών άρχισε να παίρνει ζωή. Μαζί με την κάλυψη των καθημερινών λειτουργικών αναγκών του Γηροκομείου, η 11μελής διοίκηση έβαλε στόχο να αποπληρώνει μέρος της τρέχουσας μισθοδοσίας των εργαζομένων, με αξιοκρατικό τρόπο και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Γηροκομείου Αθηνών, προκειμένου να μπορέσουν και αυτοί να επιβιώσουν και να παρέχουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους. «Στο τέλος της δικής μας διοίκησης, δηλαδή έως την 31η Μαΐου 2018, η κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων έφτασε το 50%», εξηγεί ο Γ. Σαγρεδάκης.
Δρομολογώντας την επόμενη μέρα
«Αυτό που κάναμε ως 11μελής επιτροπή ήταν να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τη νέα αιρετή διοίκηση, προκειμένου να βρει στρωμένο δρόμο για να οδηγήσει το Γηροκομείο Αθηνών στην κατεύθυνση της διάσωσής του. Εξάλλου δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πέραν των αρμοδιοτήτων μας», υπογραμμίζει ο Γ. Σαγρεδάκης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η 11μελης επιτροπή ενέγραψε το Γηροκομείο Αθηνών στο Εθνικό Μητρώο Κοινωφελών Ιδρυμάτων. Και παράλληλα, εργάστηκε για την πιστοποίηση του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιχορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο και την Περιφέρεια Αττικής. «Αυτό ήταν κάτι που δεν το έκανε η διοίκηση Μπούμπα γιατί από την στιγμή που το Γηροκομείο Αθηνών θα λάμβανε κρατική χρηματοδότηση, θα υπόκειτο και στους αντίστοιχους ελέγχους. Εμείς, λοιπόν, από την πλευρά μας ολοκληρώσαμε την διαδικασία εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Κοινωφελών Ιδρυμάτων και εργαστήκαμε για την ρύθμιση χρεών του Γηροκομείου Αθηνών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού», σημειώνει ο Γ. Σαγρεδάκης.
Οι εκλογές που δεν έγιναν
Μεταξύ, όμως, των υποχρεώσεων της 11μελούς επιτροπής ήταν και η διενέργεια εκλογών. «Εμείς επικυρώσαμε τις 600 αιτήσεις μελών, που εκκρεμούσαν από το 2012 με ευθύνη της διοίκησης Μπούμα, καθώς δεν ήθελε να αλλάξει η σύνθεση της γενικής συνέλευσης, την οποία ήλεγχε. Επίσης, επικυρώσαμε ακόμη 600 αιτήσεις, που νομιμοποιήθηκαν και αφορούσαν νέα μέλη που ήθελαν να συμμετάσχουν και ενεργοποιήθηκαν στο άκουσμα της απομάκρυνσης της διοίκησης Μπούμπα», αναφέρει ο Γ. Σαγρεδάκης, και προσθέτει: «Ήταν, όμως, μεγάλος ο πόλεμος από την πλευρά του έκπτωτου αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, όπως και από κύκλους που πρόσκεινται σε αυτόν, για να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την διεξαγωγή εκλογών, παρότι τα διοικητικά δικαστήρια είχαν απορρίψει τις προσφυγές τους». Κι ενώ, η 11μελής προσωρινή διοίκηση προκήρυξε δυο φορές εκλογές, αυτές δεν διενεργήθηκαν λόγω της έλλειψης υποψηφιοτήτων.
Νέες δικαστικές διενέξεις
«Μετά από πολλές δικαστικές διενέξεις, ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση, η οποία προέκυψε από δικαστική απόφαση. Έτσι, επιλέχθηκαν τα νέα μέλη από τον δικαστικό πίνακα εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να διενεργήσουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας αιρετής διοίκησης. Οπότε τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε ως πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών ο Ζώης Κολιός. Ο ίδιος, με διάφορες προφάσεις, δεν διενήργησε εκλογές και κάπως έτσι πέρασαν δυο χρόνια παραμένοντας στην διοίκηση του Γηροκομείου», αναφέρει ο Γ. Σαγρεδάκης.
Ερωτήματα…
Παράλληλα, ερωτήματα προκαλεί η εμπλοκή του Ζώη Κολιού στην υπόθεση της δίκης Μπούμπα στο Β’ Τριμέλες Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μετά από εξώδικες οχλήσεις της «Ανοιχτής Πόλης», του σωματείου των εργαζομένων (ΣΠΕΑ) και της Πολυξένης Πραστάκου, η οποία ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας, κατέθεσε τη δήλωση προόδου για την συνέχιση της δίκης εις βάρος της διοίκησης Μπούμπα. Όμως, ο Ζωής Κολιός δεν έκανε την κατάθεση της δήλωσης προόδου για την υπεξαίρεση των 534.000 ευρώ, οπότε για αυτό το ζήτημα σταμάτησε η ποινική δίωξη. Να σημειωθεί ότι ο Ζώης Κολιός κατά την διάρκεια της δίκης αμφισβήτησε με έγγραφό του, που κατέθεσε στο Δικαστήριο, το παραπεμπτικό βούλευμα εναντίον της διοίκησης του Μπούμπα με τον ισχυρισμό ότι δήθεν τα στοιχεία ήταν ανακριβή. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και έτσι καταδίκασε τους τρεις αυτουργούς με βαρύτατες ποινές.
Φθάνοντας στην δικαίωση
Η απόφαση δικαστηρίου βρίσκει τους μεν τρεις αυτουργούς του οικονομικού σκανδάλου καταδικασμένους και τα 11μέλη της τότε προσωρινής διοίκησης δικαιωμένα για όλη αυτή την προσπάθεια. Με συγκίνηση ο Γ. Σαγρεδάκης εκμυστηρεύεται στην «Αυγή». «Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόφαση του δικαστηρίου. Κι αυτό γιατί οι αγώνες πέντε χρόνων δικαιώνονται για όσους παλεύουμε για την διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών». «Όμως είμαστε στα μισά του δρόμου…», λέει ανασαίνοντας με αγωνία προσθέτοντας: «Στόχος είναι η πλήρης επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών, ώστε σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που ζούμε να μπορέσει το ίδρυμα να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο». «Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ισχυροποιήσουν την εποπτεύουσα αρχή, ώστε να ασκεί πραγματική εποπτεία. Πρέπει να γίνουν εκλογές για να προκύψει μια αιρετή διοίκηση, η οποία θα έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης, με διαφάνεια και μεθοδικότητα, της περιουσίας του Γηροκομείου. Αλλά το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να συνεχιστούν οι αγώνες», τονίζει ο Γ. Σαγρεδάκης.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post