Σάρκα και οστά πρόκειται να πάρει το πρώτο καταδυτικό πάρκο με εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην Αλόννησο, καθώς έχουν μπει γερές βάσεις ώστε το μεγαλύτερο ναυάγιο που χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου π.Χ. να είναι πλέον επισκέψιμο για δύτες, που λατρεύουν την εξερεύνηση της ιστορίας στα βάθη της θάλασσας.
Με αφετηρία το ναυάγιο στην δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής σε ειδική ημερίδα στην Αλόννησο δεσμεύτηκε ότι θα ξεπεραστούν οι θεσμικοί σκόπελοι, ώστε να χαρακτηριστούν επισκέψιμοι και νέοι αρχαιολογικοί χώροι στον βυθό της Αλοννήσου στις θέσεις Σκαντζούρα, Άγιος Πέτρος, Φαγκρού και Τσέλιος. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος θαλάσσιος χώρος για καταδύσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η αρχή γίνεται με την οριοθέτηση του πρώτου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του ναυαγίου της Περιστέρας και αναμένεται η ένταξη του έργου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ειδικό κοινοτικό πρόγραμμα, καθότι ο σχεδιασμός του είχε ολοκληρωθεί από το 2015.
Το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 24 με 33 μέτρα, ανακαλύφθηκε από ψαράδες της περιοχής στις αρχές του 1990. Το 1992, η αρχαιολόγος Ελπίδα Χατζηδάκη καταδύθηκε στα νερά της Περιστέρας εντοπίζοντας το ναυάγιο. Έτσι, άρχισε η μέτρηση της επιφάνειας του πλοίου, που εκτιμάται ότι βυθίστηκε όταν ξέσπασε φωτιά, προς τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μετέφερε 3.500 – 4.000 αμφορείς, πιθανότατα κρασιού.
Εκτιμάται ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής, κατασκευασμένο από Αθηναίους. Οκτώ χρόνια μετά τον εντοπισμό του πλοίου, στην διάρκεια της ανασκαφής ανασύρθηκαν 82 τεμάχια ξύλου από το σκαρί του πλοίου, για να γίνει η χρονολόγηση του πλοίου. Προς το παρόν δεν είναι ακόμη γνωστό πόσες ακριβώς είναι οι στρώσεις με τους αμφορείς, που μετέφερε το πλοίο. Επίσης, δεν είναι γνωστό που βρίσκεται η πλώρη και η πρύμνη του πλοίου. Η σκέψη των αρχαιολόγων είναι η ανασκαφή να γίνεται παράλληλα με την τουριστική προβολή του ναυαγίου. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη το ναυάγιο να είναι προσιτό και σε μη δύτες.
Γιαυτό, στο έργο που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει προβλεφθεί η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης, σε χώρο που παραχωρεί ο δήμος Αλοννήσου. Εκεί, το κοινό με σύγχρονα μέσα θα μπορεί να κάνει εικονική κατάδυση στο ναυάγιο. Ανασυρθέντα ευρήματα πρόκειται να φιλοξενηθούν στο μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό στον Πειραιά, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.
“Τα υποβρύχια μουσεία είναι εργαλείο για την Ελλάδα και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας”, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας για το πρωτότυπο εγχείρημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που βραβεύτηκε από την Ε.Ε. “Το ναυάγιο της Περιστέρας άλλαξε την ιστορία και μάθαμε πως και οι Έλληνες έφτιαχναν μεγάλα πλοία”, τόνισε ο περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας το έργο θα προχωρήσει καθώς η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι εξασφαλισμένη.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post