Όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών με τον ΟΗΕ να καταγράφει για το 2019 πως μια στις τρεις γυναίκες έχουν βιώσει φυσική ή σεξουαλική βία κυρίως από τον σύντροφό τους, που αντιστοιχούν στα 240 εκατομμύρια γυναίκες. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοΐου δείχνουν ότι ο εγκλεισμός, πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο την ζωή πολλών γυναικών, με τους αρμόδιους οργανισμούς να απευθύνουν έκκληση προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν μέτρα στήριξη αυτών των γυναικών. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, την περίοδο της πανδημίας καταγράφεται σημαντικός αριθμός γυναικών που απευθύνθηκαν στην δομές υποστήριξης, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη βίας των γυναικών.
Από την πατριαρχία στον μισογυνισμό
«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι απαθέστατο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Είναι εφησυχασμένοι, βολεμένοι. Παρατηρούν τι γίνεται και όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους γυναικοκτονίες όπως στη περίπτωση του δικού μου του παιδιού, απλώς σιωπούν. Η ελληνική οικογένεια έχει τα χαρακτηριστικά πατριαρχικής κοινωνίας, σε ακραία μορφή. Με φυλετική ανισότητα και μισογυνισμό», ήταν το σχόλιο της Κούλα Αρμουτίδου, μητέρας της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη μιλώντας σήμερα στον ρ/σ 9,84.
Η υποκρισία
«Σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών υπάρχει η υποκρισία για δήθεν συναίνεση του θύματος. Υπάρχει βιαστής που χρειάζεται συναίνεση για να βιάσει; Οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό αποτρέπονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς», υπογραμμίζει η Κούλα Αρμουτίδου και προσθέτει: «Το ίδιο συμβαίνει και στις οικογένειες με κακοποιητές συζύγους. Ούτε καν συντάσσονται εκθέσεις στα αστυνομικά τμήματα από όπου εκδιώκονται σαν σκουπίδια. Εκτιμώ πως η γυναικοκτονία σε βάρος του παιδιού μου συνέβαλε στο να αλλάξει, έστω και λίγο, η λογική της Αστυνομίας».
Για μια καλύτερη κοινωνία
Δίνοντας το στίγμα της για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η Κούλα Αρμουτίδου δηλώνει: «Μεγαλώνω αγόρι και το μεγαλώνω με αγάπη για τις γυναίκες. Δε θα εκκολάψω μέσα στο σπίτι μου έναν βιαστή. Προσωπικά ντρέπομαι που γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία και πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων»
Η βία την περίοδο της πανδημίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης, που δημοσιοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, προκύπτει ότι για την περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως την 31η Οκτωβρίου 2020, απευθύνθηκαν 4.872 γυναίκες επικοινώνησαν στην γραμμή 15900 SOS. Από αυτές οι 3.558 γυναίκες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 84% έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το 2% καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση και άλλο 2% καταγγέλλει βιασμό.
Εντός οικογένειας
Από τις γυναίκες που υπέστησαν βία, το 56% καταγγέλλει ότι αυτό προέρχεται από τον άνδρα με τον οποίον υπάρχει συζυγική σχέση, για το 13% από άτομο που υπάρχει συντροφική σχέση και το 12% υπέστη βία από μέλος της οικογένειας. Από σύνολο των θυμάτων βίας το 45% δηλώνει ότι είναι παντρεμένη και συγκατοικεί με τον δράστη, το 18% εκ του συνόλου είναι άγαμη, με σχεδόν ίδιο ποσοστό 19% να είναι γυναίκες που βρίσκονται σε διάσταση και γυναίκες που έχουν πάρει διαζύγιο, ενώ το 4% δήλωσε ότι συμβιώνει με τον δράστη. Επιπλέον, εκ του συνόλου των γυναικών θυμάτων βίας το 71% έχει παιδιά και το 29% ανέφερε πως δεν έχει παιδιά.
Ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, προκύπτει ότι το 29% είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 36-45 ετών, το 9% είναι γυναίκες ηλικίας 26-35 ετών και γυναίκες ηλικίας 46-55 χρονών, αντίστοιχα. Επίσης, σε ποσοστό 9% τα θύματα είναι νεαρά κορίτσια έως 25 ετών καθώς και γυναίκες άνω των 60 ετών σε ποσοστό της τάξεως του 8%, ενώ το 11 % εκ του συνόλου δεν έδωσε στοιχεία που αφορούν την ηλικία τους. Ως προς την επαγγελματική κατάσταση των θυμάτων, προκύπτει ότι το 45% είναι άνεργες, το 34% εργαζόμενες, το 6% συνταξιούχες.
Επίσης, από τις γυναίκες θύματα προκύπτει ότι σε ποσοστό 22% έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 14% την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το 12% την μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ακολουθούν με ίδιο ποσοστό 9% οι εξυπηρετούμενες που έχουν ολοκληρώσει το δημοτικό και την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ το 7% έχει ολοκληρώσει την τεχνολογική εκπαίδευση.
Εκ των γυναικών που αναζήτησαν εξειδικευμένη υποστήριξη στα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου κατά την περίοδο αναφοράς, το 77% ανέφερε ότι είναι Ελληνίδες, το 14% φαίνεται να είναι γυναίκες μετανάστριες και οι οποίες ζουν στην Ελλάδα, το 3% είναι γυναίκες με χώρα καταγωγής τους εντός της ΕΕ, ενώ το 7% εκ του συνόλου δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που αφορούν την υπηκοότητά τους.
Discussion about this post