Αποκαλυπτικά της πλήρους διάλυσης της λειτουργίας του Δήμου Βόλου είναι όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς η δημοτική αρχή του Αχιλλέα Μπέου επιδίδεται σε μια συστηματική απαξίωση του θεσμού της τοπικής δημοκρατίας. Και όχι μόνον με εν κρυπτώ αποφάσεις, αλλά και με συστηματικές προσωπικές προσβολές πεζοδρομιακού χαρακτήρα κατά των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αφαιρεί τον λόγο ή κλείνει τα μικρόφωνα όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για τις προσβολές, που υφίστανται από τον Αχ. Μπέο.
Διαμαρτυρία από το 2018
Ήδη από το 2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου, έχουν εγγράφως διαμαρτυρηθεί προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Μουλά. Αφότου δεν εισακούστηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι θα απέχουν μέχρι νεωτέρας από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Επιστολή που καταγγέλλουν «μπράβους»
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την 17η Σεπτεμβρίου 2018 ανέφεραν: «Ο θεσμικός κατήφορος της δημοτικής αρχής έχει φτάσει μέχρι του σημείου να επιστρατεύει ακόμη και μπράβους, αλλά και να απαιτεί από την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις, ακόμη και την ώρα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψευδείς κατηγορίες».
Η ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου
«Όμως, τα νταηλίκια, η τρομοκρατία και η ισοπέδωση των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και αξιών δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία και σ’ ένα θεσμικό όργανο με μεγάλη δημοκρατική παράδοση στην πόλη μας», ανέφεραν σε εκείνη την επιστολή. «Η ευθύνη του προέδρου και της δημοτικής αρχής είναι βαρύτατη. Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τον ρόλο του κομπάρσου σε σκηνοθετημένες παραστάσεις που μετατρέπουν, σε κάθε συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο σε αρένα», κατέληγαν οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι.
Παραπέμποντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Η κατάσταση δεν διορθώθηκε και οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι επανήλθαν με νέα επιστολή τους την 3η Οκτωβρίου 2018. Σε αυτή την επιστολή οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι εγκαλούσαν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Μουλά για παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, «επιδεικνύοντας μία προκλητικά καταχρηστική και παράνομη συμπεριφορά, αφού αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στους επικεφαλής των μειοψηφιών, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ψευδώς, ότι δεν τον δικαιούνται και ότι αυτό έχει κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!».
Απροστάτευτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς
Οι ίδιοι, μάλιστα, επισήμαιναν ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μένουν απαθείς, σφυρίζοντας αδιάφορα» και ταυτόχρονα «κάνουν κι ότι δεν βλέπουν τις κατά καιρούς τεκμηριωμένες αναφορές των αντιπολιτεύσεων…». «Διανύοντας πια τον πέμπτο χρόνο αυτής της δημοτικής θητείας της πλήρους απαξίωσης των θεσμών, θεωρούμε πως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, να προασπιστούμε την προσωπική – πολιτική – κοινωνική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια», υπογράμμιζαν οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι. «Δεν τους δίνουμε πια την κάλυψη να προσποιούνται ότι γίνονται συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ανεχόμαστε την κανονικοποίηση της παρακμιακής κατάστασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη μεθοδική εξώθηση της τοπικής κοινωνίας στον εκφασισμό», τόνιζαν.
Οι καθυστερήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Αντί αυτεπάγγελτης παρέμβασης, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο τότε συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νικόλαος Ντίτορας καθυστέρησε υπέρμετρα τη διαδικασία ελέγχου. Ενώ η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2018, μόλις την 18η Φεβρουαρίου 2019 οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με γραπτό τους υπόμνημα αρνήθηκαν ότι «έχουμε διαπράξει το οποιοδήποτε πειθαρχικό αδίκημα» σε σχέση με την απουσία τους από το δημοτικό συμβούλιο.
Τα 26 «θλιβερά» περιστατικά
Οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι εξήγησαν, μάλιστα, ότι στο μεταξύ είχαν κατ’ επανάληψη αποστείλει «αναφορά – καταγγελία» προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ν. Ντίτορα και είχαν ζητήσει να κινήσει «διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εναντίον του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γεωργίου Μουλά», και «να επιβάλει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές, για τη μη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου». Είχαν παραθέσει, μάλιστα, είκοσι έξι (26) «θλιβερά», όπως τα είχαν χαρακτηρίσει «περιστατικά». που είχαν διαδραματιστεί στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που είναι δημόσιες και αναρτημένες στο διαδίκτυο!
Ήθελε να … μελετήσει!
Ακολούθως, την 18η Μαρτίου 2019, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ν. Ντίτορας έδειξε κάποιο ενδιαφέρον και με έγγραφό του προς τους καταγγέλλοντες με αφορμή το αίτημα τους για «εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», τους ενημέρωσε πως ζήτησε τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου για το 2015, 2017 και 2018 για να εξετάσει η υπηρεσία τα καταγγελλόμενα! Ο καιρός περνούσε και μόλις την 18η Μαρτίου 2021, ο ασκών χρέη συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κωνσταντίνος Παππάς αποφάσισε να θέσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γεώργιο Μουλά σε αργία για 10 ημέρες!
Δεν είδε;
Όμως, πριν την αποχώρησή του από την θέση του ως συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Ν. Ντίτορας είχε «προλάβει» να εξετάσει τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και το μόνο που είδε ήταν ότι έλειπαν οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι από τα έδρανα. Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο του 2019 είχε παραπέμψει την υπόθεση της απουσίας των 12 δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις του 2018 για εξέταση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Πέρασαν, λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 και πλέον η υποχρέωση να παραστούν ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου αφορά τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», Ιάσονα Αποστολάκη και τον δημοτικό σύμβουλο, Θεολόγη Διαμαντένια, ο οποίος κατήλθε με την επίσημη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ποιοι είναι τελικά οι υπόλογοι;
Έτσι, λοιπόν, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται σήμερα, Τετάρτη, να απολογηθούν ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου Θεσσαλίας με κίνδυνο να τεθούν σε αργία, επειδή απείχαν από κάποιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 2018, όπου ο Αχ. Μπέος επιδιδόταν σε κρεσέντο ύβρεων.
Ενώ για άλλο περιστατικό, όπου το δημοτικό συμβούλιο διεκόπη βιαίως από πρόσωπα που δεν σχετίζονταν με τους εκλεγμένους αιρετούς, οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης περνούν την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 από δίκη ως κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση με ενδεχόμενο δόλο εις βάρος του κύρους του Δήμου Βόλου…
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post