Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) απόδειξη ότι η ελληνική Δημόσια Διοίκηση εν μέσω πανδημίας δεν ήταν και τόσο ικανή να ανταποκριθεί στις ασφυκτικές ανάγκες, που προέκυψαν. Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης αποτιμώντας τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του 2020 παραδέχεται ότι «η πανδημία βρήκε τη δημόσια διοίκηση της χώρας απροετοίμαστη, όπως άλλωστε συνέβη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, όμως, την βρήκε και εξαιρετικά αποδυναμωμένη, συνέπεια της δεκαετούς διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής».
Παρ’ όλα αυτά, ο Ανδρ. Ποττάκης υπογραμμίζει ότι: «Η Διοίκηση επέδειξε αντανακλαστικά εγκαίρως. Διέγνωσε σε καλό χρόνο το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης και αναγνώρισε με ειλικρίνεια τα όρια αντοχής του συστήματος, αλλά και την ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού. Και γι’ αυτό έλαβε αυστηρά μέτρα, νωρίτερα από άλλες χώρες σε σχέση με την εξάπλωση του ιού».
Προβληματική η εξυπηρέτηση των πολιτών
Συγκεκριμένα, το 2020 στον ΣτΠ κατατέθηκαν 18.491 αναφορές έναντι 16.976 το 2019. Πρόκειται για μια αύξηση 9%, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέα Ποττάκη αυτό οφείλεται «σε σημαντικό βαθμό, στην εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της στις συναλλαγές των πολιτών με τη Διοίκηση». Από τις 18.491 αναφορές, λοιπόν, οι 10.355 κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΣτΠ και από αυτές οι 7.455 κρίθηκαν βάσιμες προς αξιολόγηση, που αφορούσαν ζητήματα κακοδιοίκησης. Από αυτές το 81% επιλύθηκε κατόπιν ενεργειών του ΣτΠ, ενώ για το 10% εντοπίστηκε αδυναμία επίλυσης λόγω νομοθετικών κενών και οργανωτικών δυσλειτουργιών.
Δημόσιο και υπουργεία στην κορυφή της κακοδιοίκησης
Από τις αναφορές που εξετάστηκαν οι 2.008 αφορούν ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, οι 1.036 το οικιστικό περιβάλλον, οι 446 την φορολογία, οι 403 την είσοδο και παραμονή των αλλοδαπών, οι 403 τις διακρίσεις λόγω φύλου, οι 368 τις μεταφορές, οι 316 την κοινωνική πρόνοια, οι 265 την εκπαίδευση. Οι 263 τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας και οι 235 τις λειτουργίες της δημόσιας ζωής. Το μεγαλύτερο ποσοστό κακοδιοίκησης παρουσιάζουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με 32%, τα υπουργεία κατά 31% και ακολουθεί η Αυτοδιοίκηση με 19%. Εξειδικεύοντας τις αναφορές το 41% αφορά στον ΕΦΚΑ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ακολουθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με 11%.
Η αποτύπωση της πανδημίας στην αγορά εργασίας
Από τις 1.024 αναφορές για θέματα που σχετίζονταν με τις επιπτώσεις της πανδημίας το 48% αφορούσαν προβλήματα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών (συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης, προστασία των ωφελούμενων από τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., επικοινωνία με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», κ.ά.) και στην υλοποίηση των μέτρων βοηθείας (επιδόματα και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, απαλλαγή από μισθώματα, κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι το 13% των αναφορών αφορούσε στη δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες ή στην επικοινωνία τους με αυτές, όπως και στην καθυστέρηση των τελευταίων να διεκπεραιώσουν τις τρέχουσες υποθέσεις και τα νέα αιτήματα που τους υποβλήθηκαν. Επίσης, το 11% των αναφορών σχετιζόταν με την διαμαρτυρία των πολιτών για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και ιδίως για τα πρόστιμα που επεβλήθησαν λόγω της παραβίασης των μέτρων αυτών.
Ιδίως για τις αναφορές που προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ο ΣτΠ μαζί με την διαμεσολάβηση προχώρησε και σε παρεμβάσεις τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από καταχρηστικές απολύσεις ή καταχρηστικές μειώσεις μισθών, ιδίως για εκείνους που τυγχάνουν ειδικής προστασίας (εγκύων εργαζόμενων ή εργαζόμενων που τελούν σε καθεστώς προστασίας λόγω μητρότητας, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι). Πρότεινε, μάλιστα, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών, πράγμα που θεσμοθετήθηκε.
Επίσης, μετά από παρέμβαση του ΣτΠ προβλέφθηκε ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και τους φροντιστές αυτών, οι οποίοι δεν ήταν δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού, καθώς δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, προβλέφθηκαν διευκολύνσεις, κατόπιν συνεκτίμησης της δυνατότητας παροχής εξ αποστάσεως εργασίας.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
*Η απεικόνιση είναι από τον πίνακα “Γεφύρι” 39x31cm μελάνι και χλωρίνη σε χαρτί της Έφης Λιαροκάπη
Discussion about this post