Τα δυο πρόσωπα της Διοίκησης. Το ένα ανάλγητο και το άλλο δίκαιο περιπλέκονται σε ένα κοινωνικό δράμα, με κεντρικό πρόσωπο μια 60χρονη συνταξιούχο μητέρα δυο παιδιών με βαριά αναπηρία σε μονογονεϊκή οικογένεια. Η ίδια έπεσε θύμα της γραφειοκρατικής πλάνης και τώρα ζει με το άγχος του καταλογισμού ενός υπέρογκου ποσού, που θα εξωθήσει την οικογένειά της στην απόλυτη εξαθλίωση.
Κι όλα αυτά, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει στο πρόσωπό της ότι όντως έχει πέσει θύμα πλάνης και γι’ αυτό την αθωώνει! Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση, επιχειρώντας να ανατρέψει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η 60χρονη μητέρα, λοιπόν, ήθελε μετά την συνταξιοδότησή της να συνεχίσει να εργάζεται στην υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας, όπου είχε την οργανική της θέση, λαμβάνοντας μόνον το 30% της σύνταξής της συν τις νόμιμες αποδοχές της. Κι ενώ φαίνεται να το κατόρθωσε, ως κεραυνός εν αιθρία, προέκυψε εις βάρος της καταλογισμός από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας ύψους 21.335,49 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας ερμηνεύοντας διαφορετικά τις συνταξιοδοτικές διατάξεις από το ΙΚΑ θεώρησε ότι εσφαλμένα η 60χρονη πληρωνόταν από το ταμείο του Δήμου. Έτσι, έκρινε ότι πρέπει να της καταλογιστεί το ποσόν των 21.335,49 ευρώ από την 1η Απριλίου 2016 έως την 28η Φεβρουαρίου 2017 με την αιτιολογία ότι η ίδια «έπρεπε να είχε απολυθεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία της την 1η Απριλίου 2016». Όμως, την απόλυση έπρεπε να είχε κάνει η ίδια η υπηρεσία του δήμου Καλλιθέας.
Η 60χρονη σήμερα συνταξιούχος μητέρα είχε πιάσει δουλειά το 1985 σε υπηρεσία του δήμου Καλλιθέας ως συμβασιούχος. Το 1990 η σύμβασή της έγινε αορίστου χρόνου και ακολούθως μονιμοποιήθηκε. Υπηρέτησε στην ίδια υπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2017. Στο μεταξύ απέκτησε δυο παιδιά, που όμως το ένα πάσχει από αναπηρία 67% και το άλλο με αυτισμό.
Πως αλλάζουν οι αποφάσεις;
Ενώ πλησίαζαν τα χρόνια να βγει στη σύνταξη, η ίδια υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2014 αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, όπου ήταν ασφαλισμένη. Κι ενώ αρχικά, το ΙΚΑ της αναγνώρισε το δικαίωμα να παραμείνει στην εργασία της λαμβάνοντας κανονικά το μισθό της και το 30% της συνταξής της, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στη συνέχεια, το ΙΚΑ άλλαξε την απόφασή του κρίνοντας ότι έπρεπε να βγει την 1η του επόμενου μήνα στην σύνταξη, από την στιγμή που αυτό είχε προσδιοριστεί. Όμως για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου 2016 έως την 28η Φεβρουαρίου 2017, η εργαζόμενη είχε παράσχει κανονικά τις υπηρεσίες της στον Δήμο Καλλιθέας και άρα δεν ετίθετο ζήτημα εσφαλμένης καταβολής του μισθού της.
Ζώντας μέσα σε ένα οικονομικό δράμα
Εκείνη η μέρα, η 28η Φεβρουαρίου 2017 έμελλε να είναι μια από τις πιο μελανές ημέρες της ζωής της. Τότε, ο Δήμος Καλλιθέας προχωρήσει σε λύση της σύμβασης της εργαζόμενης, ανατρέποντας όλον τον οικονομικό προγραμματισμό της. Η γυναίκα αυτή θα ελάμβανε 887,84 ευρώ ως σύνταξη εκ των οποίων τα 253,53 ευρώ θα προορίζονταν για την δόση του ρυθμισμένου στεγαστικού δανείου –που η απρόσωπη τράπεζα θα δεχόταν να της κάνει γενναίο κούρεμα – και άρα ήταν, όπως και παραμένει, αναγκασμένη να ζει την οικογένειά της με 634 ευρώ.
Ανατρέποντας το γραφειοκρατικό τέρας!
Όμως, η γυναίκα αυτή δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να ανακαλέσει την απόφαση του Δήμου ζητώντας την επαναφορά της στην υπηρεσία. Όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων που απέστειλε η ίδια στον Δήμο, και τα οποία αποτελούν τεκμήρια για το Ελεγκτικό Συνέδριο «οι αιτήσεις επαναφοράς της εργαζόμενης στην θέση εργασίας της απορρίφθηκαν, διότι η ίδια υπέπεσε σε πλάνη σχετικά με τα συνταξιοδοτικά της δεδομένα».
Αποφασίζοντας να ανατρέψει την απόφαση του Δήμου Καλλιθέας για τον καταλογισμό των 21.335,49 ευρώ, η ίδια προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί, το 7ο Τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αναγνώρισε ότι «η εργαζόμενη βρισκόταν σε νομική πλάνη σχετικά με τις εφαρμοστέες συνταξιοδοτικές διατάξεις, που δημιουργήθηκε από τις ενέργειες της συνταξιοδοτικής Διοίκησης». «Ευλόγως δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι νομίμως εξακολουθούσε να εργάζεται μετά την συνταξιοδότησή της και συνακόλουθα, να εισπράττει τις αποδοχές από την εργασία αυτή», επισημαίνει στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου και υπογραμμίζεται ότι «με θετικές ενέργειές της, η εργαζόμενη προσπάθησε να διαφωτίσει την υπηρεσία της σχετικά με το ζήτημα, γνωστοποιώντας εγκαίρως όλα τα στοιχεία του φακέλου, αποκλειόμενου ως εκ τούτου του ενδεχόμενου δόλιας παραπλάνησης της Διοίκησης».
«Η ενιαία αντιμετώπιση»
«Ο δε ισχυρισμός του Δήμου ότι το σφάλμα του σχετικά με τις εφαρμοστέες διατάξεις οφείλεται σε πλημμελή ενημέρωσή του από το ΙΚΑ προβάλλεται αλυσιτελώς, διότι η ενιαία αντιμετώπιση της Διοίκησης επιτάσσει να μην αποβαίνει σε βάρος του διοικούμενου τυχόν σφάλμα αυτής, από όποια υπηρεσία και αν προέρχεται», κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο ίδιο πνεύμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ένα βήμα παραπέρα κρίνοντας ότι «η δε καταβολή του καταλογισθέντος ποσού θα προκαλέσει σε αυτήν απρόβλεπτες οικονομικές δυσχέρειες με άμεση δυσμενή επίδραση στα μέσα διαβίωσης της ίδιας και της οικογένειάς της», όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό της εφορίας, την ρύθμιση δανείου σε ιδιωτική τράπεζα η οποία ενέκρινε γενναίο κούρεμα, τα σχετικά έγγραφα βεβαίωσης αναπηρίας των δυο τέκνων της, καθότι το ένα της παιδί πάσχει από αναπηρία 67% και το άλλο της παιδί από αυτισμό.
Τα ερωτήματα…
Όμως, απορίας άξιον, είναι γιατί ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο αθωώνει την 60χρονη μητέρα, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, που έχει και έναν πρόσθετο θεσμικό ρόλο ως Β αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προβάλλει τόση αναλγησία και ζητά επανεξέταση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Κι η προσφυγή αυτή είναι κάτι περισσότερο από ένδειξη αναλγησίας, εάν σκεφτεί κάποιος ότι και η ίδια η νομική υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας, όπως πληροφορούμαστε, συμφωνεί ότι η απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει και να απαλλαγεί από τον καταλογισμό των 21.335,49 ευρώ η 60χρονη.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post