Σε ένα απίστευτο διοικητικό κυκεώνα βρίσκονται οι 15 μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, που καλούνται μετά από 10 χρόνια να επιστρέψουν δεδουλευμένα της διετίας 2009-2010, καθώς όπως έδειξε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η διαδικασία με την οποία πληρώνονταν δεν ήταν νόμιμη. Πλέον απειλούνται με καταλογισμό ύψους 12.500 ευρώ έκαστος. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του φορέα που υπάγεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, του ΟΠΑΝΔΑ, νίπτει τας χείρας της και δείχνει στους εργαζόμενους την δικαστική οδό για την επίλυση της παράλογης αυτής διαφοράς.
Η υπόθεση κρατά από τον Απρίλιο του 2010, όταν η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προχώρησε στην θεώρηση ενταλμάτων πληρωμής εντοπίζοντας ότι για τους 15 μουσικούς οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου υπερέβαιναν τους 24 μήνες απασχόλησης. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος ανέφερε στην σχετική απόφασή της ότι για αυτούς τους 15 εργαζόμενους υποκρύπτεται σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2010 έως και τον Αύγουστο του 2011, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, υπήρξε η συγκατάθεση της τότε διοίκησης του Δήμου να γίνεται η πληρωμή της μισθοδοσίας με την διαδικασία του «εντέλλεσθε». Πρόκειται για μια διοικητική διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
Ακολούθως, η διοίκηση Κακλαμάνη προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για την μονιμοποίηση των μουσικών, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην Φιλαρμονική Ορχήστρα για περισσότερα από πέντε χρόνια με ετήσιες συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν τοποθετούνταν σε μόνιμες θέσεις, παρά μόνον μετά την έκδοση άλλης απόφασης, που τους δικαίωνε και υποχρέωνε τον ΟΠΑΝΔΑ να δημιουργήσει οργανικές θέσεις, προκειμένου να τοποθετηθούν
Το 2015, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε διαχειριστικό έλεγχο στον ΟΠΑΝΔΑ, όπου υπάγεται και η Φιλαρμονική Ορχήστρα εντοπίστηκε κενό στο ταμείο της τάξεως των 184.000 ευρώ. Το ποσόν επιμερίζεται ισόποσα στους 15 εργαζόμενους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Όταν πια στο ζήτημα έπρεπε να δοθεί μια λύση καθώς έφτασε να το παραλάβει η διοίκηση Μπακογιάννη, η πρόεδρος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου εισηγήθηκε να προχωρήσει ο καταλογισμός εις βάρος των 15 εργαζομένων.
Το ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ να καταψηφίζουν την εισήγησή της. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση Ροκοφύλλου προχώρησε σε μια κίνηση, η οποία προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των εργαζομένων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, καθώς απέστειλε προς βεβαίωση στην Εφορία τα ποσά των καταλογισμών. Πρόκειται για μια ενέργεια που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τους 15 εργαζόμενους, εάν δεν παρενέβαινε επίμονα το Σωματείο εργαζομένων με αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου να αποσύρει τα έγγραφα των καταλογισμών από τις κατά τόπους ΔΟΥ που ανήκαν οι 15 εργαζόμενοι.
Το πρόβλημα, όμως, δεν έχει λυθεί ακόμη. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, η Άννα Ροκοφύλλου αναγνώρισε ότι οι 15 μουσικοί «όντως παρείχαν τις υπηρεσίες τους για το διάστημα που πληρώθηκαν» και «πως δεν φταίνε για τον καταλογισμό». Προκειμένου να καλύψει την επιλογή του τότε προέδρου του φορέα, Άγγελου Μοσχονά, να πληρώνει τους μουσικούς με «εντέλλεσθε», η Άννα Ροκοφύλλου το χαρακτήρισε απλώς … «λάθος». Όμως, η ίδια επέμεινε πως ο καταλογισμός εις βάρος των 15 εργαζομένων πρέπει να γίνει! Έριξε, για μια ακόμη φορά την ευθύνη της επίλυσης του προβλήματος στους εργαζόμενους και είπε: «Ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ δεν έχω την ευχέρεια να μην προχωρήσω στους καταλογισμούς». «Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενδεχομένως, για να τους μειώσει το ποσόν του καταλογισμού και ακολούθως να προσφύγουν δικαστικά αξιώνοντας την διαγραφή του καταλογισμού εις βάρος τους», πρόσθεσε η Άννα Ροκοφύλλου.
«Η διοίκηση Μπακογιάννη πρέπει να δώσει πολιτική λύση αποσύροντας οριστικά τους καταλογισμούς», απαντά μέσω της «Α» ο Σάκης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αθηνών. «Ο δήμος αναγνωρίζει ότι οι 15 δούλεψαν, παρόλα αυτά συνεχίζει να ζητά τα δεδουλευμένα. Δηλαδή ο Δήμος τι μας λέει: Καλώς δουλέψατε; Κακώς πληρωθήκατε;», διερωτάται ο Σ. Χριστόπουλος.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post