Στο βασανιστήριο των πολλών καταθέσεων σε διαφορετικές Αρχές καλούνται να υποβληθούν τα ανήλικα θύματα κακοποίησης. Οι περιγραφές τους πρέπει να είναι γλαφυρές με την υποχρέωση να τεκμηριώσουν τον εξευτελισμό της βίας που υπέστησαν, απαντώντας σε ερωτήσεις που τους υποβάλλουν επαγγελματίες οι οποίοι δε διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εκπαίδευση για την ορθή διεξαγωγή της εξέτασης και την κατάλληλη μεταχείριση των θυμάτων. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν τα ανήλικα θύματα στην χώρα μας όταν φθάνουν στο σημείο να καταγγείλουν στις αρμόδιες Αρχές την κακοποίηση που υπέστησαν.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «αναχρονιστικό» σύστημα εγκαλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην λειτουργία των πέντε (5) θεσμοθετημένων δομών για την προστασία των ανηλίκων θυμάτων βίας. Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος καταλογίζοντας «μεγάλες ευθύνες» στον υπουργό Δικαιοσύνης!
Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από την θεσμοθέτηση πέντε (5) δομών για την προστασία των ανηλίκων θυμάτων βίας, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Όμως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει λειτουργήσει καμία! Πρόκειται για θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το 2017 και ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο για την προστασία και την ψυχοκοινωνική στήριξη των ανήλικων θυμάτων βίας. Να σημειωθεί ότι ήδη από το 1998 στην Ισλανδία λειτουργεί το «Σπίτι του Παιδιού», ενώ εξειδικευμένες δομές που βασίστηκαν στο ίδιο μοντέλο λειτουργούν στη Σουηδία από το 2005, στη Νορβηγία από το 2007, και στη Δανία και τη Φινλανδία από το 2011.
Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο του 2017, τα ανήλικα θύματα κακοποίησης θα εξετάζονται ως μάρτυρες «υποχρεωτικά στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων της Εφετειακής Περιφέρειας ή, όπου αυτά δεν λειτουργούν, σε χώρους ειδικά σχεδιασμένους και προσαρμοσμένους για το σκοπό αυτόν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με όσο το δυνατόν περιορισμένο αριθμό συνεντεύξεων». Για την εξέταση των μαρτύρων είχε προηγηθεί η θέσπιση ειδικού πρωτοκόλλου δικανικής εξέτασης, γιατί από την διεθνή εμπειρία προέκυπτε ότι «η εξαιρετικά επώδυνη και ψυχοπιεστική αυτή διαδικασία εξέτασης του μάρτυρα – ανήλικου θύματος, επειδή μπορεί να διαρκέσει πολλά έτη, ισοδυναμεί με δευτερογενή θυματοποίηση των ανηλίκων από το ίδιο το σύστημα που έχει ως αποστολή την προστασία τους», αναφέρει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ωστόσο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του δεν έχει δώσει εντολή για να προχωρήσει η ανεύρεση κτηρίων στις πέντε πόλεις. Ταυτόχρονα, «οι εργαζόμενοι έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη επίλυσης σειράς διοικητικών ζητημάτων, πέραν των καθηκόντων τους, ενώ τα αιτήματά τους για ορισμό από το Υπουργείο αρμόδιου υπαλλήλου για την διεκπεραίωση και τον συντονισμό των εν λόγω διοικητικών διαδικασιών, αλλά ακόμη και για ορισμό προϊσταμένου-επιστημονικά υπεύθυνου, με δικαίωμα υπογραφής και εκπροσώπησης κάθε δομής, που τουλάχιστον θα καθιστούσε τις προσπάθειές τους πιο αποτελεσματικές, δεν έχουν βρει ανταπόκριση», υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμο το νομικό πλαίσιο (νόμο και Υ.Α), με εξασφαλισμένο επιστημονικό προσωπικό και κατάλληλες κτιριακές υποδομές και απέμεναν ελάχιστα για να γίνουν», σχολίασε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Η έκθεση του ΣτΠ είναι καταπέλτης για την παντελή αδιαφορία και την πρωτοφανή αμεριμνησία του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη και όχι αποσπασματική λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την παροχή επαρκούς προστασίας στην ευαίσθητη κατηγορία των παιδιών θυμάτων εγκλήματος», τονίζει ο Θ. Ξανθόπουλος.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post