Ενεργητικές και μακρόπνοες πολιτικές ριζικής καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας με ουσιαστική στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ). Παράλληλα, ο ΣτΠ συστήνει την ενδυνάμωση της κρατικής εποπτείας και τον λελογισμένο κρατικό παρεμβατισμό στην ΔΕΗ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ενέργειας, όπως αυτές διαμορφώνονται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με σκοπό να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό όλοι οι πολίτες και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στροφή σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις, που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιδότηση ρεύματος (power pass), ο ΣτΠ τις χαρακτηρίζει ως «βραχυπρόθεσμες παθητικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα και προσωρινού μετριασμού του προβλήματος». Σταθμίζοντας ότι το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας δεν μπορεί να μετριαστεί με αυτόν τον τρόπο, ο ΣτΠ τονίζει ότι είναι «αναγκαία η μετατόπιση σε ενεργητικές και μακρόπνοες πολιτικές ριζικής καταπολέμησης των αιτιών του φαινομένου και ουσιαστικής στήριξης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών με απώτερο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της αυτοδυναμίας και του αυτοσεβασμού τους». Παράλληλα, ο ΣτΠ υπγοραμμίζει ότι «η καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας επιτάσσει την σημαντική χρηματοδότηση από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο για τη συντεταγμένη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατοικίας πληττόμενων νοικοκυριών, όσο και για την προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους».
Ενισχυμένη κρατική εποπτεία
Μαζί με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο ΣτΠ τοποθετεί το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής και εθνικής στρατηγικής κρίνοντας αναγκαία την ενισχυμένη κρατική εποπτεία της ΔΕΗ. Χωρίς να παραγνωρίζει ότι «η κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική οδήγησε στην υιοθέτηση κανόνων για την αποκρατικοποίηση υπηρεσιών στο πεδίο της ενέργειας στα κράτη- μέλη», ο ΣτΠ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της αποκρατικοποίησης των κρατικών εταιρειών ενέργειας «οφείλει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζουν οι σχετικές συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες καθιερώνουν ειδικό καθεστώς προστασίας των επιχειρήσεων δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας, καθότι η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, ο ΣτΠ συστήνει στην κυβέρνηση να ακολουθήσει πρακτικές «λελογισμένου κρατικού παρεμβατισμού».
Επαναφορά του λιγνίτη
Αναφερόμενος στο ενεργειακό μείγμα εν μέσω πρωτόγνωρης κρίσης, για τα χρονικά των τελευταίων 49 ετών μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ο ΣτΠ αναγνωρίζει μεν την αναγκαιότητα για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, αλλά προκρίνει την επαναφορά του λιγνίτη. «Σε περίοδο κρίσης με αδυναμία χρήσης άλλων πόρων για την παραγωγή ενέργειας, όπως εν προκειμένω συμβαίνει με το φυσικό αέριο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, το άρθρο 106 του Συντάγματος επιτάσσει την προτεραιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας», τονίζει ο ΣτΠ. «Ο λιγνίτης αποτελεί το εθνικό ορυκτό καύσιμο και η χρήση του κρίνεται απαραίτητη μέχρι τουλάχιστον να υπερκεραστούν πολιτικές και τεχνικές δυσκολίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων», επισημαίνει ο ΣτΠ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post