Εξαιρετικό κίνδυνο διατρέχει η παράκτια ζώνη απ’ άκρη σε άκρη στον πλανήτη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Κι ενώ ο στόχος για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως 1,5 βαθμό Κελσίου είναι διαλόγου αποδεκτός από την συντριπτική πλειονότητα των κυβερνήσεων σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται θέτοντας σε κίνδυνο την υπερθέρμανση του πλανήτη με ταυτόχρονη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι πρόσφατες εκτιμήσεις σε επίπεδο ΟΗΕ αναφέρουν ότι έως το 2100 η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 30 – 60 εκατοστά, ακόμη και εάν τα αέρια του θερμοκηπίου μειωθούν ακαριαία και η μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος είναι για περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο, οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να είναι αμείωτοι, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 110 εκατοστών.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 15 εκατοστά επειδή έλιωναν οι παγετώνας, ανέβαινε η θερμοκρασία της θάλασσας και έλιωναν οι πάγοι σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι απώλειες για την μπλε οικονομία ή αλλιώς την θαλάσσια οικονομία θα είναι πολλαπλάσιες, εάν υπολογίσει κάποιος ότι προς το παρόν η μπλε οικονομία αγγίζει παγκοσμίως τα 3 – 6 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα τρία τέταρτα να αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο και τη επιβίωση έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Discussion about this post