Χρώμα, μουσική και ενθουσιασμός κατέκλυσαν την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τους 8.000 νέους από κάθε άκρη της Ευρώπης και όχι μόνον να συγκεντρώνονται στην Ευρωπαΐκή Διάσκεψη της Νεολαίας (Εurorean Υouth Εvent – ΕΥΕ) που διοργανώθηκε πρόσφατα στην γαλλική πόλη.
Για δυο μέρες τα άλλοτε παγερά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, που γεμίζουν μια φορά τον μήνα και μόνον την ώρα της ψηφοφορίας, «κατέγραψαν» τις ανησυχίες και το όραμα των νέων αυτού του κόσμου διεκδικώντας άμεση δημοκρατία. Άλλωστε είναι παγκόσμιοι πολίτες. Με την ταυτότητά τους μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και με ένα διαβατήριο όπως ο Αμάντ από την Σρι Λάνκα, που είναι ένα από τα οργανωτικά μέλη του ΕΥΕ και σπουδάζει διερμηνεία στο Στρασβούργο.
Ταξιδεύοντας για σπουδές
Έξω από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, συναντήσαμε την Αμελί από τη Λυόν. Με την ταυτότητά της ταξίδεψε ως την Φιλανδία για να σπουδάσει πώς να κάνει έρευνα αγοράς και να προμηθεύει τις μεγάλες εταιρείες με πρώτες ύλες και υπηρεσίες. «Δεν ξέρω τι σημαίνει σύνορα», μας είπε με μια πρωτόγνωρη απορία. «Έφυγα από το πανεπιστήμιο στο Παρίσι και πήγα για ένα χρόνο με το πρόγραμμα Erasmus στη Φιλανδία να συνεχίσω τις σπουδές μου. Είμαι στον τέταρτο χρόνο σπουδών και θέλω να πάρω το μάστερ μου», εξήγησε λέγοντας πως «δεν θα ψάξω για δουλειά μόνο στην Γαλλία». Υπάρχουν κι άλλες χώρες όπου υπάρχει ζήτηση για αυτό που έχω σπουδάσει», πρόσθεσε.
H Αμελί στεκόταν στην είσοδο του πολυδαίδαλου κτηρίου που φιλοξενούσε το ΕΥΕ. Κρατούσε μια πικέτα για να οδηγήσει τους συνομηλίκους της στην αίθουσα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θέλουν οι νέοι να κατανεμηθούν οι πόροι του Erasmus στα επιμέρους προγράμματα. Αυτή πρόταση των νέων μαζί με άλλες για θέματα που αφορούν όλο το φάσμα της πολιτικής θα συλλεχθούν και θα κατατεθούν στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση για την κατανομή των πόρων στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.
Διπλασιάζονται οι πόροι του Erasmus
Παρότι οι περισσότεροι από τους νέους δεν γνώριζαν ότι οι πόροι για το Erasmus πρόκειται για διπλασιαστούν την περίοδο 2021 – 2027, χαιρέτισαν την πρόταση που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Έτσι, στο θέμα τις κατανομής των 30 εκατ. ευρώ επιδίωξαν να δώσουν το δικό τους στίγμα θέτοντας σε αυξημένη προτεραιότητα την δυνατότητα επιμόρφωσης όσων επιλέγουν τεχνικά επαγγέλματα, πράγμα που δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν από το ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2014-2020. Κι αυτό γιατί τους πληγώνει η ανεργία των συνομιλήκων τους. Οπότε, οι νέοι της Ευρώπης πρότειναν να δοθεί προτεραιότητα στους υψηλά εξειδικευμένους νέους και σε αυτούς που έχουν επιλέξει τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση. Ακολούθως, να ενισχυθούν οικονομικά προγράμματα για τη νεολαία εν γένει, για τα σχολεία και τους μαθητές και τέλος για τον αθλητισμό.
Περικόπτονται οι πόροι για την κοινωνική συνοχή
Η αντιμετώπιση της ανεργίας της νεολαίας απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο, όπως και η φυγή νέων με υψηλή εξειδίκευση στις ΗΠΑ ή σε κάποια χώρα της Ασίας. Και τι γίνεται με αυτούς που μένουν; Πως η Ευρώπη θα γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με την Κίνα; Κι απάντηση ήρθε από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων, Γερμανό χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ Έττινγκερ να πανηγυρίζει σχεδόν στην προηγηθείσα συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου για τον διπλασιασμό των πόρων για το Erasmus, που θα κατανεμηθούν πλέον στα 27 κράτη – μέλη.
Η πρόταση μπορεί να έγινε αποδεκτή από όλες τις πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου. Αλλά έντονη ήταν η αντίδραση από τους Σοσιαλδημοκράτες και την GUE, την ευρωομάδα της Αριστεράς που υποστήριξαν ότι η αύξηση των πόρων για το Erasmus, δεν μπορεί να ισοσταθμίσει την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισαν, περικοπή πόρων για την συνοχή, το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και την γεωργία.
Ο Γκίντερ Έττινγκερ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «από το 80% του προϋπολογισμού για την γεωργία και τις πολιτικές συνοχής, τώρα ο νέος πολυετής προϋπολογισμός θα έχει το 60% των πόρων». Περιορίστηκε να αντιτείνει ότι «οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία». Υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης των πόρων για την άμυνα και την διαχείριση- αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
«Ανοίξτε τα σύνορα»
Πάντως, οι νέοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται την πολιτική των κλειστών συνόρων, την οποία οι συντηρητικοί της Ευρώπης υπερασπίζονται. «Ευχαριστούμε την Ευρώπη που φιλοξενεί τους συμπατριώτες μου, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ανοίξουν για όλους γιατί στο Αφγανιστάν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται», είπε ο Αχμέντ από την Καμπούλ μιλώντας στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου, η ελευθερία κίνησης για τον ίδιο, αλλά και για τον συνομήλικό του από την Ρουμανία είναι ύψιστη αξία. Είναι αυτό που διεκδικούν και οι νέοι από την Αλβανία και το Κόσοβο, ευελπιστώντας η χώρα τους να γίνει μέλος της Ε.Ε. για να απολαμβάνουν την ελεύθερη μετακίνηση μέσω της ζώνης Σένγκεν. «Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει το νέο μας σπίτι, όπως είναι και για εσάς», είπαν απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τους καλωσόρισε.
Καθ’ οδόν για τις ευρωεκλογές
«Η φωνή σας είναι κρίσιμη για να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης και να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από χιλιάδες νέους εντός και εκτός της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου. «Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε με ειρήνη», είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αξία της Δημοκρατίας. Κάλεσε τους νέους της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019. «Εάν αποτύχετε να εκπροσωπήσετε τον εαυτό σας, τότε κάποιος άλλος θα αποφασίζει για εσάς, παρότι είστε εσείς που πρέπει να αποφασίζετε για το μέλλον σας», είπε. Σε αυτό το πνεύμα, ο Αντόνιο Ταγιάνι προέτρεψε τους νέους να πραγματοποιήσουν «τα όνειρα και τις επιθυμίες» τους, γιατί όπως πρόσθεσε «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πεθάνει η ελπίδα».
Παρέμβαση μέσω διαδικτυακών ψηφισμάτων
Μπορεί η παρότρυνση για συμμετοχή των νέων στις εκλογές να ακούστηκε ως μια αδιάφορη πατρική συμβουλή, αλλά οι νέοι αυτό που διεκδικούν δεν είναι απλώς να εκπροσωπούνται. Είναι να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις. Έτσι, πρότειναν να συζητούνται στο ευρωκοινοβούλιο θέματα που θα προκύπτουν μέσα από διαδικτυακά ψηφίσματα (petition). “Ζούμε στο ψηφιακό κόσμο και πολύ συχνά ψηφίζουμε διαδικτυακά για καθημερινά θέματα που μας αφορούν. Αυτό γιατί να μην μπορεί να γίνει για θέματα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης”, ρώτησαν οι νέοι τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου διεκδικώντας οι «Βρυξέλλες» να έρθουν κοντά στους πολίτες. «Η φωνή σας έρχεται μέσω των εθνικών εκπροσώπων σας», ήταν η απάντηση των ευρωβουλευτών.
«Γιατί πρέπει να ψηφίζουμε μια φορά στα 5 χρόνια και όχι πιο συχνά για θέματα που ανακύπτουν και μας αφορούν; Γιατί αυτό να μην μπορεί να γίνει διαδικτυακά;», συνέχισαν το ερώτημα οι νέοι. «Μα γι’ αυτό γίνονται οι εκλογές, για να λύνουμε τα προβλήματα», απάντησαν οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι «έχουν έρθει στο ευρωκοινοβούλιο θέματα που έχουν μεγάλη απήχηση, αλλά δεν μπορεί να ασκείται πολιτική μέσα από ένα κλικ στον υπολογιστή. Αυτοί που καλούνται να λάβουν αποφάσεις πρέπει να συνυπολογίσουν πολλά πράγματα πέρα από το κλικ στον υπολογιστή».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post