Την ανάγκη να μειωθούν στο 50% οι αέριοι ρύποι έως το 2030 και να εκμηδενιστούν έως το 2050 επισημαίνει εκ νέου ο ΟΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική κρίση, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Οργανισμού θα έχει πολλαπλάσιου μεγέθους επιπτώσεις στην οικονομία και την παγκόσμια κοινότητα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα η πανδημία του κορωνοΐου. Αυτή ήταν η αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην συνδιάσκεψη με θέμα «Η κοινή οικονομία».
«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τώρα, θα καθορίσουν την πορεία μας για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον», τόνισε ο Αντ. Γκουτέρες επισημαίνοντας: «Οι εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο 50% των σημερινών έως το 2030 και να φθάσουν στο μηδέν έως το 2050, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου». «Εάν αποτύχουμε σε αυτούς τους στόχους, η κατάρρευση των οικονομιών και των κοινωνιών, όπως και των ανθρώπων που την απαρτίζουν να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις της νόσου του κορωνοΐου», προειδοποιεί ο Αντ. Γκουτέρες εκτιμώντας ότι «η κλιματική κρίση θα ωχριά μπροστά στις επιπτώσεις του κορωνοΐου».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να γίνει η πρώτη ένωση που θα είναι απεξαρτημένη από τον άνθρακα και έχει ευθυγραμμίσει το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοΐου σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, 110 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Κορέας έχουν δεσμευτεί σε αυτή την στοχοθεσία έως το 2050, ενώ η Κίνα έχει θέσει αντίστοιχη στοχοθεσία για το 2060.
«Αυτό σημαίνει ότι το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περί το 50% των εκπομπών άνθρακα καλύπτονται από τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές», σημείωσε ο Αντ. Γκουτέρες υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «πολλές πόλεις και επιχειρήσεις τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν εναλλακτική και αναγνωρίζουν ποιες είναι οι ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν».
Παράλληλα, ο Αντ. Γκουτέρες υπογράμμισε την ανάγκη για γενναία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, ειδικά στοχευμένης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Πρέπει μαζικά να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, στην ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας και στην εκπαίδευση για όλους, ενδυναμώνοντας τον ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών, όπως και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υποστηρίζοντας τις παραγωγικές επενδύσεις και την απασχόληση με ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια», υπογράμμισε.
Discussion about this post