Τις επιπτώσεις του μεγάλου φρεναρίσματος της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοΐου επιχειρεί να διαχειριστεί η Ε.Ε. θέτοντας μεταξύ των προτεραιοτήτων της τη στήριξη των νέων, που αναμένεται να πληγούν σημαντικά από τις επιπτώσεις της δυσμενούς εξέλιξης της οικονομίας. Έτσι, λοιπόν, προ ημερών το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε απόφαση προκειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) να εγκριθούν 88 δισ. ευρώ που θα προοριστούν την νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027 για την στήριξη των νέων και των απόρων.
Προς το 2030…
Η στρατηγική της Ε.Ε. έχει ορίζοντα το 2030 καθώς στόχος είναι έως τότε, τουλάχιστον το 78% των πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών να βρίσκεται εντός αγοράς εργασίας και να έχει απασχόληση. Επίσης, έως το 2030, ο στόχος για την κατάρτιση των ενηλίκων είναι να αγγίζει το 60% αυτής της κατηγορίας πληθυσμού. Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 να μειώσει τον πληθυσμό που κινδυνεύουν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 15 εκατομμύρια άτομα.
Παραμένει ο κίνδυνος της φτώχειας
«Η κρίση του κορωνοΐου έχει φρενάρει την εξαετή θετική πορεία στους ρυθμούς απασχόλησης με το ποσοστό απασχόλησης να αγγίζει το 72,4% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020», επισημαίνεται στην σχετική έκθεση της Ε.Ε.. Ταυτόχρονα στην ίδια έκθεση γίνεται επίκληση σε παλαιότερα στοιχεία του 2016, όπου καταγράφεται ότι το 37% των ενηλίκων συμμετείχαν έως τότε σε ετήσια βάση σε προγράμματα κατάρτισης. Ενώ, υπολογίζοντας τα στοιχεία για το μέγεθος της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε φυσικούς αριθμούς εκτιμάται ότι το 2019 διέτρεχαν κίνδυνο περί 91 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων τα 17,9 εκατομμύρια ήταν παιδιά ηλικίας 0 έως 17 ετών.
Προς τη νέα προγραμματική περίοδο
Με αυτά τα τρομακτικά αριθμητικά δεδομένα, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027 να προχωρήσει η εκταμίευση 88 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), προκειμένου τα κράτη μέλη να προωθήσουν δράσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, την πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την στέγαση. Εξάλλου, το σκεπτικό της απόφασης εδράζεται στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Παρεμβάσεις για τους νέους
Από την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου προκύπτει ότι: «Εκείνα τα κράτη μέλη, των οποίων το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης για το διάστημα 2017 – 2019 είναι άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 12,5% των πόρων τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) προκειμένου να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να βρουν ποιοτική θέση εργασίας». Παράλληλα, προβλέπεται ότι: «Τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διαθέσουν πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, κατά προτίμηση με την εφαρμογή των ενισχυμένων προγραμμάτων εγγυήσεων για τη νεολαία».
Παρεμβάσεις για την ανάσχεση της παιδικής φτώχειας
Με σκοπό την ανάσχεση της παιδικής φτώχειας, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν «τα κράτη μέλη που είχαν ποσοστό παιδιών που βρίσκονταν αντιμέτωπα με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στο διάστημα 2017 – 2019 πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον το 5% των διαθέσιμων κονδυλίων για την άμεση στήριξη της ισότιμης πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της αξιοπρεπούς στέγασης». Ταυτόχρονα, η απόφαση είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη – μέλη καθώς «υποχρεούνται να επενδύσουν στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας».
Στήριξη και σε άλλες ευάλωτες ομάδες
Με σκοπό αφ’ ενός την μείωση των φραγμών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και αφ’ ετέρου την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων, όπως και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στον τομέα της υγείας, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν «τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κονδυλίων θα διατεθεί σε μέτρα για την προώθηση των ίσων ευκαιριών για τις μη προνομιούχες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά και οι υπήκοοι τρίτων χωρών».
Οι νέοι κανόνες παροχής βοήθειας
Σημειωτέον ότι το τρέχον Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους έχει ενσωματωθεί, όπως και άλλα ταμεία, στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, «όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων τους σε τρόφιμα και σε βοήθεια για παροχή βασικών υλικών αγαθών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μορφές ακραίας φτώχειας που συμβάλλουν περισσότερο στον κοινωνικό αποκλεισμό».
Discussion about this post