Την ώρα που το 45% των Ευρωπαίων πολιτών διάκεινται θετικά μεν προς την Ε.Ε. αλλά όχι με τον τρόπο που κινείται, το ερώτημα για το μέλλον της κοινότητας της μετά τον κορωνοΐο είναι αυτό που θα απασχολήσει όχι μόνον όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες που θα βιώσουν τις έτι περαιτέρω επιπτώσεις της πανδημίας. Κι όλα αυτά, γιατί ο σκεπτικισμός προς τον ρόλο και την λειτουργία της Ε.Ε. προσεγγίζει το 30%.
Το 61% των πολιτών της Ε.Ε. που ανταποκρίθηκαν στο ευρωβαρόμετρο (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020) υποστηρίζουν ότι ο κορωνοΐος θα επηρεάσει το μέλλον της Ε.Ε.. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία στην Ιταλία με 79%, στην Ουγγαρία με 78%, στο Λουξεμβούργο με 73%. Στην Ελλάδα η ανησυχία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, που προσεγγίζουν την μέσο όρο με 64%. Ενώ λιγότερη, αλλά καθόλου αμελητέα, ανησυχία εκφράζουν οι Γάλλοι κατά 50%, οι Δανοί κατά 43% και οι Ολλανδοί κατά 40%.
Το αίτημα για βελτίωση του συγκρίσιμου επιπέδου διαβίωσης και προσέγγισή του με τον μέσο κοινοτικό όρο είναι εντονότερο σε χώρες όπως η Βουλγαρία με το 61% των πολιτών να το διεκδικούν, Λιθουανία (56%), Τσεχία (55%), Πολωνία (51%), Σλοβενία (51%), Σλοβακία (50%), Ελλάδα (40%), Κύπρος (47%).
Ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι εν μέσω πανδημίας εντείνεται ο φόβος για την υγεία σε χώρες όπως η Πορτογαλία με το 71% να τον χαρακτηρίζει τον μεγαλύτερο σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την τρομοκρατία ή την αναγκαστική μετανάστευση και τον εκτοπισμό. Και στην Ελλάδα, το 57% των αποκρινόμενων ιεραρχεί υψηλά τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία. Ακολουθεί η Ισπανία με 53%, η Πολωνία με 50%, η Βουλγαρία με 49%, η Κύπρος με 48%.
Discussion about this post