Αλλαγές στον κώδικα ιθαγένειας για την αποτροπή της πολιτογράφησης φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, διά χειρός του Τάκη Θεοδωρικάκου. Κι αυτό γιατί που δίνονται υπερβολικές εξουσίες στον αρμόδιο γενικό γραμματέα προκειμένου να καθορίζει τον τρόπο εξέτασης των αιτούντων για πολιτογράφηση ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος για την συμμετοχή τους στα 250 ευρώ.
Η αλλαγή στην διαδικασία πολιτογράφησης έγκειται στο γεγονός ότι προηγείται της προφορικής συνέντευξης η γραπτή εξέταση του αιτούντος. Έτσι, «ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας καλείται να συμμετάσχει σε γραπτή δοκιμασία» και «προϋπόθεση συμμετοχής στη γραπτή δοκιμασία αποτελεί η καταβολή εξέταστρου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ», αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί προς διαβούλευση έως την 10η Σεπτεμβρίου 2020.
Οι αιτούντες την πολιτογράφηση θα εξεταστούν σε 300 ερωτήσεις στην γλώσσα, την κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και του γραπτού λόγου, στην ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τους θεσμού του πολιτεύματος της χώρας μας. Η τράπεζα θεμάτων είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την συγκεκριμένη εξέταση απαλλάσσονται όσοι έχουν φοιτήσει επιτυχώς σε Λύκειο της χώρας που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό Α.Ε.Ι. ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, από ελληνικό Α.Ε.Ι..
Να σημειωθεί ότι το κόστος για την πολιτογράφηση ανεβαίνει αρχικά στα 800 ευρώ, καθώς πρέπει να υπολογιστεί ότι ο αιτών πρέπει να καταβάλει μαζί με τα 250 ευρώ για την γραπτή εξέταση και ακόμη 550 ευρώ υπό μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου για την σχετική αίτησή του. Επίσης, «για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόμενο παράβολο ορίζεται σε διακόσια (200) ευρώ», αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ανεβάζοντας το κόστος στα 1.000 ευρώ! Ενώ, οι ομογενείς, κάτοχοι ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς καταβάλλουν για κάθε αίτηση πολιτογράφησης παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.
Γκρίζα ζώνη παραμένει στο νομοσχέδιο εάν στις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης λογίζεται το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα. Κι αυτό γιατί στην συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται ότι «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας καθορίζονται το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής ένταξης για την εξεταζόμενη, ανά περίπτωση, χρονική περίοδο». Όμως, νομικοί με εμπειρία στα θέματα απόδοσης ιθαγένειας υποστηρίζουν ότι «ενδεχομένως με αυτή την διάταξη να εξαιρούνται από την πολιτογράφηση όσοι προέρχονται από την διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης και συνιστούν το δεύτερο μέλος της οικογένειας». «Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση, η οποία εντείνει την ανεργία στην αγορά εργασίας πλήττοντας έτι περαιτέρω τους πιο αδύναμους», υπογραμμίζουν.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post