Τη στιγμή που στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει εγγραφή ποσού για την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και άρα τους δημοτικούς αστυνομικούς, που θα κληθούν οι Δήμοι της χώρας να προσλάβουν, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει την δαπάνη ως «ενδεχόμενη» που θα βαρύνει τους Δήμους.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για «ετήσια ενδεχόμενη δαπάνη του προϋπολογισμού των δήμων, σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, από την αντιμετώπιση πρόσθετου κόστους οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών δημοτικής αστυνομίας που δύνανται να συστήνονται στους δήμους».
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή, δεν προκύπτει σαφής κοστολόγηση για τη διάρθρωση, τη στελέχωση, την υλοποίηση αρμοδιοτήτων, της εικοσιτετράωρη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, της παροχή τεχνολογικών μέσων και του εξοπλισμού στο ειδικό ένστολο προσωπικό. Η μόνη αναφορά σε δαπάνη είναι ότι «αυτή αναμένεται να περιορισθεί από την κατάργηση υφιστάμενων υποδιευθύνσεων».
«Η ανωτέρω δαπάνη θα υλοποιείται τόσο κατά την πρώτη εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, όσο και μελλοντικά (μεταβολή πληθυσμιακών κριτηρίων), το δε ύψος της εξαρτάται κάθε φορά από το περιεχόμενο των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.
Παρομοίως, τα έξοδα της εισαγωγικής εκπαίδευσης του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, η οποία παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., παραπέμπεται στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, όπως και σε ενδεχόμενη δαπάνη του προϋπολογισμού των δήμων από την αντιμετώπιση πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την επιμόρφωση του ειδικού ένστολου προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.
Σημειωτέον ότι μαζί με το προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του δύναται να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα, εφαρμοζομένης της κατά περίπτωση κείμενης νομοθεσίας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει, με δαπάνες του οικείου δήμου, ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως ενδεικτικά, αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους, η οποία δύναται να χρησιμοποιείται σε περίπτωση άμυνας. Επίσης, φέρει στολή, το ειδικό διακριτικό σήμα της δημοτικής αστυνομίας, διακριτικό του οικείου βαθμού ιεραρχίας, καθώς και ειδική ταυτότητα προσωπικού».
Δριμεία κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για την δημοτική αστυνομία αναφορικά με τον προσανατολισμό και την λειτορυγικότητά της λέγοντας ότι: «Δεν ξεχνάμε ούτε εμείς ούτε οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοτικές αρχές φυσικά αλλά ούτε και οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί ότι ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που διέλυσε το 2013 τη Δημοτική Αστυνομία στέλνοντας στην ανεργία 4.000 εργαζόμενους και έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τη συστήσει εκ νέου το 2015».
Απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη η Γ. Πούλου είπε: «Εσείς, λοιπόν, έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι ο σκοπός σας είναι ορθολογικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αστυνομίας μέσω της ενοποίησης του κατακερματισμένου ρυθμιστικού πλαισίου». Στον ίδιο τόνο, η Γ. Πούλου τονίζει: «Δεν μας λέτε όμως το βασικότερο κύριε Υπουργέ ότι ο σχεδιασμός σας αυτός έχει σκοπό να δημιουργήσει όχι μια Δημοτική Αστυνομία που θα υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και θα διευκολύνει το έργο της Αυτοδιοίκησης αλλά ένα ακόμα σώμα ασφαλείας ειδικών κατασταλτικών καθηκόντων».
«Έχετε μια εμμονή με αυτό το θέμα ως κυβέρνηση», είπε ο Γ. Πούλου υπενθυμίζοντας ότι «έφτιαξε ο κ. Χρυσοχοΐδης την εντελώς περιττή αστυνομία των διαδηλώσεων την ομάδα διαχείρισης και οριοθέτησης διαδηλώσεων και μαζί με την κυρία Κεραμέως, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που ήδη αποσύρθηκε μέχρι νεωτέρας αφού δημιούργησε νέα προβλήματα και περιττούς κίνδυνους». «Αλλά απτόητος εσείς, φαίνεται ότι ζηλέψατε τη δόξα του κυρίου Χρυσοχοΐδη και θέλετε τώρα να ιδρύσετε ένα ακόμη εξειδικευμένο αστυνομικό σώμα, για την Αυτοδιοίκηση αυτή τη φορά. Να κάνετε όπως είπατε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τη Δημοτική Αστυνομία επιτέλους Αστυνομία.», τόνισε η Γ. Πούλου απευθυνόμενη στον Μ. Βορίδης. «Ξεχάσατε όμως να μας πείτε ότι αυτή η Αστυνομία, δεν θα είναι πλέον Δημοτική διότι, ούτε και θεσμική φυσιογνωμία και την αποστολή που προσιδιάζει σε ένα όργανο της Αυτοδιοίκησης θα έχει, ούτε τον αντίστοιχο έλεγχο από τις Δημοτικές Αρχές», τόνισε η Γ. Πούλου.
Discussion about this post