Αναστάτωση προκαλεί στους δημάρχους η περαιτέρω συρρίκνωση των εκλογικών εδρών λόγω της μείωσης του πληθυσμού, όπως αποτυπώνεται στα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής 2021. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους δημάρχους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν και να συνδυαστεί με τις αλλαγές στις κατανομές των βουλευτικών εδρών και σε κάθε περίπτωση προτού γίνουν εθνικές εκλογές.
Μπορεί η «γαλάζια» πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αλλαγές που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για μείωση κατά 15% των εδρών στα δημοτικά συμβούλια, αλλά τώρα εντόπισαν ότι λόγω της μείωσης του γενικού πληθυσμού, θα προκύψει νέα μείωση των εδρών!
«Δεν ανοίγουμε συνολική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αλλά λόγω της απογραφής αλλάζουν τα δεδομένα των εδρών», υπογράμμισε ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, γιατί οι δήμοι αλλάζουν πληθυσμιακή κλίμακα και άρα μειώνονται οι έδρες εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια.
Ο Λαζ. Κυρίζογλου επικαλέστηκε τουλάχιστον τέσσερα παραδείγματα από τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που για οριακές μεταβολές στον πληθυσμό να χάνουν έδρες στα δημοτικά συμβούλια, όπως αυτά θα αναδειχθούν στις εκλογές του 2023. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης μειωμένος κατά 327 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 50.001 κατοίκων με συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο να εκπροσωπηθεί με 29 δημοτικούς συμβούλους από 35. Ο Δήμος Παύλου Μελά μειωμένος κατά 32 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 100.001 κατοίκων με συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο να εκπροσωπηθεί με 35 αντί για 39 έδρες. Ο Δήμος Χαλκηδόνας μειωμένος κατά 50 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο 30.001 με συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο να εκπροσωπηθεί με 25 αντί για 29 έδρες. Αντίστοιχα, ο Δήμος Νάουσας μειωμένος κατά 332 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 30.001 κατοίκων συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο να εκπροσωπηθεί με 25 αντί για 29 έδρες.
Ο Λαζ Κυρίζογλου, μάλιστα, έκανε λόγο για «απίσχναση της εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια», πράγμα που επηρεάζει και τις θέσεις των αντιδημάρχων και ειδικών συνεργατών. Το θέμα θα αναλυθεί στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ και το αυτοδιοικητικό όργανο θα φέρει άμεσα συγκροτημένη πρόταση, που θα την καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post