Την ώρα που φουντώνει η ένταση του προεκλογικού κλίματος με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, παρά τις θερινές θερμοκρασίες, οι εκλογικές ασκήσεις επί χάρτου δίνουν και παίρνουν. Κομβικής σημασίας είναι η κατανομή των βουλευτικών εδρών με βάση τη νέα απογραφή του πληθυσμού.
Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μπορεί να δείχνουν μείωση του πληθυσμού, όμως παράλληλα δείχνει και μετακινήσεις του πληθυσμού. Τα σενάρια, λοιπόν, για μείωση των εδρών στην Α Αθηνών και αύξηση των εδρών στο υπόλοιπο Αττικής δημιουργούν προβληματισμό και φουντώνουν τα εκλογο – σενάρια. Με το ερώτημα, λοιπόν, εάν έχουν εκδοθεί οι οριστικές έδρες για τις βουλευτικές εκλογές απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, που μας απάντησαν πως «τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 θα οριστικοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή έως τον Δεκέμβριο του 2022». Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισαν μέσω της ΑΥΓΗΣ ότι «μετά θα γίνει η αντιστοίχιση του πληθυσμού με τους εκλογικούς καταλόγους, γιατί πρέπει να υπολογιστούν και οι ετεροδημότες».
Βέβαια, στο ερώτημα τι θα συμβεί με τους εκλογικούς καταλόγους σε περίπτωση, που γίνουν εκλογές πριν τον Δεκέμβριο του 2022, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μας εξήγησαν ότι «σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές θα διενεργηθούν με την κατανομή των εδρών, όπως είχε προκύψει από την απογραφή του 2011».
Το ζήτημα της κατανομής των εδρών λόγω της μείωσης του πληθυσμού επηρεάζει και τους Δήμους, γιατί με τον Νόμο Βορίδη είχε προβλεφθεί ήδη μείωση του αριθμού των εδρών –ανεξάρτητα από την μείωση του πληθυσμού-, αλλά τώρα η μείωση των εδρών φαίνεται να επηρεάζεται και από την μείωση του πληθυσμού, όπως αποτυπώθηκε στην απογραφή. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς και οι αυτοδιοικητικοί έχουν ξεκινήσει ασκήσεις επί χάρτου, μιας που ο αυτοδιοικητικός νόμος Βορίδη θα δίνει την διοίκηση του Δήμου σε αυτόν τον συνδυασμό που θα συγκεντρώσει το 43% συν 1, ενώ η τελευταία παράταξη που θα εισέλθει στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον το πλαφόν του 3%, που ανάλογα τον Δήμο εν τοις πράγμασι είναι πολύ υψηλότερο.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post