Με βαριές κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, για το όργιο κατασπατάλησης και κακοδιαχείρισης των πόρων του Γηροκομείου Αθηνών για την περίοδο 2006-2013 βρίσκονται αντιμέτωποι οι τρεις συναυτουργοί, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύει σήμερα η “Αυγή της Κυριακής”. Ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος – Προκόπιος Μπούμπας, ως πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (βλ. Γηροκομείο Αθηνών), ο γραμματέας και ακολούθως αντιπρόεδρος του ιδρύματος Αντ. Διονυσόπουλος και ο Μ. Γρινιεζάκης (γαμβρός του Ν. Μπούμπα) ως σύμβουλος ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Αθηνών παραπέμπονται σε δίκη την 22α Ιουνίου 2018 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν δύσκολη, καθώς οι κατηγορούμενοι είχαν δημιουργήσει ένα καλοστημένο δίκτυο, που εμπόδιζε την πρόσβασή σε οικονομικά στοιχεία. Οπότε, για πολλά χρόνια υπήρχαν ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Όμως, τα στοιχεία που παραδόθηκαν και η έρευνα που ακολούθησε από τη Δικαιοσύνη είναι αποκαλυπτικά του οργίου της κακοδιαχείρισης της περιουσίας, που αντί να αξιοποιηθεί για την ευρωστία του ιδρύματος, εξανεμίστηκε. Έγινε «δώρα» σε «φίλους», παρτέρια και παγκάκια στους κήπους και «τεχνικά έργα» που πότε δεν τελείωσαν.
Τραχύς ο δρόμος για την διερεύνηση
Στην ελεγχόμενη περίοδο, η μεγάλη περιουσία του Γηροκομείου παρέμενε αναξιοποίητη, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κληροδοτημάτων άδειασαν, τα περίπτερα όπου φιλοξενούταν γέροντες ερήμωναν το ένα μετά το άλλο από και έκλειναν, οι τρόφιμοι δεν ελάμβαναν τις απαιτούμενες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι για χρόνια έμεναν απλήρωτοι, μέχρι που ο Δήμος Αθηναίων μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Διαφθοράς και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε έκπτωτο το αιρετό διοικητικό συμβούλιο του Ν. Μπούμπα και όρισε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, προκειμένου να τεθούν οι όροι ανάταξης και να επιστρέψει η λειτουργία του Ιδρύματος στη νομιμότητα.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι Ν. Μπούμπας, Αντ. Διονυσόπουλος και Μ. Γρινιεζάκης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία με οικονομικό αντικείμενο άνω των 120.000 ευρώ, της υπεξαίρεσης αντικειμένου που είχε εμπιστευτεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση και της απιστίας με η περιουσιακή ζημία άνω των 30.000 ευρώ.
Κακοδιαχείριση στα ακίνητα
Αρχής γενομένης από την διαχείριση 700 ακινήτων, που προέρχονταν από κληρονομιές και κληροδοτήματα του Γηροκομείου Αθηνών, η ζημία ανήλθε για την περίοδο 2006-2012 στα 4,63 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το βούλευμα, σε 4,63 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές από μισθώματα ακινήτων και οι νομικές ενέργειες που έγιναν προς διεκδίκηση τους ήταν «ανύπαρκτες». Η χρονική διάρκεια καθυστέρησης είσπραξης στα περισσότερα από τα μισθώματα αυτά ήταν άνω των πέντε ετών!
Στη ζημία των 4,63 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί και η ζημία ύψους 4,92 εκατ. ευρώ από την μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που αφορά 168 ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μη αξιοποίηση 51 ακινήτων που βρίσκονταν στα κεντρικά και εμπορικά σημεία της Αθήνας η ζημία ανέρχεται σε 3,17 εκατ. ευρώ.
Ατασθαλίες με τις χρεώσεις φιλοξενίας
Την στιγμή που το ίδρυμα κάθε μέρα επιβαρυνόταν με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το προσωπικό έμενε απλήρωτο, ο Ν. Μπούμπας και οι συγκατηγορούμενοί του επέφεραν, όπως αναφέρει το βούλευμα, ζημία εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημία προκύπτει από αυθαίρετη μείωση των τροφείων, δωρεάν φιλοξενία απόρων «μαϊμού», βοηθήματα που μοίραζε σε «αναξιοπαθούντες αδελφούς», τις περισσότερες φορές με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., χωρίς να έχει προσκομισθεί κανένα δικαιολογητικό απορίας. Επίσης, η ζημία προκύπτει και από κατασπατάληση των χρημάτων που είχαν εμπιστευτεί οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι στο ταμείο του Γηροκομείου καθώς και από αμοιβές σε υψηλόμισθους «συμβούλους», λογιστές και υπαλλήλους που ουδέποτε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.
“Έτρωγαν” τα λεφτά των κληροδοτημάτων
Το όργιο της κατασπατάλησης ξένης περιουσίας δεν σταματά εδώ. Τα πλοκάμια των τριών κατηγορούμενων απλώνονται και στην αξιοποίηση της περιουσίας των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το Γηροκομείο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κακοδιαχείρισης του κληροδοτήματος “Αγγελικής Βαρθολομαίου” ύψους 534.000 ευρώ, που παρανόμως και χωρίς την άδεια της υπηρεσίας Εθνικών Κληροδοτημάτων αναλήφθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κληροδοτήματος και αντί να εκτελεστεί ο σκοπός που όριζε η διαθέτης, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν το ποσό για «τρέχουσες ανάγκες» του Γηροκομείου. Μεταξύ αυτών ήταν και η πληρωμή των εργασιών μιας νεοσυσταθείσης αλλοδαπής εταιρείας, που είχε αναλάβει, με απευθείας ανάθεση, την εξωτερική ανακαίνιση ενός περιπτέρου. Σημειώνεται ότι για το έργο αυτό ξοδεύτηκαν 471.000 ευρώ και το περίπτερο ακόμα είναι «γιαπί». Όσον αφορά τα εκατομμύρια ευρώ των περιουσιών των κληροδοτημάτων Σπυρίδωνος Αδάμ και Ευσταθίου Καλογερόπουλος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι άδειοι και οι σκοποί που όρισαν οι διαθέτες διαφαίνεται δύσκολο, με τις σημερινές συνθήκες, να εκτελεσθούν.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, περιγράφονται στο βούλευμα – καταπέλτης 406 σελίδων που αφορούν τα “έργα” και τις “ημέρες” του αρχιμανδρίτη και των συγκατηγορουμένων του, που παρέλαβαν ένα ανθηρό Γηροκομείο με μηδενική ζημία. Παρέλαβαν εν λειτουργία και γεμάτα και τα εννέα περίπτερα του ιδρύματος, που φιλοξενούσαν πάνω από 450 ηλικιωμένους και όταν κηρύχτηκαν έκπτωτοι το παρέδωσαν με μόνο 3 περίπτερα σε λειτουργία και μόνο 100 γέροντες. Ενώ η ζημία από την μη χρήση των περιπτέρων έχει ανέλθει πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτούς τους λόγους, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση άσκησης ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων για την “πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post