Μπορεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ότι επιβάλλει στο νέο εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ το πλαφόν εισόδου του 3% προκειμένου να διασφαλιστεί μια θέση για τους «αξιόλογους» της πολιτικής να αιφνιδίασε το ακροατήριο. Όμως, ήταν ένα πρώτο δείγμα για το πώς η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Μ. Βορίδης έκανε ένα βήμα παραπέρα αποκαλύπτοντας την πλήρη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.
Στην τελευταία, λοιπόν, συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος, ο Μ. Βορίδης εξήγησε για ποιο λόγο επιμένει στην μείωση των εδρών και άρα των εκλεγμένων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
«Να ξέρετε ποια είναι στρατηγική μας», είπε ο Μ. Βορίδης απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Η γενική προσπάθεια είναι να φτιάξουμε και να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα και τον θεσμό και την ισχύ των περιφερειακών και των δημοτικών συμβουλίων, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα τους», είπε, αλλά δεν περιορίστηκε μόνον σε αυτό.
«Το να φτιάξεις πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκλογών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Μ. Βορίδης προσθέτοντας: «Αυτό εξηγεί, το γιατί αυξάνουμε τον αριθμό των υποψηφίων, σε σχέση και με μια μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβουλίων και των περιφερειακών συμβουλίων». «Η αύξηση της εκλογικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί ουσιαστικά σε αύξηση της ποιότητας των συμμετεχόντων και σε ενίσχυση του ρόλου τους», είπε με περίσσιο κυνισμό ο Μ. Βορίδης.
Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλο Ξανθόπουλο εάν αυτό θα ισχύσει και για την Βουλή σε ένα μοντέλο δηλαδή 200 αντί 300 βουλευτών, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Για την Βουλή το έχουμε!». «Η Βουλή είναι πολύ ανταγωνιστική. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι το αισθάνομαι… Άμα έχω και τον Πέτσα στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική, άρα θα γίνει χαμός», είπε με σκωπτικό ύφος.
Και με την ίδια συλλογιστική της συρρίκνωσης των δημοτικών συμβουλίων, ο Μ. Βορίδης επιδιώκει την πλήρη αποστέωση των κοινοτήτων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διοικητικής δομής των Δήμων. Εξ ου και επιμένει ότι δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή υποψία διοικητικής οντότητας. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, επαναφέρει τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» για σύνδεση του ψηφοδελτίου των υποψηφίων των τοπικών κοινοτήτων με τον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου. Κι όπως ξεκαθάρισε στην συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τρίτη κάλπη δεν θα μπει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023!
«Η κάλπη δεν υπάρχει δεν υπάρχει να μπει. Αυτό είναι ξεκάθαρο!», είπε ο Μ. Βορίδης προσθέτοντας: «Δεν γίνεται να έχει κάλπη, γιατί να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα αυτά παραπέμπουν σε αυτοτελείς διοικητικές οντότητες». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας κατηγορηματικά: «Δεν φτιάχνουμε πρόσθετο βαθμό αυτοδιοίκησης!».
Discussion about this post