Με την δυσφορία των αιρετών της αυτοδιοίκησης να είναι έντονη μετά την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση των κοινοτήτων, των δήμων που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τους δήμους που συνιστούν έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, η αντιπρόταση της ΚΕΔΕ είναι αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, που θα κατατεθεί και επισήμως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι θέτουν ζήτημα υπο – εκπροσώπησης των κοινοτήτων, ιδίως αυτών σε επαρχιακούς δήμους που προέκυψαν από συνενώσεις πολλών καποδιστριακών δήμων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γρεβενών, που προέκυψε από τη συνένωση 5 καποδιστριακών δήμων και αποτελείται από 7 κοινότητες. Η ακόμη πιο σύνθετη περίπτωση είναι αυτή του Ηρακλείου Κρήτης, που αποτελείται από 21 κοινότητες. Την ίδια ώρα, θέτουν ζήτημα καταγραφής του πληθυσμού που πράγματι θα απογραφεί τον Οκτώβριο του 2021, καθώς εκτιμούν ότι κάποιοι οικισμοί θα υποχρεωθούν σε συνένωση, καθώς δεν θα συμπληρώνουν τους 500 μόνιμους κατοίκους και άρα δεν θα μπορούν να εκλέξουν έστω και έναν εκπρόσωπο.
«Πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιτευχθεί η διόρθωση της λειτουργίας των κοινοτήτων», τόνισε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος αναφερόμενος στην κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων εξήγησε ότι αυτό αφορά 165 δήμους της Αττικής, του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και τους δήμους που είναι έδρες περιφερειακών ενοτήτων.
Εκθέτοντας τα διάφορα σενάρια για την διάσωση των τοπικών κοινοτήτων, ο Γρ. Κωνσταντέλλος πρότεινε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους. «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει η μείωση των μελών τους να είναι λελογισμένη», πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρώτο δυσμενές σενάριο. Ενώ, όπως είπε, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των τοπικών συμβουλίων σε Αττική, πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τους δήμους στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, ο Γρ. Κωνσταντέλλος πρόκρινε την αύξηση των εδρών στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της εκπροσώπησης.
Έτσι, πρότεινε, εάν καταργηθούν μια (1) έως τρεις (3) κοινότητες τότε θα πρέπει να προστεθούν στο δημοτικό συμβούλιο δυο (2) έδρες δημοτικών συμβούλων. Εάν καταργηθούν τέσσερις (4) έως (6) κοινότητες να προστεθούν τέσσερις (4) έδρες δημοτικών συμβούλων. Τέλος, εάν καταργηθούν άνω των έξι (6) κοινοτήτων, τότε να προστεθούν έξι (6) έδρες δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για μια πρόταση που έρχεται να εξομαλύνει τις απώλειες από την συρρίκνωση των εδρών στα δημοτικά συμβούλια.
Discussion about this post