Ήρθε για να μείνει η τηλεδιάσκεψη στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για υποχώρηση σε σχέση με τον κανονισμό συνεδριάσεων που ίσχυε με τον νόμο του Καλλικράτη και εμπέδωση της πρακτικής που ίσχυσε την περίοδο του κορωνοΐου, όπως και συνέχιση της σχετικής διάταξης Βορίδη (άρθρο 11 Ν. 5043/2023).
Με το νέο νόμο της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, μπορεί να παραμένει η υποχρέωση τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν τουλάχιστον μια (1) φορά τον μήνα, αλλά μπορούν να διεξάγονται: «α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη». Στο νέο νόμο διευκρινίζεται ότι «μία (1) τουλάχιστον συνεδρίαση του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου τον μήνα διεξάγεται υποχρεωτικά δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, με εξαίρεση τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους». Επίσης, στο νόμο Κεραμέως αναφέρεται ότι «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει, εκτός της έδρας του, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του».
Με τα 3/5 οι συνεδριάσεις δεν είναι δημόσιες!
Ως συνέχιση της σχετικής διάταξης Βορίδη, στο νόμο Κεραμέως αναφέρεται διατηρείται η υποχρέωση η συνεδρίαση να είναι «δημόσια», χωρίς να προσδιορίζεται, βέβαια, εάν αυτή θα προβάλλεται και διαδικτυακά. Όμως, παραμένει η διάταξη Βορίδη ότι «η συνεδρίαση μπορεί να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών», εφ’ όσον ληφθεί σχετική απόφαση από τα 3/5 των μελών του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι με το εκλογικό νόμο Βορίδη (Ν. 4804/2021) ο πρώτος συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου. Βέβαια, ο νόμος αναφέρει ότι για να οριστεί μια συνεδρίαση ως κεκλεισμένων των θυρών, πρέπει να «αιτιολογηθεί ειδικά» και «αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση».
Παραμένει η διάταξη του Καλλικράτη ότι: «Ο Πρόεδρος καλεί, επίσης, το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή η δημοτική επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου». Όμως, στο νόμο Κεραμέως προστίθεται ότι: «Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν». Το ίδιο ισχύει και στα περιφερειακά συμβούλια.
Επίσης, παραμένει η διάταξη του Καλλικράτη ότι: «Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσεος (0,5). Αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του».
Πότε συζητείται η ληφθείσα απόφαση εκ νέου;
Ο Νόμος Κεραμέως δίνει την δυνατότητα να συζητηθεί εκ νέου ένα θέμα για το οποίο είχε ληφθεί απόφαση. Αυτό γίνεται ότι υποβληθεί «άπαξ γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο».
Πειθαρχικές κυρώσεις για τον πρόεδρο του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου
Στο νόμο Κεραμέως παραμένουν οι πειθαρχικές κυρώσεις για τον πρόεδρο του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου στην περίπτωση που αδικαιολόγητα παραλείψει να καλέσει δυο συνεχόμενες φορές το συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου «μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου με απόφαση του Επόπτη Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος».
Γνωστοποίηση της πρόσκλησης σε συνεδρίαση
Για την πρόσκληση σε συνεδρίαση παραμένει η διάταξη του Καλλικράτη, όπου αναφέρεται ότι: «Η πρόσκληση αναρτάται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του δήμου και κοινοποιείται στους συμβούλους, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση». Παράλληλα, παραμένει η διάταξη ότι: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι αμέσως μετά από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών οφείλουν να δηλώσουν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Οι εισηγήσεις των θεμάτων γνωστοποιούνται έγκαιρα και το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».
Για τα περιφερειακά συμβούλια προβλέπεται ότι: «Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και αποστέλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τις εισηγήσεις στους συμβούλους πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση».
Τι συμβαίνει σε κατεπείγουσες περιπτώσεις;
Η διάταξη του Καλλικράτη για την συνεδρίαση του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου παραμένει, καθώς αναφέρεται ότι: «Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του». Στο νόμο Κεραμέως, η διάταξε επεκτείνεται καθώς αναφέρεται ότι: «Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών δημοτικού συμβουλίου. Για τις κατεπείγουσες περιπτώσεις, «οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση», συμπληρώνεται στην διάταξη.
Η συζήτηση των θεμάτων στο δημοτικό/ περιφερειακό συμβούλιο παραμένει ως έχει με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη με την παρουσία του δημάρχου και τον λόγο να τον λαμβάνουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι ειδικοί αγορητές ανά θέμα εκ μέρους των παρατάξεων, αλλά και η συμμετοχή στην συζήτηση των δημοτικών/ περιφερειακών συμβούλων.
Για τα θέματα της δημοτικής κοινότητας
Μπορεί στη συζήτηση των ειδικών θεμάτων για τις δημοτικές κοινότητες να αναφέρεται ότι προσκαλείται και ο/η πρόεδρος της κοινότητας, ο/η οποίος/α να μετέχει στην συζήτηση με δικαίωμα ψήφου. Όμως στην διάταξη Κεραμέως δεν έχει αφαιρεθεί η διατύπωση, που υπήρχε στο νόμο του Καλλικράτη και ανέφερε ότι: «Σε περίπτωση μη πρόσκλησης του προέδρου της κοινότητας, τότε η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θεωρείται άκυρη». Οπότε, μένει να διευκρινιστεί τι ισχύει.
Discussion about this post