Την ώρα που οι Δήμοι ζητούν ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό και διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα κινητικότητας που συνιστά αποστέωση των υπηρεσιών τους με σοβαρό κίνδυνο συνέχισης της λειτουργίας τους και τους ιδιώτες να καραδοκούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, η κυβέρνηση προκρίνει την επιμήκυνση της τεχνικής διοικητικής υποστήριξης των αδύναμων δήμων από τους μεγαλύτερους Δήμους με χρέωση. Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία τροπολογία που ήρθε το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επεκτείνεται η τεχνική διοικητική υποστήριξη
Ειδική αναφορά γίνεται στην επέκταση της διοικητικής υποστήριξης που θα παρέχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων σε όμορους διοικητικά αδύναμους Δήμους. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2023 ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα παρέχουν διοικητική υποστήριξη και για τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον δηλαδή από την έκδοση αδειών, έως τον έλεγχο αρχιτεκτονικών, στατικών, υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών. Από τον έλεγχο εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων έως τον έλεγχο τοπογραφικών και την επίβλεψή τους. Από τη σύνταξη των πράξεων εφαρμογής έως τη γνωμοδότηση για τους κατά όρους δόμησης. Επίσης, στο πλαίσιο διοικητικής υποστήριξης των Τεχνικών Υπηρεσιών σε αυτό περιλαμβάνεται η διαχείριση στερεών αποβλήτων, αλλά και η μέριμνα για την τήρηση των πυροσβεστικών διατάξεων.
Με χρέωση…
Αν και στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, που δεν έχουν υπηρεσίες Δόμησης να συστήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ενώ αυτή η δυνατότητα παύει από την 1η Ιανουαρίου 2023, για αυτούς τους Δήμους που δεν θα αποκτήσουν, τότε θα αναγκάζονται να προστρέξουν σε διοικητική υποστήριξη από άλλον Δήμο και θα τους επιβάλλεται χρέωση. Η χρέωση θα αφορά την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
Προεκλογικές δεσμεύσεις
Βέβαια, επειδή από την τροπολογία υπονοείται η συνέχιση της διοικητικής υποστήριξης από τις Υπηρεσίες Δόμησης των μεγάλων Δήμων περιλαμβάνεται μια μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση για στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό των 150 εξειδικευμένων μηχανικών, που θα αντληθούν από τον πίνακα επιλαχόντων του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 13Κ του 2021. Σημειωτέον ότι η τοποθέτηση του προσωπικού θα εξαρτηθεί από την απόφαση κατανομής, που θα εκδώσει ο υπουργός Εσωτερικών.
Και στις ΔΕΥΑ οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί
Στο ίδιο πνεύμα, που επί της ουσίας δεν προβλέπεται υποστήριξη με προσωπικό κινείται και η διάταξη για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες δεν έχουν στηριχθεί οικονομικά από την κυβέρνηση. Αφ’ ενός κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση ωθούσε τις ΔΕΥΑ σε εσωτερικό δανεισμό. Αφ’ ετέρου εδώ και 11 μήνες, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει αμυδρά τις ΔΕΥΑ από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα, η υποστήριξη των ΔΕΥΑ έρχεται μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ, δηλαδή ένα υβρίδιο ιδιωτικοποίησης. Παρότι, λοιπόν, οι ΔΕΥΑ έχουν ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, αυτό δεν θα καλυφθεί με νέες προσλήψεις, αλλά μέσω των υπηρεσιών που θα τους παρέχουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ. Εξ αυτού του λόγου, έρχεται νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνει και τις ΔΕΥΑ στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των ΟΤΑ «για την υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες», όπως αναφέρεται στην τροπολογία.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post