Την ώρα που ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδημόνων περί τον κορωνοΐου μεταθέτουν διαρκώς τα μέτρα για τον γενικό αποκλεισμό, προδίδονται από τις διατάξεις που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή. Κι αυτό γιατί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή επεκτείνεται το χρονικό όριο για απευθείας αναθέσεις στην προμήθεια υγειονομικού υλικού έως την 31η Μαρτίου 2021. Την ίδια ώρα στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές του ΑΣΕΠ εισάγεται ο όρος της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού και για λόγους δημόσιας υγείας παρατείνοντας τις συμβάσεις από δίμηνες συμβάσεις σε οκτάμηνες.
Αρχικά είχε προβλεφθεί με την ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου 2020 η κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού τόσο από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε., όσο και από το υπουργείο Υγείας ή από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Η πρώτη αυτή η ρύθμιση είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών. Ακολούθως, με επόμενη ρύθμιση μέσω νόμου επεκτάθηκαν οι απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου για την προμήθεια υγειονομικού υλικού έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Ενώ, με τη τελευταία ρύθμιση, που ψηφίστηκε χθες, οι απευθείας αναθέσεις για τον ίδιο σκοπό επεκτείνονται έως την 31η Μαρτίου 2021. Πράγμα που συνιστά ένδειξη πως το Δημόσιο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου έως τέλη Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών αντί να σχεδιάσει προγραμματισμό προσλήψεων για τους ΟΤΑ προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις πανδημίας και αποφεύγοντας την συζήτηση για μόνιμες προσλήψεις, εισηγείται την παράταση εκ νέου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά με όρους αποκλεισμού από την μονιμοποίηση. Συγκεκριμένα, με νέα ρύθμιση, που επίσης ψηφίστηκε χθες, συμπληρώνεται πρότερη διάταξη που έδινε περιθώριο στους ΟΤΑ να προσλάβουν εκτάκτως προσωπικό έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 με τον όρο ότι «η πρόσληψη προσωπικού εξαιρείται των περιορισμών του άρθρου 5 του ΠΔ 164/2004, αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της μετατροπής της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου». Ο περιορισμός του Π.Δ. 164/2004 αφορά στο 24μηνο συνεχούς απασχόλησης. Επί τοις ουσίας σε αυτές τις συμβάσεις εργασίας, που γίνεται επίκληση της έκτακτης ανάγκης, μπορεί να γίνεται παράταση πέραν των 24 μηνών, αλλά χωρίς δικαίωμα μονιμοποίησης των εργαζομένων. Παράλληλα, αυτό το έκτακτο προσωπικό θα συμμετάσχει στα κλιμάκια ελέγχου των υγειονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, για να καλυφθεί το θεσμικό κενό των συνεχών παρατάσεων στις δίμηνες συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, εισηγείται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ τον όρο της πρόσληψης για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες που σχετίζονται με την «σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας». Έτσι, οι συμβάσεις εργασίας από δίμηνης διάρκειας με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 2 μήνες, πλέον το ανώτατο διάστημα εντός του έτους αυξάνεται στους 8 μήνες.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post