Την ώρα που ο περιφερειάρχης Αττικής και Α αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης διαφημίζει στην Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα την σημασία της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ερωτήματα εγείρονται για τη νομιμότητα της ανάθεσης αντιπλημμυρικού έργου ύψους 18,95 εκατ. ευρώ με συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα μέλη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) εμφανίστηκαν διχασμένα με τα μεν τρία να εκφράζουν θετική γνώμη για την συνέχιση του έργου και τα υπόλοιπα τρία εξέφρασαν αντίθετη άποψη περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το ζήτημα τίθεται στη Βουλή ως ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο ερωτώντα τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Η γνωμοδότηση της ΕΑΑΔΗΣΥ για το αντιπλημμυρικό έργο της Κινέττας ύψους 18,95 εκατ. ευρώ ήρθε μετά από καταγγελία των περιφερειακών συμβούλων, καθότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε με την προσφιλή τακτική του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, η οποία εδράζεται στην επίκληση της «κατεπείγουσας ανάγκης λόγω απρόβλεπτης περίστασης» και ακολουθείται «η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» (άρθρου 32, παρ. 2.γ του Νόμου 4412/2016). Οι προσφεύγοντες στην ΕΑΑΔΗΣΥ τεκμηρίωσαν ότι το έργο δεν μπορεί να εμπίπτει στις συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, πράγμα που έγινε δεκτό από το Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου της ΕΑΑΔΗΣΥ.
Με βάση, λοιπόν, το αρνητικό πόρισμα, που λογικά θα σήμαινε την διακοπή της ανάθεσης σε συγκεκριμένο εργολάβο, συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΑΑΔΗΣΥ. Έτσι, λοιπόν, η πρώτη ψηφοφορία ήρθε ισόπαλη 3 – 3. Όμως, ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ έκανε χρήση διπλής ψήφου και η ψηφοφορία έληξε με 4 – 3 υπέρ της συνέχισης του έργου.
Το οξύμωρο είναι ότι στην απόφασή της η ΕΑΑΔΗΣΥ παραδέχεται ότι για την συγκεκριμένη σύμβαση «δεν συντρέχει περίπτωση συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας, λόγω της χρονικής απόστασης που διαπιστώνεται μεταξύ της επέλευσης του επικαλούμενου φυσικού γεγονότος της θεομηνίας και του χρόνου προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία διαπραγμάτευσης». Επίσης, γίνεται παραδεκτό ότι «η ελεγκτική ομάδα διαπίστωσε παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας ανάθεσης της εξεταζόμενης σύμβασης, κατά παράβαση διάταξης εθνικού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις».
Όμως, λίγες γραμμές πιο κάτω, αναφέρεται ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ αποφασίζει την «μη διακοπή της διαδικασίας ανάθεσης της ελεγχθείσας σύμβασης», με το σκεπτικό ότι «η απόφαση διακοπής της διαδικασίας και επαναπροκήρυξής αυτής, θα επέφερε μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών, επιτείνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο απώλειας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της πληγείσας περιοχής».
Οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θίγουν το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης, όπως αυτή ελήφθη. Καταγγέλλουν, μάλιστα, τον πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ ότι «νομιμοποίησε μία παράνομη σύμβαση», καθώς έκανε κατάχρηση του δικαιώματός του, κάνοντας χρήση διπλής ψήφου, «γιατί παρά την υφιστάμενη απαρτία και την παρουσία του, προσέφυγε ως μη όφειλε στην συνδρομή του Αναπληρωτή του, που δεν είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΑΔΗΣΥ».
Ως εκ τούτου, οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και των ορθών διαδικασιών σχετικά με την απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ. Επίσης, ρωτούν τον υπουργό «τι προτίθεται να πράξει για να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, χειραγώγησης των μελών της Αρχής και μεθόδευσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων». Τέλος, ρωτούν τον υπουργό εάν θα ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο του Προέδρου της ΕΑΑΔΗΣΥ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post