Μεταφέροντας την ανησυχία των εργαζομένων του ΑΣΕΠ αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Ανεξάρτητη Αρχή, ο Σύλλογος εργαζομένων απευθύνεται με επιστολή του στην ΑΥΓΗ και τον διευθυντή της Άγγελο Τσέκερη. Μας ενημερώνουν ότι το δημοσίευμα με τίτλο «Ύποπτες αλλαγές υπονομεύουν τη διαφάνεια στο ΑΣΕΠ» έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ανεξάρτητης Αρχής. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του Συλλόγου γίνεται και ερμηνευτική αναφορά στην διάταξη, που ψηφίστηκε από τη ΝΔ με εισηγητή τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Όμως, παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, που οφείλουν να εξηγηθούν όχι μόνον από το ΑΣΕΠ, αλλά από την ίδια την κυβερνητική πολιτική.
Από την πλευρά μου ως συντάκτρια ανταπάντησα, επισημαίνοντας τα «κενά» στην ερμηνευτική ανάλυση της διάταξης Θεοδωρικάκου. Ο διάλογος συνεχίζεται σεβομένη πάντα την αξιόπιστη πορεία της Ανεξάρτητης Αρχής, της διοίκησης και των στελεχών του, όπως και του ρόλου του θεσμού!
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ
Κύριε Διευθυντά
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας της 10ης Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο: «Ύποπτες αλλαγές υπονομεύουν τη διαφάνεια στο ΑΣΕΠ» σημειώνουμε ότι:
Το δημοσίευμα υιοθετεί πληροφορίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τροφοδοτούν ένα κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης επιχειρώντας να κλονιστεί η αξιοπιστία και η πιστότητα λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής.
Η μείωση του αριθμού των Τμημάτων του ΑΣΕΠ, η οποία επιχειρείται να εμφανιστεί ως εσκεμμένη πράξη, που εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπιμότητας είναι καθ’ όλα νόμιμη, αφού προβλέπεται στο άρθρο 56 του Ν. 4674/2020 (και όχι στον κανονισμό λειτουργίας, που αναφέρει το δημοσίευμα) επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου του ΑΣΕΠ, ο οποίος είναι και ο τελικός υπεύθυνος της αποτελεσματικής λειτουργίας τους.
Οι εργαζόμενοι στο ΑΣΕΠ βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με προσπάθειας να πληγεί ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός και να χρησιμοποιηθεί ο φορέας θυσιάζοντάς τον στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και στην πραγματοποίηση προσωπικών επιδιώξεων, κάτι που ως τώρα ήταν άγνωστο.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο ως δημόσιοι λειτουργοί και εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αντικειμενική συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργία του ΑΣΕΠ απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν κατ’ επίφαση πολιτικά παιχνίδια, προκειμένου, στην πραγματικότητα, να ικανοποιήσουν τις προσωπικές επιδιώξεις τους σε βάρος της εργασίας μας και της αέναης ενεργούς συμμετοχή μας στην επιτυχία της αποστολής του ΑΣΕΠ.
Κύριε Διευθυντά,
Επειδή όσα έχουν αναφερθεί στο εν λόγω δημοσίευμα είναι σκόπιμα και αναληθή, σας καλούμε να τα ανασκευάσετε αποκαθιστώντας την αλήθεια και συμβάλλοντας κι εσείς στη θωράκιση της ανεξάρτητης θεσμικής οντότητας του ΑΣΕΠ και των εργαζομένων του.
Η Πρόεδρος, Μελίνα Γρηγορίου
Η Γενική Γραμματέας, Αφροδίτη Κακούρου
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΕΠ
Αγαπητοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο ΑΣΕΠ,
Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε την επιστολή σας, καθώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας όχι μόνο για τα στενά συνδικαλιστικά θέματα του προσωπικού του ΑΣΕΠ αλλά και για γενικότερου ενδιαφέροντος λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα της Αρχής.
Στην επιστολή σας εντοπίζονται όμως κάποιες ομοιότητες με αυτήν του προέδρου του ΑΣΕΠ, καθώς επικρίνετε την εφημερίδα μας ότι δήθεν εμπλέκεται σε «πολιτικές σκοπιμότητες». Δεν θίγω την ενδεχόμενη νομική επάρκεια των εκπροσώπων των εργαζομένων. Όμως, υποστηρίζετε, ως άλλος «νομικός σύμβουλος» της Διοίκησης του ΑΣΕΠ, ότι η μείωση του αριθμού των Τμημάτων του ΑΣΕΠ δεν αποτελεί «εσκεμμένη πράξη, που εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπιμότητες», διότι είναι «καθ’ όλα νόμιμη, αφού προβλέπεται στο άρθρο 56 του Ν. 4674/2020», που κατοχυρώνει τη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του ΑΣΕΠ να αποφασίζει σχετικά.
Η παρατήρηση αυτή παραβιάζει, όμως, ανοικτές θύρες, καθώς το δημοσίευμά μας ρητά έκανε λόγο για «νομότυπη» ενέργεια που εισήγαγε ο λεγόμενος «νόμος Θεοδωρικάκου» και επανέλαβε ο Κανονισμός.
Παραλείπετε μια καθοριστική «λεπτομέρεια» όμως: ότι η ίδια διάταξη προβλέπει ότι «συνιστώνται τρία (3) τουλάχιστον τμήματα» και όχι σώνει και καλά τρία! Και το προβλέπει αυτό για πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις, όπως η πανδημία ή οι μεταβατικές περίοδοι στελέχωσης, όταν δηλαδή υπάρχει πραγματική δυσκολία να βρεθούν Σύμβουλοι και να γίνουν συνεδριάσεις. Δεν το προβλέπει, φυσικά, για περιπτώσεις που έχουν αυξηθεί οι Σύμβουλοι από 23 σε 30, ενώ οι μισοί από αυτούς μόλις έχουν ξεκινήσει τη θητεία τους… Εδώ λοιπόν θέτουμε τα ερωτήματα περί σκοπιμότητας, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα .
Κάνετε, όμως, εξίσου λόγο για «πληροφορίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα Τμήματα εδώ και τρεις (3) δεκαετίες είναι πέντε (5) και ποτέ δεν είχε υιοθετηθεί ποτέ στο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση για μείωσή τους. Ισχύει αυτό ή διαστρεβλώνει την πραγματικότητα; Έχετε εσείς διαφορετικές πληροφορίες;
Μιλάτε, επίσης, για «εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων» και «πραγματοποίηση προσωπικών επιδιώξεων». Δεν μπορούμε να υποθέσουμε σε τι ακριβώς αναφέρεστε, καθώς η εφημερίδα μας δεν έχει καμία πολιτική ή προσωπική διένεξη με τον Πρόεδρό σας.
Αυτό, βεβαίως, δεν μας απαγορεύει να ασκούμε κριτική και να υποβάλλουμε σε έλεγχο αποφάσεις ή άλλες ενέργειες της ηγεσίας της Αρχής που εξυπηρετούν ή διευκολύνουν τεχνηέντως την κυβερνητική ατζέντα, ιδίως ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή των νόμων. Η περίπτωση της αναγνώρισης των τίτλων των κολλεγίων και της έκτασης του ελέγχου στις ΔΕΚΟ είναι χαρακτηριστικές.
Όπως καταλαβαίνετε η δημοσιογραφική μου έρευνα ουδέποτε υπέκυψε σε πολιτικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό τον λόγο και καθίσταται αξιόπιστη και πάντα υπόκειται στην κρίση των αναγνωστών της. Είμαι πάντα ανοικτή στον καλόπιστο διάλογο, που σκοπό έχει να υπηρετήσει την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον.
Με εκτίμηση
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
Discussion about this post