Σε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για να ενισχύσει για μια ακόμη φορά τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων και των Περιφερειών. Κι όλα αυτά στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και λίγο πριν διαλυθεί η σύνθεση της Βουλής, καθ’ οδόν για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης επαναφέρει το ζήτημα της λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία στα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια και άρα προκύπτει αδυναμία λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «αν κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για το σχηματισμό απαρτίας. Τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων».
«Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα, που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία», αναφέρεται στην ίδια διάταξη. «Για τις συνεδριάσεις τηρούνται πρακτικά», διευκρινίζεται και προστίθεται: «Εάν μετά από δύο συνεδριάσεις διαπιστώνεται αδυναμία λήψης απόφασης για ένα θέμα λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, το θέμα παραπέμπεται για συζήτηση και η απόφαση στην Oικονομική επιτροπή ή την Eπιτροπή ποιότητας ζωής ανάλογα με το αντικείμενο του θέματος». Το αντίστοιχο ισχύει και για τα περιφερειακά συμβούλια, όπου και εκεί σε περίπτωση μη λήψης απόφασης, τα θέματα παραπέμπονται στην Οικονομική Επιτροπή.
Να σημειωθεί ότι αυτή η ρύθμιση έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής για τα έργα από σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως αποτυπώθηκε στο νόμο για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θανόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκεί αναφερόταν ότι η Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ αποκτά αρμοδιότητα όχι απλώς αναθέτουσας αρχής ως προς το στάδιο της ανάθεσης, αλλά και στο στάδιο της εκτέλεσης των συμβάσεων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)! Στην ίδια ρύθμιση ορίζεται ότι «η Οικονομική Επιτροπή των Δήμων μπορεί να αποφασίζει για την τροποποίηση του φυσικού ή/και οικονομικού αντικειμένου τους, κατά τους όρους της σύμβασης σύμπραξης και της, κατά περίπτωση, εφαρμοζόμενης νομοθεσίας!».
Ουσιαστικά, πρόκειται για δυο συμπληρωματικές ρυθμίσεις, που αφ’ ενός αφαιρούν από το δημοτικό συμβούλιο το δικαίωμα της ελέγχου και της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Αφ’ ετέρου ενισχύουν τις υπερεξουσίες της Οικονομικής Επιτροπής, εν όψει απορρόφησης κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Discussion about this post