Απόφαση με την οποία προοιωνίζεται η αποκατάσταση της τοπικής Δημοκρατίας στη χώρα σε σχέση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής φέρνει το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ανατρέποντας το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που εκ των υστέρων θέσπισε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επιχειρώντας να αλλοιώσει την αποτύπωση σε επίπεδο εδρών του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019!
Μολονότι το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όμως η κατεύθυνση έχει ήδη δοθεί, καθώς έκρινε ότι οι διατάξεις Θεοδωρικάκου αντιβαίνουν το Σύνταγμα!
Η απόφαση αναφέρεται στο πως πρέπει να γίνεται η κατανομή των εδρών σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες των Δήμων και εάν τελικώς εκλέγεται αυτός που πήρε περισσότερες ψήφους και άρα ορίζεται στη θέση του αντιδημάρχου ανεξάρτητα εάν ο πλειοψηφήσας προέρχεται από τον συνδυασμό που βγάζει τον δήμαρχο ή εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.
Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ απεφάνθη ότι στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες των Δήμων πρέπει να ισχύσει ό,τι προβλέπεται στον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» και πως εκλέγεται και παίρνει θέση αντιδημάρχου, όποιος από τους υποψηφίους παίρνει τις περισσότερες ψήφους ανεξαρτήτως του συνδυασμού του δημάρχου.
Έτσι, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ για την εκ των υστέρων νομοθέτηση Θεοδωρικάκου (αρ. 5, παρ. 2, περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019), «το μέρος που καταλαμβάνει τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο», έκρινε ότι «ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια».
Συνεπώς, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι «την επέμβαση» του νομοθέτη «δεν την υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος». Οπότε, το Δικαστήριο κρίνει ότι «μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων».
Ως εκ τούτου, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι η εκ των υστέρων ρύθμιση Θεοδωρικάκου για το μέρος που προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, «παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέμεινε πιστή στους ‘αντιμεταρρυθμιστικούς’ της στόχους», σχολίασε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ είπε πως πρόκειται για «μία από τις πολλές διατάξεις που άλλαξε ο, τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος δεν αρκέστηκε να καταργήσει την απλή αναλογική του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» με νέο νόμο». Επανέλαβε, δε ότι «ο νόμος Θεοδωρικάκου για το ξήλωμα του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», όντως αλλοίωσε τη λαϊκή βούληση και παραβίασε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας!».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post