Ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα των δημάρχων και των αιρετών της αυτοδιοίκησης για τους όρους, βάσει των οποίων θα τίθενται σε αργία. Αυτό που ζητούσαν από την σύσταση του νόμου 3852/2010, τον γνωστό «Καλλικράτη» ήταν να τίθενται σε αργία στην περίπτωση που πληρούνταν δυο προϋποθέσεις ταυτόχρονα: Η αμετάκλητη παραπομπή με βάση έκδοσης παραπεμπτικού βουλεύματος και η επιβολή περιοριστικών όρων.
Έτσι, λοιπόν, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στο νομοσχέδιο για την σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα ορίζεται ότι: «μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά την διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα». Πράγμα που σημαίνει ότι με αυτόν τον όρο αίρεται η αργία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Κατά τα λοιπά, η διάταξη παραμένει ίδια, όπως προσδιοριζόταν στον «Καλλικράτη». Δηλαδή «εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τα για τα πλημμελήματα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας».
Πρόκειται για ατιμωτικά πλημμελήματα και κακουργήματα στα οποία περιλαμβάνονται η παραχάραξη, η κιβδηλεία, η πλαστογραφία, η ψευδής βεβαίωση, η δωροδοκία, η εκβίαση, η κλοπή, η υπεξαίρεση, η απιστία, η απάτη, η καταπίεση, η αιμομιξία, η μαστροπεία, η σωματεμπορία, η παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, η παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η λαθρεμπορία, καθώς και η παράβαση καθήκοντος, εφόσον κατά τη διάπραξη του τελευταίου αυτού αδικήματος προκαλείται οικονομική βλάβη στο δήμο, στην περιφέρεια ή στα νομικά τους πρόσωπα.
Έτσι, λοιπόν, οι αιρετοί τίθενται σε «αυτοδίκαιη αργία» «με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».
Τέλος, η διάταξη παραμένει ίδια με αυτήν του «Καλλικράτη», στην περίπτωση που «εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν». Αυτό αφορά και το ποινικό μητρώο του αιρετού και «στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από το χρόνο έκδοσης της διαπιστωτικής σε βάρος του πράξης».
Discussion about this post