Την ώρα που ο μεγάλος περίπατος των Αθηνών αποδεικνύεται το μεγαλύτερο φιάσκο της δημαρχίας Μπακογιάννη, η οποία ακόμη δεν συμπλήρωσε έναν χρόνο, η συζήτηση για το «νόμιμον» και «ηθικόν» στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα έρχεται στο προσκήνιο. Άλλωστε, έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα την λεγόμενη «πανδημία απευθείας αναθέσεων» και μάλιστα η εφημερίδα μας ήταν η πρώτη που το ανέδειξε ως μια πτυχή κακοδιαχείρισης που μελλοντικά θα έχει επώδυνες συνέπειες για την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πως καταστρατηγείται η εγκύκλιος της Κομισιόν;
Κι αυτό γιατί η πανδημία του κορωνοΐου λειτούργησε ως άλλοθι για την κατάργηση των τυπικών διαγωνιστικών διαδικασιών στην σύναψη δημοσίων συμβάσεων με την θεσμοθέτηση και την κατά συρροή χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Κι ενώ η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με οδηγία της επέστησε την προσοχή στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Δημόσιο και ΟΤΑ) για το ότι οι απευθείας αναθέσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνον για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτή η οδηγία καταστρατηγήθηκε!
Μια πόλη εγκαταλελειμμένη…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα περιήλθαν σε γνώση της «Αυγής» αναφορικά με τις επισπευσμένες διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί ο δήμος Αθηναίων κατ’ εντολή του Κώστα Μπακογιάννη για αναθέσεις, που σε καμία των περιπτώσεων δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοΐου. Την ίδια μάλιστα στιγμή η πόλη είναι κάτι περισσότερο από βρώμικη και αφώτιστη. Είναι εγκαταλελειμμένη. Το βράδυ, περιοχές όπως η Κυψέλη ή τα Πατήσια είναι στο έλεος των σκουπιδιών, της βρωμιάς και του σκοταδιού και της ανομίας.
Ξεθωριάζουν τα χρώματα…
Ο δε μεγάλος περίπατος των Αθηνών φαίνεται να κοστίζει πανάκριβα στους δημότες. Οι πρώτες αναθέσεις είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ, αλλά τα χρώματα με τα οποία βάφτηκε το οδόστρωμα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες πολύ γρήγορα χάνει την λάμψη του, υποχωρεί και το μαύρο της ασφάλτου έρχεται ξανά στην επιφάνεια… Οι μεταλλικές φυτεμένες ζαρτινιέρες μπορεί να δίνουν έναν πράσινο τόνο, αλλά δεν υποκαθιστούν τις κανονικές φυτεύσεις, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το μικροκλίμα. Η δε επιλογή, μεταξύ όλων των άλλων να κοπεί η απευθείας θέαση του κτηρίου της Βουλής από την οδό Ερμού, καθώς παρεμβάλλεται ένας φοίνικας, θα λέγαμε ότι δεν είναι μια επιτυχημένη εικαστική παρέμβαση…
Το έντομο της μουριάς…
Το ενδιαφέρον Μπακογιάννη για το «πράσινο» της πόλης φαίνεται και από την εντολή που έδωσε για την διενέργεια διαγωνισμού την περίοδο 18 Μαρτίου έως 23 Μαρτίου 2020 με αντικείμενο την «κατεπείγουσα αντιμετώπιση της εξάπλωσης του εντόμου της μουριάς Xylotrechus chinensis». Το κόστος της ανάθεσης είναι 396.311,54 ευρώ.
Η ανάθεση έγινε με επισπευσμένη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς την χρήση του Εθνικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων. Η δε αποσφράγιση των προσφορών έγινε την 23η Μαρτίου 2020. Έτσι, ο ανάδοχος έπρεπε μέχρι την 15η Απριλίου να κλαδέψει 16.790 δέντρα, να κάνει ολική κοπή 346 δέντρων και να τα θρυμματίσει, αποστέλλοντας το υλικό στις εγκαταστάσεις της Φυλής για επεξεργασία ή ταφή. Επίσης, έως την 31η Μαΐου, ο ανάδοχος δεσμευόταν να φυτεύσει 346 νέα δένδρα στον δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για μια ανάθεση την οποία θα μπορούσε να μην δοθεί σε ιδιώτη, αλλά να γίνει από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.
Άλλη μια ανάθεση…
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι «επείγουσες εργασίες αποκατάστασης κτηρίου για τη στέγαση των αστέγων του Δ. Αθηναίων, λόγω της γενικής οδηγίας για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό» με προϋπολογισμό 248.000 ευρώ. Πρόκειται για το κτηριακό συγκρότημα επί της οδού Λιοσίων και Αχαρνών. Το πρώτο κτήριο είναι συνολικής επιφανείας 1.567,06 τ.μ με 14 διαμερίσματα και 3 ισόγεια καταστήματα. Το δεύτερο κτήριο είναι συνολικής επιφανείας 1.299,08 τ.μ., αποτελείται από 20 διαμερίσματα και 3 ισόγεια καταστήματα και το τρίτο κτήριο είναι συνολικής επιφανείας 1.080,45 τ.μ., αποτελείται από 20 διαμερίσματα και 2 ισόγεια καταστήματα (μετά από συνένωση καταστημάτων).
Σε κλειστό κτήριο…
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, που επικύρωσε με την υπογραφή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης «το κτίριο επισκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με εργολαβία η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και προοριζόταν για την στέγαση μεταναστών, όμως έκτοτε το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε». Όμως, ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι απαιτείται η διαμόρφωση του χώρου με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επικαλούμενος, λοιπόν, την πανδημία του κορωνοΐου επέλεξε και πάλι την επισπευσμένη διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και εκτός της καταχώρησης στο Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.
Έτσι, η σύμβαση ύψους 248.000 ευρώ αφορούσε την δαπάνη οικοδομικές εργασίες κόστους 121.057 ευρώ, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κόστους 26.323,95 ευρώ, απρόβλεπτα έξοδα ύψους 26.086 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αναλυτικά αναφέρουμε ότι οι εργασίες αφορούσαν την ανακαίνιση εξωτερικών χρωματισμών και αποκατάσταση όψεων όπου απαιτείται, την ανακαίνιση τριών χώρων στο ισόγειου του κτιρίου για τη δημιουργία ιατρείων και WC, την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα του κτιρίου, τις συνδέσεις παροχών ύδρευσης και ρεύματος και τις επιδιορθώσεις στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρολογικών.
Κι ενώ η ανωτέρω ανάθεση εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το ύψος της δαπάνης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανταποκρίνεται στο ηθικό σκέλος του ζητήματος της αστεγίας, το οποίο πρέπει όντως να λυθεί. Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό γιατί απαιτείται η δημιουργία ιατρείων εντός του κτηριακού συγκροτήματος, δεδομένου ότι ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δημοτικά ιατρεία.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post