Υπό τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο θα βρίσκεται πλέον η νέα Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θα ενοποιηθεί με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή. Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα θεσμικής διαφάνειας, η οποία θα πρέπει συνοδεύεται «με χρονική διάρκεια», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.
Η κατάργηση της αυτοτέλειας των δυο Αρχών και η ενοποίησή τους έρχεται από το παρελθόν καθότι εν τοις πράγμασι κρίθηκε ότι η καθυστέρηση της ΑΕΠΠ να εκδώσει αποφάσεις συνιστά αγκάθι στην δρομολόγηση και υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων λόγων των συνηθισμένων αντιδικιών μεταξύ των αναδόχων των έργων, που πολλές φορές καταλήγει στα γρανάζια της δικαστικής εξουσίας με φακέλους καταγγελιών να μεταφέρονται στα Διοικητικά Εφετεία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όμως, κομβικής σημασίας στο νομοσχέδιο αναδεικνύεται το ζήτημα της καταστρατήγησης της ανεξαρτησίας της νέας ενοποιημένης Αρχής, καθώς το 11μελές σχήμα διοίκησης δεν θα εγκρίνεται από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με 3/5 των ψήφων αλλά μετά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα εκφράζει «γνώμη». Η κυβερνητική επιλογή επί της ουσίας απονευρώνει την ανεξαρτησία της πρώην Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο «η Αρχή θα αποτελείται από: α) τον Πρόεδρο, β) δέκα (10) Συμβούλους και γ) τριάντα (30) μέλη. Στις θέσεις του Προέδρου και των Συμβούλων της Αρχής επιλέγονται: α) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γ) συνταξιούχοι Πρόεδροι Εφετών ή Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων με εμπειρία στο δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων ή δ) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή νομικοί σύμβουλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εμπειρία στο δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων».
Ο κατάλογος των υποψηφίων θα συντάσσεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και η επιλογή των προσώπων θα γίνεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Υποδομών. Συγκεκριμένα, «η εισήγηση για την επιλογή του Προέδρου και έξι (6) Συμβούλων θα γίνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η εισήγηση για την επιλογή δύο (2) Συμβούλων θα γίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η εισήγηση για την επιλογή δύο (2) Συμβούλων θα γίνεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών». Επίσης, «ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι διορίζονται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που παρέχεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Discussion about this post