Ανοίγουν σε λίγες ημέρες τα σχολεία και ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι καθαρίστριες, πράγμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς. Κι όλα αυτά, στην παρούσα φάση που ο κορωνοΐος μπορεί να πλήξει τον καθέναν ανεξαρτήτως ηλικίας και όλο το υγειονομικό σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας.
Μόλις την 21η Αυγούστου, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε με εγκύκλιό του τους δήμους όλης της χώρας ότι στα κριτήρια πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών θα προστεθεί και ο χρόνος εμπειρίας. Αυτό μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης, αλλά έρχεται ετεροχρονισμένα, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία, και αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει έτι περαιτέρω για τις δημοτικές υπηρεσίες την διαδικασία ελέγχου των φακέλων όσων έχουν αιτηθεί για μια θέση σχολικού καθαριστή, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις.
«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα…»
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη νέα σχολική χρονιά η δουλειά μας θα γίνει πιο εντατική», τονίζει μέσω της «Αυγής» η 47χρονη Μαρία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια απασχολείται ως σχολική καθαρίστρια σε σχολικό συγκρότημα της Αττικής και αναμένει την Παρασκευή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, για την πρόσληψή της. «Αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν φοβάμαι την δουλειά, όσο την ανεργία», λέει ξεφυσώντας και σημειώνει: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα ζήσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».
«Μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί οι μαθητές ανά αίθουσα να ήταν μειωμένοι, αλλά οι απαιτήσεις στην καθαριότητα των αιθουσών ήταν πολύ μεγαλύτερες λόγω της κορωνοΐου», εξηγεί η Μαρία και προσθέτει με αγωνία στην φωνή: «Με την έναρξη του σχολικού έτους και με δεδομένο ότι επιστρέφουν όλα τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες – είναι περίπου 22 παιδιά ανά αίθουσα από 13 που ήταν πριν – αυτό μου προκαλεί άγχος, γιατί ξέρω ότι θα είμαι πιο πολύ εκτεθειμένη στον κορωνοΐο».
Η Μαρία μας περιγράφει την εμπειρία της από τις πρώτες μέρες, που ο κορωνοΐος έκανε την επέλασή του, ενώ τα σχολεία ήταν ακόμη ανοιχτά. «Παρότι στο σχολικό συγκρότημα υπάρχει ασανσέρ, στην αρχή της πανδημίας δεν το χρησιμοποιούσαμε, ούτε εγώ που καθάριζα το σχολείο, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές, γιατί φοβόμασταν!», αφηγείται η Μαρία με τρόμο στην φωνή. «Δεν ξέραμε εάν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ή όχι, οπότε το είχαμε κλειστό. Δεν ξέραμε μήπως επειδή είναι κλειστός χώρος μεταδίδεται πιο εύκολα ο κορωνοΐος», τονίζει και συνεχίζει: «Μετά το ανοίξαμε και μπορούσα να μετακινούμαι πιο άνετα ανάμεσα στους ορόφους».
Τρεις όροφοι με τον κουβά στα χέρια
«Τον πρώτο καιρό της πανδημίας ανεβοκατέβαινα τρεις ορόφους με τις σκάλες κρατώντας τον κουβά γεμάτο νερό και την σφουγγαρίστρα μαζί τα πανιά, το χαρτί κουζίνας, τα αντισηπτικά και τα καθαριστικά διαλύματα», λέει η Μαρία. «Καθάριζα όλα τα θρανία, τις έδρες των καθηγητών, τις πόρτες και τα πόμολα κάθε φορά που έβγαιναν τα παιδιά για διάλειμμα και αυτό έπρεπε να γίνει σε κάθε διάλλειμα», εξηγεί και προσθέτει: «Υπολογίστε, δηλαδή, ότι αυτός ο καθαρισμός γινόταν για καθεμιά από τις 18 αίθουσες σε κάθε ένα από τα πέντε διαλείμματα που έβγαιναν τα παιδιά από τις αίθουσες. Μαζί με τις 18 αίθουσες, έπρεπε να καθαρίσω σχολαστικά και τις επιφάνειες στα 7 εργαστήρια και τις τουαλέτες».
Από τον φόβο στην ασφάλεια…
Όταν άνοιξαν ξανά τα σχολεία, είχε πιάσει πια καλοκαίρι και η Μαρία επανήλθε στο σχολείο για να φροντίσει τις αίθουσες. «Είχα έναν φόβο, όπως και τον έχω ακόμη γιατί, ξέρετε, οι έφηβοι δεν ήταν και πολύ προσεκτικοί», υπογραμμίζει η Μαρία. Όμως ο μεγαλύτερος φόβος της ήταν «να μην μεταφέρω τον κορωνοΐο στα παιδιά μου και τον άνδρα μου», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά προσπαθούσα να είμαι πάρα πολύ προσεκτική. Σε κάθε κίνηση που έκανα σκεφτόμουν το επόμενο βήμα», τονίζει η Μαρία για να προσθέσει: «Το καλοκαίρι ήταν κάπως δύσκολα με την μάσκα, αλλά την φορούσα συνέχεια για δική μου προστασία». «Μου προκαλούσε δυσφορία! Ίδρωνα! Η ζέστη ήταν αφόρητη!», συνεχίζει ξεφυσώντας. «Φρόντιζα, πάντως, να βρίσκω ελάχιστο χρόνο, να βγω από το σχολείο, για να βγάλω για λίγο την μάσκα μου, να ανασάνω σαν άνθρωπος, να ξεϊδρώσω και μετά την άλλαζα και έμπαινα ξανά μέσα στο σχολείο για να συνεχίσω τον καθαρισμό των αιθουσών», λέει η Μαρία. Κι όταν την ρωτάμε τι κρατά ως εικόνα από όλη αυτή την δύσκολη διαδικασία, η ίδια μας απαντά: «Τα μάτια των παιδιών, που με έβλεπαν και αισθάνονταν ασφάλεια…».
Το ίδιο αίσθημα ασφάλειας πασχίζουν αγωνιωδώς να ικανοποιήσουν για όλες τις σχολικές μονάδες και οι δήμαρχοι όλης της χώρας, που μαζί με τους υπαλλήλους τους πασχίζουν να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να είναι όλα έτοιμα, προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι την 7η Σεπτεμβρίου. Όμως, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά!
Καμία μονιμοποίηση…
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Νίκος Τράκας επέρριψε εκ νέου χθες ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το γεγονός ότι ενώ τον προειδοποίησαν έγκαιρα, δεν προχώρησε καμία διαδικασία για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών. Πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απασχολούνται στις σχολικές μονάδες για πάνω από 10 χρόνια. «Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μονιμοποίηση των εργαζομένων και δεν μας λέει τίποτα για τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας όχι μόνον στα σχολεία, αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, που θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε (ρ/σ 105.5 στο Κόκκινο) ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Ν. Τράκας.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δεν είχε τίποτα να απαντήσει στο αίτημα για μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών. Κατά την χθεσινή σύντομη παρουσία του στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τ. Θεοδωρικάκος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «κρίσιμη» την ασφάλεια των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλησε να πιστωθεί ως δική του επιτυχία την πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου των 9.474 σχολικών καθαριστριών, παραγνωρίζοντας ότι είχε προηγηθεί διευθέτηση του ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτή η κατηγορία των εργαζομένων να πάψουν να είναι στο καθεστώς της κατ’ αποκοπή εργασίας.
«Πληρώστε μόνοι σας!»
Βέβαια, στο ερώτημα των δημάρχων πως θα καλυφθούν τυχόν πρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό για τον καθαρισμό σχολείων, ο Τ. Θεοδωρικάκος έριξε για μια ακόμη φορά το οικονομικό βάρος στα ταμεία των δήμων. «Εάν υπάρξουν δήμοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη από πρόσθετο προσωπικό για τον καθαρισμό σχολικών κτηρίων να το αναλάβουν από δικούς τους πόρους», είπε. Παρέπεμψε, επίσης, στην περιορισμένη δυνατότητα πρόσληψης καθαριστών με τετράμηνη σύμβαση, που θα πληρώνονται από πόρους των Δήμων, χωρίς καμία πρόσθετη ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών. Μπροστά, δε, στις ασφυκτικές οικονομικές ανάγκες των ΟΤΑ λόγω έκτακτων δαπανών πρόληψης του κορωνοΐου, ο Τ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε πως θα προχωρήσει στην εκταμίευση πρόσθετης, οριζόντιας οικονομικής ενίσχυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ και πέραν τούτων ουδέν!
Προδιαγράφεται αλαλούμ με την προμήθεια μασκών
Αλαλούμ προδιαγράφεται με την κεντρική προμήθεια σε μάσκες από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την σχολική κοινότητα. Ενώ ήταν γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις το προηγούμενο Σάββατο 22 Αυγούστου, το υπουργείο Εσωτερικών μέσω νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ανέθεσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τις διανείμει έγκαιρα στους 332 δήμους και από εκεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Ανάστατοι οι δήμαρχοι επέκριναν τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο για την απόφασή του, την οποία έλαβε εν κρυπτώ από την ΚΕΔΕ με μόνη την τηλεφωνική συνεννόηση της Παρασκευής 21ης Αυγούστου με τον πρόεδρο του αυτοδιοικητικού οργάνου, Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, ο Δημ. Παπαστεργίου δέχθηκε τα πυρά όλων των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ γιατί όπως επισημάνθηκε «ουδέποτε το αυτοδιοικητικό όργανο έχει αναλάβει κεντρικό διαγωνισμό για λογαριασμό του κεντρικού κράτους, καθότι δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες!».
Δεν προλαβαίνουν οι βιομηχανίες!
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στους Δήμους για το εάν θα γίνει κατορθωτό να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράσουν και να παραδώσουν τις μάσκες στις σχολικές μονάδες για δασκάλους και μαθητές… Κι αυτό δεδομένου ότι οι 15 βιομηχανίες δεν είναι έτοιμες να παραδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό μασκών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως κατήγγειλαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι. «Θα είμαστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι εάν προκύψει στα σχολεία μας με δική μας ευθύνη κρούσμα κορωνοΐου!», φώναζαν οι δήμαρχοι.
Υπάρχει και ο έλεγχος…
Μαζί με την ασφυκτική προθεσμία για την διενέργεια διαγωνισμού με συντετμημένη διαδικασία, οι δήμαρχοι υπογράμμισαν στον Δημ. Παπαστεργίου ότι υπάρχει πρόβλημα με τις προδιαγραφές των διαστάσεων για τις μάσκες, που θα χρησιμοποιηθούν από μικρά παιδιά, καθότι οι περισσότερες βιομηχανίες κατασκευάζουν μάσκες για ενήλικες! Το αλαλούμ συνεχίστηκε όταν οι δήμαρχοι συνειδητοποίησαν ότι οι προμήθειες αυτές περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί για κάθε φάκελο προμηθευτή τουλάχιστον 30 ημέρες! Ο Δημ. Παπαστεργίου απέρριψε το αίτημα των αιρετών να αναλάβει τον κεντρικό διαγωνισμό το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας: «Δεν πιστεύω δα ότι η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Εσωτερικών είναι τόσο καλοί ηθοποιοί, που να μας κοροϊδεύουν όλους και να αποφασίζουν την Πέμπτη για την προμήθεια των μασκών και να κρίνουν ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία…».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post