Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που χαρακτηρίζει μη σύννομη την σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής. Αποχωρούν τα μέλη των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής καθώς δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την υφιστάμενη σύνθεση, η οποία προέκυψε από δυο νομοθετικές παρεμβάσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου που έδιναν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στις διοικούσες παρατάξεις των Δήμων. Σημειωτέον ότι μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου, η ωρολογιακή βόμβα είναι πια στα χέρια του νυν υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος καλείται να συντάξει και να θεσπίσει νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δώσει σταθμισμένη νομική λύση στο ζήτημα!
Τι συμβαίνει στα δημοτικά συμβούλια
Εν αναμονή, λοιπόν, της επίδοσης της καθαρογραμμένης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη πλήθος αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων καταγγέλλουν τις δημοτικές αρχές για μη συμμόρφωση στην εν λόγω απόφαση. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ως μη νόμιμη την σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζητούν, μάλιστα, αποκατάσταση της σύνθεσης των εν λόγω Επιτροπών, με βάση την εκλογική αποτύπωση, που προέκυψε από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019! Παράλληλα, οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις θέτουν ευθέως ζήτημα πολιτικής και εκτελεστικής νομιμοποίησης της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής. Κι αυτό γιατί με τις διατάξεις Θεοδωρικάκου αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής καπό εκτελεστικό όργανο σε βουλευόμενο πολιτικό όργανο, πράγμα που συνιστά υποβάθμιση του προϋφιστάμενου πολιτικού ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.
Οι επιπτώσεις για τους πολίτες
Αν αυτό στους αναγνώστες μας φαίνεται μια εξειδικευμένη νομικού τύπου συζήτηση, οι επιπτώσεις από αυτό είναι απτές, καθώς με την εκρηκτική κατάσταση, που επικρατεί στα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμη και εάν αυτές λαμβάνονται με την υπερενισχυμένη πλειοψηφία, που κατέχει η παράταξη του Δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, υπάρχει ο κίνδυνος –εάν δεν δοθούν άμεσα κατευθύνσεις από τον υπουργό Εσωτερικών- οι αποφάσεις να καταπέσουν με μια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω μη νόμιμης σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής.
Σε αγωνία η ΚΕΔΕ
Το ζήτημα τέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με απαίτηση όλων των μελών ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης να συντάξει μια νομοθετική ρύθμιση, που να είναι αφ’ ενός λειτουργική για το υπόλοιπο της αυτοδιοικητικής περιόδου έως τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 αφ’ ετέρου να μην θέτει εν αμφιβόλω τη κανονιστική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, διευθετώντας με αυτόν τον τρόπο την κυβερνησιμότητα των Δήμων σε συμμόρφωση, πάντα, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Οι νομικές προτάσεις
Θέτοντας το ζήτημα στην δρομολόγηση της επίλυσης, ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκαθάρισε: «Ο Νόμος δεν ακυρώνεται από καμία δικαστική απόφαση! Ο Νόμος ακυρώνεται μόνον με Νόμο». «Απλά με την απόφαση του ΣτΕ δημιουργείται υποχρέωση και θα δούμε μέχρι ποιου σημείου αφότου εκδοθεί το σκεπτικό και το διατακτικό, να γίνει η αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», διευκρίνισε ο Λ. Κυρίζογλου. Αναφορικά με τις αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή, ο Λ. Κυρίζογλου είπε: «Αυτές λαμβάνονται με όρους νομιμότητας μέχρι την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και για αυτό δεν πρέπει κανείς να έχει κανέναν ενδοιασμό!».
Οι πρακτικές λύσεις!
Ως λύση που απορροφά τους κραδασμούς και δεν θέτει εν αμφιβόλω την συνολική πολιτική λειτουργία των Δήμων, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου πρότεινε – κάτι που και ο ίδιος εφαρμόζει- οι αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό περιεχόμενο, που προηγουμένως λαμβάνονταν από την Οικονομική Επιτροπή, να λαμβάνονται πλέον όλες από το Δημοτικό Συμβούλιο! «Μόνον με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ακυρότητας των ληφθέντων αποφάσεων!», υπογράμμισε ο Γ. Παπαναστασίου.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post