Έντονη η ανησυχία στη νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ταμείο του αυτοδιοικητικού οργάνου καθώς οι μέρες του Γ. Πατούλη άφησαν πίσω τους “αστραφτερή” στάχτη… Από τα 30 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από τον “πράσινο” πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί “σφιχτός” στην οικονομική διαχείριση, ο Γιώργος Πατούλης εμφανίστηκε κάτι περισσότερο από ανοιχτοχέρης και άφησε αποθεματικό 16 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά παρότι το αυτοδιοικητικό όργανο ελάμβανε ετήσια τακτική επιχορήγηση ύψους 4 εκατ. ευρώ, ήτοι 20 εκατ. ευρώ ως τακτική επιχορήγηση στην πενταετία. Τι έγιναν, λοιπόν, 14 εκατ. ευρώ του αποθεματικού σε πέντε χρόνια, που ο “γαλάζιος” πρόεδρος πιλοτάριζε ατενίζοντας το “μέλλον” της Αυτοδιοίκησης…
Η διάθεση του Γ. Πατούλη φάνηκε από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Στρατός ειδικών συμβούλων και συνεργατών τοποθετήθηκαν όχι μόνον πέριξ του γραφείου του “γαλάζιου” προέδρου, αλλά και στα νομικά πρόσωπα της ΚΕΔΕ, όπως το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοικησης (ΙΤΑ) και η “Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη” (ΠΕΤΑ Α.Ε.). Κατά δήλωση πολλών αιρετών, αυτές οι προσλήψεις ήταν στα όρια της νομιμότητας διογκώνοντας το κόστος λειτουργίας του ΙΤΑ και της ΠΕΤΑ άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως για έργο είτε υπερκοστολογημένο είτε μηδαμινό.
Το επόμενο δείγμα γραφής ήρθε όταν ο Γ. Πατούλης είχε επιλέξει να δώσει αντιμισθία χωρίς νομική γνωμοδότηση στον τότε γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Γιάννη Μουράτογλου, ύψους 2.137 ευρώ, ενώ ο τελευταίος εκτελούσε καθήκοντα αντιδημάρχου Εδέσσης λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αντιμισθία. Κι ενώ αυτή η απόφαση έμοιαζε να σπάει τα ειωθότα, καθότι ο προηγούμενος γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης είχε αρνηθεί την αντιμισθία του ως εν ενεργεία δημάρχου, ο Γ. Πατούλης είχε εμφανιστεί τότε να υπερασπίζεται σθεναρά την επιλογή του, μιλώντας για αναβάθμιση της ΚΕΔΕ.
Συνέδρια 200.000 ευρώ
Ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις με “τσουχτερό” τίμημα για το ταμείο της ΚΕΔΕ, όπως η επιλογή του Γ. Πατούλη να κάνει το πρώτο συνέδριο της θητείας του στο Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική με κόστος άνω των 200.000 ευρώ. Κι ύστερα ακολούθησαν κι άλλα, εξίσου χλιδάτα συνέδρια με χαμηλότερο ή αντίστοιχο κόστος.
Ταξίδι στην ορκωμοσία του Τραμπ
Κι επειδή ο Γ. Πατούλης είχε πολλές “υποχρεώσεις”, επιδιδόταν συχνά – πυκνά σε ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα έξοδα μετακίνησης χρεώνονταν στο ταμείο της ΚΕΔΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το ταξίδι στις ΗΠΑ, κόστους 4.000 ευρώ, όπου και φωτογραφήθηκε με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ορκωμοσία του τελευταίου.
“Γαλάζιες” αντιδράσεις
Πολύ γρήγορα ο Γ. Πατούλης συνάντησε την εμφανή δυσφορία των μελών της παράταξής του, καθότι η πλειονότητα των αποφάσεων λαμβάνονταν χωρίς εισηγητικό σημείωμα και όταν τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είχαν αποχωρήσει, οπότε θα υπήρχε οριακή πλειοψηφία. Ακόμη και ο Γιάννης Μουράτογλου υπενθύμιζε από μικροφώνου τη διαφωνία του στις χορηγίες Πατούλη σε συλλόγους και σωματεία με ισχνή κοινωνική παρουσία και παρέμβαση. Ενώ άλλοι “γαλάζιοι” αυτοδιοικητικοί είτε επέλεγαν να ζητήσουν την αναβολή της ψηφοφορίας, είτε καταψήφιζαν τις προτάσεις για χορηγίες όταν ήταν εξώφθαλμα παράνομες, είτε αποχωρούσαν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.
Έλεγχος από το ΓΛΚ…
Δεν ήταν λίγοι οι αυτοδιοικητικοί που συν τω χρόνω έκαναν λόγο για όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος της ΚΕΔΕ και φοβούνταν τυχόν διαχειριστικό έλεγχο. Κι όταν, τον περασμένο Απρίλιο, κλιμάκιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισκέφθηκε την ΚΕΔΕ για δειγματοληπτικό δημοσιονομικό έλεγχο, δεν ήταν λίγοι οι “γαλάζιοι” αιρετοί που φοβήθηκαν ότι η θετική τους ψήφος σε αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα θα είχε επιπτώσεις και στους ίδιους.
…και διάταξη τακτοποίησης
Μπορεί ακόμη να μην έχει εκδοθεί το οριστικό πόρισμα, αλλά για να καλυφθούν οι πομπές του Γ. Πατούλη η κυβέρνηση της Ν.Δ. μερίμνησε σχετικά. Έτσι, στον επενδυτικό νόμο του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη ψηφίστηκε διάταξη (άρθρο 182 παρ. 2 του Ν. 4635/2019) που να δικαιολογεί αναδρομικά αποζημιώσεις και έξοδα μετακίνησης για τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. Καλά πληροφορημένες πηγές μάς ενημερώνουν ότι η “τακτοποίηση” αυτή έγινε για χάρη του Γ. Πατούλη, προκειμένου να δικαιολογήσει οικονομικά κενά στο ταμείο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποφευχθεί κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ
“Σφιχτή” οικονομική διαχείριση έως το 2023 προαναγγέλλει ο νέος πρόεδρος
Δ. Παπαστεργίου: “Εάν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, η επόμενη διοίκηση δεν θα είχε αποθεματικό να διαχειριστεί”
Πάντως, με τη λήξη της θητείας Πατούλη στην ΚΕΔΕ, η νέα διοίκηση ήρθε αντιμέτωπη με τις στάχτες που άφησε η σπάταλη διαχείρισή του. Βέβαια, οι έμπειροι αυτοιδιοικητικοί είχαν έγκαιρα ειδοποιήσει και έλεγαν σκωπτικά πως “σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε λεφτά για στιλό και για χαρτοπετσέτες”. Όπερ και εγένετο… Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου προειδοποίησε ότι η οικονομική διαχείριση έως το 2023 θα είναι “σφιχτή”. Παρουσιάζοντας τον νέο εγκεκριμένο προϋπολογισμό της ΚΕΔΕ, ο Δημ. Παπαστεργίου προειδοποίησε: “Εάν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό (σ.σ.: επί διοίκησης Πατούλη), η επόμενη διοίκηση δεν θα είχε αποθεματικό να διαχειριστεί”.
“Εγώ δεν θα υπογράφω”
Ακόμη πιο αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του προϊστάμενου της οικονομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ Σωτήρη Μαντέ, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. λέγοντας: “Για τις συνδιοργανώσεις, καθότι δεν επιτρέπονται χορηγίες, πρέπει να υπάρχει η συνδρομή και η σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας”. “Εγώ ως προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας δεν θα υπογράψω εντάλματα που αντίκεινται στο καταστατικό της ΚΕΔΕ” είπε.
Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Μάρτιο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημ. Παπαστεργίου καλείται να βάλει τάξη στα οικονομικά και ταυτόχρονα να αναζητήσει φθηνότερες λύσεις στα έξοδα μετακίνησης των μελών του Δ.Σ. και στη διοργάνωση συνεδρίων, που επίκεινται. Το πρώτο έκτακτο συνέδριο επί προεδρίας του θα γίνει μέσα στον Μάρτιο στην Αθήνα με αντικείμενο την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη συζήτηση που άνοιξε και επίσημα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διορίζοντας ως πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη. Πάντως, δυσφορία επικρατεί στις τάξεις των δημάρχων, καθώς ο υπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση της επιτροπής χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει καμία συνάντηση με την ΚΕΔΕ. “Εάν ο υπουργός συνεχίσει να μας απαξιώνει, ενώ έχει κάνει ήδη τρεις συναντήσεις με τους περιφερειάρχες, τότε θα τα ακούσει όλα στο συνέδριό μας” λένε οι δήμαρχοι με αγανάκτηση.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post