Σε μείζον ζήτημα ανάγουν οι δήμαρχοι την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους βλέποντας τον χειμώνα να είναι δύσκολος για την λειτουργία των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των σχολείων. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι βλέπουν ότι η υπεσχημένη αύξηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, της τακτικής χρηματοδότησης των Δήμων κατά 15% για το 2023 έχει κάνει φτερά, όπως φτερά έχουν κάνει και οι υποσχέσεις για επιτάχυνση της εκταμίευσης πόρων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση έργων υποδομής.
«Η τιμή του ρεύματος πλέον μας μοιράζει εγκεφαλικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, υπογραμμίζοντας ότι «πλέον η εξίσωση μεταξύ των εσόδων και των δαπανών λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους δεν βγαίνει!». «Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε επιδότηση ρεύματος, αλλά αυτό δεν αφορά όσους καταναλώνουν άνω των 35KVA, πράγμα που αποκλείει τους Δήμους, τα σχολεία, τις ΔΕΥΑ και τα αντλιοστάσια», τόνισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Στηλίτευσε, μάλιστα, την στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα επισημαίνοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει καταλάβει την έκταση του προβλήματος».
«Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% μπορεί μεν να επιτευχθεί, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με μείωση της ενέργειας στον οδοφωτισμό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το 10% των λαμπτήρων οδοφωτισμού», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Εξήγησε ότι ήδη υπάρχουν συστήματα ελέγχου της ενέργειας στους λαμπτήρες οδοφωτισμού με φωτοκύτταρα ή συστήματα τηλεμετρίας, όμως δεν μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση στα ρελέ του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά του ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικά για τις ΔΕΥΑ, ο Δημ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι ακόμη και αυτές με τακτοποιημένα τα οικονομικά τους, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους «πλέον αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας τους». «Τα 210 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στις ΔΕΥΑ ως επιδότηση δεν φτάνουν», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Μεταφέροντας την προ μηνός συζήτηση που είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ο τελευταίος φέρεται να είπε πως «η ΔΕΥΑ δεν μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν εισπράττουν όσα τους οφείλονται». «Έχει διατυπωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διαλυθούν οι ΔΕΥΑ», υπενθύμισε ο Απ. Καλογιάννης υπογραμμίζοντας ότι «η εν γένει πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων σε μεγάλα κομμάτια των αρμοδιοτήτων των Δήμων».
Αυξημένο το λειτουργικό κόστος στα σχολεία
Την ίδια ώρα, το ενεργειακό κόστος επηρεάζει και την λειτουργία των σχολείων, γιατί η επέκταση του ωραρίου έως τις 17.30 συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρισμό και καθαριότητα. Ειδικά για την πρόσληψη καθαριστών, ο Δημ. Παπαστεργίου «εάν πέρυσι οι Δήμοι είχαν την δυνατότητα να καλύψουν το πρόσθετο κόστος για πρόσθετες προσλήψεις καθαριότητας, αυτό φέτος δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά τους». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Κορυδαλλού με τον δήμαρχο, Νίκο Χουρσαλά να επισημαίνει ότι λόγω της φετινής επέκτασης ωραρίου των σχολείων κατά 4,5 ώρες, ενώ το κόστος για 23 σχολικές δομές πέρυσι ήταν 180.000 ευρώ, πλέον με το κόστος θα ανέλθει στα 370.000 ευρώ, εκτοξεύοντας την δαπάνη στο 77% της συνολικής χρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο Δημ. Παπαστεργίου μετέφερε την πρόθεση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη των σχολείων.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post