Καταρρέουν τα ταμεία των Δήμων με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μην δεσμεύεται για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση και να παραπέμπει σε ένεση ρευστότητας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον οι εργολάβοι διεκδικούν την αποπληρωμή του από εργασίες που έχει παραδώσει, καθώς η αμοιβή του καθυστερεί να εκταμιευτεί ήδη από τις αρχές του έτους από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι δήμαρχοι βλέπουν το αδιέξοδο και καλούνται υποχρεωτικά σε ένα μήνα από τώρα να συντάξουν τους νέους προϋπολογισμούς για το 2021, γνωρίζοντας ότι το έλλειμμα θα είναι υπερμεγέθες και το φως δεν θα βρίσκεται στην άκρη του τούνελ.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τα καταφέρει!», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου επιχειρώντας χθες κατά την δια ζώσης πρώτη συνεδρίαση του αυτοιδιοκητικού οργάνου μετά την γενική καραντίνα, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αιρετών, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν όλους εμάς από τον κορωνοΐο. «Όμως, από δω και πέρα, η μάχη μας θα έχει να κάνει με την οικονομία», πρόσθεσε ο Δημ. Παπαστεργίου γνωρίζοντας ότι οι αντιδράσεις των δημάρχων θα είναι έντονες εξαιτίας της κυβερνητικής επιλογής να μετακυλήσει σκοπίμως όλη την ευθύνη του κεντρικού κρατικού μηχανισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πορεία στο άγνωστο…
«Πρέπει να θέσουμε ζήτημα νέας έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων, γιατί οι επιπτώσεις από τις δαπάνες που κάναμε για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου τόσο στην γενική οικονομία, όσο και στα οικονομικά των Δήμων συνεχίζονται», υπογράμμισε ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Λάζαρος Κυρίζογλου. «Η έκτακτη επιχορήγηση των 75 εκατ. ευρώ είναι παρωνυχίδα μπροστά στην οικονομική κατάσταση των Δήμων που θα κληθούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Γιάννης Μουράτογλου, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ. «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κάνει ακόμη απολογισμό των δαπανών των Δήμων και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία για το ύψος των δαπανών που κάναμε για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου», τόνισε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί οι απώλειες εσόδων από δημοτικά τέλη, μη πληρωμή των λογαριασμών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και πολλά άλλα». Ο Γ. Μουράτογλου ενδεικτικά ανέφερε ότι «με μια πρώτη προσέγγιση το κόστος των απολυμάνσεων για τις σχολικές μονάδες, που εκτέλεσαν οι Δήμοι της χώρας ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ».
Με μεγάλο ταμειακό έλλειμμα
«Τι θα γίνει με την σύνταξη των νέων προϋπολογισμών για το 2021, που θα πρέπει να ετοιμαστούν μέσα στο καλοκαίρι;», διερωτήθηκε ο Δημήτρης Μπίρμπας εκπροσωπώντας την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία». Στην αγωνία των δημάρχων απάντησε ο Γ. Μουράτογλου χαρακτηρίζοντας μεν «θετική» την απόφαση να συνταχθούν οι νέοι προϋπολογισμοί του 2021 με βάση τα εισπραχθέντα έσοδα του 2018, αλλά όπως είπε: «Θα υπάρξει μεγάλο ταμειακό έλλειμμα για το τρέχον έτος, λόγω των αυξημένων δαπανών, που έγιναν για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου».
Η βόμβα!
Την ίδια ώρα, δυσφορία προκαλεί στους αιρετούς το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Οι πληρωμές έχουν παγώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου και ο ένας μετά τον άλλον οι εργολάβοι διεκδικούν από τους Δήμους την αποπληρωμή τους. Πλέον οι εργολάβοι προσφεύγουν δικαστικά και αξιώνουν την αποπληρωμή τους δεσμεύοντας ακόμη και τους λογαριασμούς των Δήμων, προκειμένου να διασφαλίσουν την αμοιβή τους. Κι ενώ όλοι οι δήμαρχοι αναμένουν την έκδοση των νέων προσκλήσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που διαδέχεται με έξι μήνες καθυστέρηση από την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», ως βόμβα έσκασε η αποκάλυψη ότι μελετητικά γραφεία ενημερώνουν στοχευμένα τους αιρετούς για τα έργα μέσω «διαρροών» και μέσω «ενημέρωσης» που παρέχεται επιλεκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε κατάρρευση οι κοινωνικές δομές
Αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αιρετών, οι οποίοι βλέπουν την επερχόμενη κατάρρευση των κοινωνικών δομών των Δήμων. «Συνολικό εθνικό σχέδιο για την στήριξη των κοινωνικών δομών των Δήμων», ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης διεκδικώντας γενναία οικονομική στήριξή τους και μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Ο ίδιος κατήγγειλε τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από κυβερνητικά κέντρα, που ευνοούν τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες δεν υφίστανται κανέναν απολύτως έλεγχο, ενώ στις δημοτικές δομές κοινωνικής φροντίδας ο έλεγχος είναι διαρκής με σκοπό την επιβολή τσουχτερών προστίμων, που αποδυναμώνουν τα οικονομικά των Δήμων.
Κίνδυνος για λουκέτο
Τον κίνδυνο για «οριστικό κλείσιμο των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης» επισήμανε ο πρόεδρος των συμβασιούχων εργαζομένων, Γιάννης Παπαχατζής. «Η κατακόρυφη αύξηση των απαιτούμενων πόρων που προκύπτει από τη ραγδαία, ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους ανάπτυξη των ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε μέση αύξηση της χρηματοδότησης ιδιωτικών Δομών της τάξης του 130% ετησίως), είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την Πολιτεία, σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης τόσο υψηλών χρηματοδοτήσεων, είτε στην δραστική οριζόντια μείωση της αξίας των voucher, είτε ακόμα και στην οριστική διακοπή της χρηματοδότησης, απεντάσσοντας τις Δομές από κάθε είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο Γ. Παπαχατζής.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post