Με περιορισμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2024 για την σύνταξη του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης προσήλθε χθες η νέα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στην συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Στο πάγιο αίτημα των δημάρχων για αποκατάσταση της αδικίας σε σχέση με την απόδοση της τακτικής χρηματοδότησης, η υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί σε ποσόν, αλλά συνέδεσε την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας επανέρχονται μετά την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. Για τις δε αναγκαίες προσλήψεις στους Δήμους, η Ν. Κεραμέως παρέπεμψε αυτή την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς η ίδια να δεσμεύεται.
Υπόμνηση Κυρίζογλου για τις οικονομικές εκκρεμότητες
Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ήταν η επίσημη πρώτη του νέου προέδρου του αυτοδιοικητικού οργάνου, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος δεσμευόμενος από την απόφαση του συνεδρίου του Βόλου (Οκτώβριος 2022), έθεσε την πλήρη ατζέντα των αιτημάτων. Ο ίδιος προέταξε ψηλά στην ατζέντα την απόδοση των υπεσχημένων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του διδύμου Βορίδη – Πέτσα. «Έχουμε κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες», είπε εμφατικά ο Λ. Κυρίζογλου απευθυνόμενος στη Ν. Κεραμέως, και υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι συνέχεια και της προηγούμενης». Εξήγησε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκε μια δόση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για όλους τους Δήμους που αντιστοιχεί σε 125 εκατ. ευρώ και επιμερίστηκε σε μηναία δόση ΚΑΠ. «Έχουμε λαμβάνειν 25 εκατ. ευρώ από το Νοέμβριου του 2022, ενώ είχαν δεσμευτεί για 50 εκατ. ευρώ. Οπότε υπολείπονται άλλα 25 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου.
Φλέγον ζήτημα η κάλυψη του ενεργειακού κόστους!
«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα ανοικτό με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για 90 εκατ. ευρώ, που δεν τα λάβαμε», είπε εμφατικά ο Λ. Κυρίζογλου και συμπλήρωσε: «Εκκρεμεί το υπόλοιπο της κάλυψης του ενεργειακού κόστους των σχολείων». Παρέθεσε, επίσης, τις υπόλοιπες εκκρεμότητες για το 2023, που αφορούν την κάλυψη της δαπάνης για την αρμοδιότητα προστασίας των ζώων συντροφιάς ύψους 5 εκατ. ευρώ, τη ναυαγοσωστική κάλυψη 10 εκατ. ευρώ. Ο Λ. Κυρίζολγου έθεσε εμφατικά την έκδοση ρύθμισης και έγκρισης του κόστους σχετικά με τις σχολικές καθαρίστριες, «διότι την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία» και όπως υπενθύμισε το φετινό άνοιγμα των σχολείων συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.
«Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθεί μια δόση ΚΑΠ, δηλαδή 125 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, διότι δεν πήραμε τίποτε μέσα στο 2023!», υπογράμμισε ο Λ. Κυρίζογλου απευθυνόμενος στη Ν. Κεραμέως. Ειδικά για τις ΔΕΥΑ και για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους, ο Λ. Κυρίζογλου τόνισε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη», η χρηματοδότησή τους.
Ετήσιο χάσμα με τον Καλλικράτη ύψους 778 εκατ. ευρώ!
Στην γενικότερη αποτύπωση των οικονομικών αιτημάτων των Δήμων, ο Λ. Κυρίζογλου επανέλαβε το πάγιο της Αυτοδιοίκησης για εφαρμογή της παραγράφου 5 άρθρου 102 του Συντάγματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων συνοδευόμενες από τους αντίστοιχους πόρους. Παράλληλα, ο Λ. Κυρίζογλου επανέλαβε το έτερο πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας: «Ζητούμε την πλήρη και ανόθευτη εφαρμογή του άρθρου 259 του ‘Καλλικράτη’ για την υποχρεωτική απόδοση αναλογίας φορολογικών εσόδων στην Αυτοδιοίκηση». «Με βάση τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού οι Δήμοι λαμβάνουν 778 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που μας αναλογούν με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη», τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου.
Σε εκκρεμότητα και το θέμα των προσλήψεων
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεκτάθηκε στο αίτημα των Δήμων για προσλήψεις προσωπικού με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για έκδοση ρύθμισης για την δρομολόγηση των νέων συμβάσεων εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες.
Οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα;
Από την πλευρά της η νέα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως αφού υπενθύμισε ότι όταν εκτελούσε καθήκοντα της ως υπουργός Παιδείας την περίοδο 2019 – 2023 «είχε στενή συνεργασία με τους δημάρχους την περίοδο του κορωνοΐου» και όπως είπε «κατορθώσαμε τότε τα σχολεία μας να σταθούν όρθια και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εσάς τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης». Κατά τα λοιπά, η Ν. Κεραμέως μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας: «Θέλουμε ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να στηρίξουμε το έργο σας με ξεκάθαρους κανόνες, με διαφάνεια, λογοδοσία, με λειτουργική αυτοτέλεια, με τεχνική αυτοτέλεια». «Το λέω ευθέως», είπε εμφατικά η υπουργός. «Θέλουμε να σας δώσουμε περισσότερα εργαλεία, περισσότερους πόρους και αναφέρομαι και σε οικονομικούς πόρους και σε ανθρώπινους πόρους και σε λοιπούς πόρους», πρόσθεσε η Ν. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει «προφανώς εντός των δυνατοτήτων της χώρας, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας». «Θέλουμε να στηρίξουμε οριζοντίως οι δημοτικές αρχές είτε πρόκειται για μεγάλους δήμους όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε πρόκειται για τους πιο μικρούς δήμους της χώρας», υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως.
Υπόσχεση για εκσυγχρονισμό του Κώδικα Αυτοδιοίκησης
Η υπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης την σύνταξη νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μην υπάρχει ο νομοθετικός κατακερματισμός και η πολυνομία. Πρόκειται ένα πολύ σημαντικό έργο σε εκσυγχρονιστική κατεύθυνση, που συνιστά απαίτηση της Αυτοδιοίκησης από το 2011 που τέθηκε σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης», καθώς υπάρχει πανσπερμία με περισσότερους από 200 νόμους που συγκροτούν το πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες, Νομαρχίες και Περιφέρειες) και ουκ έστιν αριθμός τροπολογιών που μετά καθίστανται ειδικές ρυθμίσεις για επιμέρους θέματα! Το τιτάνιο αυτό έργο το έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος και όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε, αναμένεται να ολοκλήρωθεί στα τέλη του 2024!
Προσλήψεις με το σταγονόμετρο;
Παράλληλα, η Ν. Κεραμέως αφού διευκρίνισε ότι το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών θα διευθετηθεί αμεσότατα με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δεδομένου ότι είχε δοθεί η σχετική έγκριση για την χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Απαντώντας στο αίτημα των δημάρχων για προσλήψεις, η Ν. Κεραμέως δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της ελεγκτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ και παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύπτουν τα μεγάλα κενά της Αυτοδιοίκησης κατανοώντας το αίτημα των Δημάρχων για εξειδικευμένο προσωπικό.
Χωρίς δέσμευση για τις νέες προσλήψεις στους ΟΤΑ
Η υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους ότι σύντομα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των προσλήψεων, υπενθυμίζοντας ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει ειδικά για αυτό το θέμα τον Σεπτέμβριο. Η Ν. Κεραμέως ξεκαθάρισε, πάντως, ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη προτεραιότητα είναι οι προσλήψεις στην υγεία και άφησε ένα παράθυρο ανοικτό για το μέγεθος των προσλήψεων στην Αυτοδιοίκηση. «Υπάρχει κάθε διάθεση να στηρίξουμε με ανθρώπινο δυναμικό τους στις δημοτικές -αρχές», σημείωσε η Ν. Κεραμέως λέγοντας εμφατικά: «Θα το πω ευθέως: Στην Υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας». «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητήσουμε και πιο αναλυτικά για τη στελέχωση των ΟΤΑ ταυτόχρονα με διαδικασίες επίσπευσης του ΑΣΕΠ και συνολικά των διαδικασιών στελέχωσης στο Δημόσιο», κατέληξε η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως.
Discussion about this post