Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι μόνιμοι υπάλληλοι στους κοιμητηριακούς ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορούμαστε, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει εκδώσει ακόμη την διαπιστωτική πράξη, προκειμένου να επικυρωθεί η μεταβίβαση των κοιμητηριακών ναών μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία και το παγκάρι, αλλά και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων από τους δήμους σε αυτήν. Έτσι, επικρατεί αλαλούμ στους δήμους. Στον δήμο Αθηναίων, οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά από τον προϋπολογισμό του, με τη νομική φόρμουλα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη μεταφορά τους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά σε άλλους δήμους όπως του Ζωγράφου ή του Περιστερίου, οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Νοέμβριο.
«Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους από τον προϋπολογισμό του δήμου», σχολιάζει στην «ΑΥΓΗ» αρμόδιο στέλεχος για το ζήτημα εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσόν της μισθοδοσίας τους έχει προϋπολογιστεί και για το 2021». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, «το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί και η Εκκλησία να αναλάβει την ευθύνη της, που δεν μπορεί να είναι σε εκκρεμότητα επ’ άπειρον ως προς το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων». «Από την άλλη πλευρά, ως δήμος δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν ιεροψάλτη σε άλλη θέση», σχολιάζει σκωπτικά.
Διαφορετική επιλογή έχει κάνει ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας. Ο ίδιος μιλώντας στην «Αυγή» ξεκαθαρίζει: «Εκ μέρους του Δήμου κάναμε ό,τι προβλέπεται από το νόμο. Στείλαμε όλα τα στοιχεία, όπως και τα στοιχεία των υπαλλήλων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών». Καταλήγει, μάλιστα, αναφέροντας: «Δεν είναι πια στην ευθύνη του Δήμου ούτε ο κοιμητηριακός ναός, ούτε οι υπάλληλοι».
Βέβαια, η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει την σχετική εγκύκλιο από την 15η Οκτωβρίου 2020 όπου ενημερώνει την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως και τις μητροπόλεις για το τι πρέπει να κάνουν. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει πράξει τα δέοντα προκειμένου να καταστεί καθολικός διάδοχος των κοιμητηριακών ναών και ταυτόχρονα να αναλάβει τις υποχρεώσεις τις απέναντι στους μόνιμους υπαλλήλους, προς τους οποίους πρέπει να καταβάλει την μισθοδοσία.
Στην σχετική εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται ότι για την μεταβίβαση πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη βάση της οποίας «από την 12η Οκτωβρίου 2020 η κάθε Ιερά Μητρόπολη καθίσταται ο δικαιούχος και υπόχρεος των εσόδων και εξόδων των υπαρχόντων εντός των ορίων της μη ενοριακών κοιμητηριακών ιερών ναών και από την 1η Δεκεμβρίου 2020, καθίσταται ο εργοδότης των δημοτικών υπαλλήλων των κοιμητηριακών ναών». Να σημειωθεί ότι η 12η Οκτωβρίου αφορά την μεταβίβαση του παγκαρίου και των λοιπών διαχειριστικών ζητημάτων, που πρέπει να παραδώσει ο Δήμος στην Εκκλησία.
Ειδικά για τους υπαλλήλους, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει στην εγκύκλιό της ότι «πρέπει αμελλητί οι Ιερές Μητροπόλεις να ζητήσουν από τις Διευθύνσεις Προσωπικού και Οικονομικών των Δήμους τους καταλόγους του προσωπικού με χρόνο προϋπηρεσίας έως και την 30η Νοεμβρίου 2020». Γκρίζο σημείο συνιστά ότι «σε περίπτωση διαφωνίας (π.χ. δημοτικός υπάλληλος που κατέχει οργανική θέση νεωκόρου στο οργανόγραμμα – Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά ουδέποτε απασχολήθηκε σε κοιμητηριακό ναό), πρέπει να ειδοποιούνται σχετικώς οι Δήμοι ότι δεν θα εκδοθεί πράξη Μητροπολίτη για τον υπάλληλο αυτόν, ώστε να εξακολουθήσει η μισθοδοσία από τον Δήμο».
Κι ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε εκκρεμότητα ως προς τις συμβάσεις εργασίας τους, καθώς περνούν από την δικαιοδοσία των Δήμων σε αυτή της Μητρόπολης, γεννώνται ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι, όσο είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση διαπιστωτικής πράξης. Εάν δηλαδή θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η ρύθμιση Θεοδωρικάκου, που έγινε για χατίρι της Εκκλησίας και επί ζημία των Δήμων. Η εάν ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, θα φέρει νέα ρύθμιση που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία δεν φαίνεται και πολύ πρόθυμη να αναλάβει την υποχρέωση μισθοδοσίας των υπαλλήλων των κοιμητηριακών ναών.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post