Ο κυβερνητικός ισχυρισμός για την προάσπιση της «αριστείας» αποδεικνύεται μέρα με την μέρα ότι οδεύει στον κάλαθο των αχρήστων και φανερώνεται η μεθόδευση για χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών. Με αφορμή, λοιπόν, την τελευταία νομοθετική ρύθμιση Βορίδη για την αναβάθμιση μέλους του ΑΣΕΠ και ανανέωση της θητείας του, που θα φτάσει τα 15 χρόνια συνολικά, δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την θεσμική ανεξαρτησία της Αρχής. Κι αυτό εν όψει της διενέργειας μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του 2022, ένα χρόνο πριν την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Η πολιτική μεθόδευση, πάντως, είναι αναντίστοιχη της «αριστείας», εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι «εκλεκτικές συγγένειες» στις ανεξάρτητες αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθαιρέθηκε η προηγούμενη Διοίκηση, αφότου η κυβέρνηση θέσπισε αναδρομικά «ασυμβίβαστα» και «κωλύματα».
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι μέσω της νέας διάταξης η κυβέρνηση επιδιώκει και την χειραγώγηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και αυτό φάνηκε με την απόφαση που έλαβε για τις αναθέσεις 2 εκατ. ευρώ του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για τον μεγάλο περίπατο… Κι ας μην ξεχνούμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης απέκτησε εσχάτως συγγένεια με τον πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ, Γιώργο Καταπόδη ως νονός στην βάπτιση, που τελέστηκε παραβιάζοντας τους περιορισμούς περί κορωνοΐου.
Από την επιλογή των «αρίστων» δεν εκλείπουν, λοιπόν, τα στελέχη της αρεσκείας της «γαλάζιας» κυβέρνησης για την στελέχωση της διοίκησης του ΑΣΕΠ. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Μιας που η διάταξη είναι «φωτογραφική», όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, καθώς δίνεται η δυνατότητα για δεύτερη πλήρη θητεία σε ανώτερη θέση στο ΑΣΕΠ, πράγμα που υπονομεύει την διασφάλιση της αξιοπιστίας των προσώπων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Όπως είχε αποκαλύψει η «Αυγή», η διάταξη αφορά την αναβάθμιση του νυν αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ, Αθανάσιου Παπαϊωάννου, ο οποίος από γενικός γραμματέας της Βουλής το 2009, το 2016 διορίζεται στην συγκεκριμένη θέση στο ΑΣΕΠ και με τις προϋφιστάμενες διατάξεις –δηλαδή τις διατάξεις προ του 2021- η θητεία του θα έληγε το 2022. Η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τον αναβαθμίσει από την θέση του αντιπροέδρου στην θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ για ακόμη έξι (6) χρόνια. Με βάση την υφιστάμενη διάταξη η θητεία του θα είναι 15 χρόνια, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν το ίδιο πρόσωπο στην αναβαθμισμένη θέση θα μπορεί να κάνει χρήση νέας τριετούς παράτασης.
Επί της ουσίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζεται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών του ΑΣΕΠ. Και με αυτό τον τρόπο, υπονομεύεται το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα κληθεί να προετοιμάσει τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του 2022 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ
Πριν από την ακραία διάταξη χειραγώγησης του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί σε ένα ράλι διορισμών παρακάμπτοντας τον έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή. Το ζήτημα είχε φέρει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώτο ερωτώντα Γιάννη Ραγκούση να απευθύνεται προς 19 υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να υπογραμμίζει ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, παρατηρούνται «συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας προκειμένου να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ για την πραγματοποίηση αναξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο και παράλληλα διενεργείται μπαράζ διορισμών αποκλειστικά κομματικών προϊσταμένων, διευθυντών και διοικήσεων σε όλο το εύρος του Δημόσιου τομέα». «Είναι αναμφίβολα, εξοργιστική η υπονομευτική διαχείριση της Ανεξάρτητης Αρχής», είχε επισημάνει ο Γ. Ραγκούσης επιφυλασσόμενος να δώσει συνέχεια στο ζήτημα.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post