Τους μύθους περί προστατευμένου εργασιακού περιβάλλοντος έναντι της σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης στον Δημόσιο Τομέα σπάει η τελευταία έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, με σκοπό το τριτοβάθμιο σωματείο να πιέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα.
Ημιτελής η νομοθετική παρέμβαση
Η παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ κρίνεται απαραίτητη μετά την κύρωση από την Βουλή της σύστασης C – 190 για την σεξουαλική και ηθική παρενόχληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με το Ν. 4808/2021. Ωστόσο, ο νόμος είναι ημιτελής καθώς αφορά στον ιδιωτικό τομέα και όχι στον Δημόσιο, όπου τα φαινόμενα σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης συνεχίζουν να υφίστανται και να τυλίγονται με ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης από τα ανώτερα στελέχη και από τους μηχανισμούς ελέγχου.
Ζώντας σε “εμπόλεμη” κατάσταση…
«Νιώθουμε έρμαια, δεν νιώθεις ότι είσαι ασφαλής, ότι έχεις δικαιώματα, είναι εμπόλεμη η κατάσταση», αναφέρει στην έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, μια από τις δημοσίους υπαλλήλους, η οποία δέχθηκε να συμμετάσχει στην μελέτη. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις στον δημόσιο τομέα, έχουμε διαπιστώσει σοβαρές περιπτώσεις παρενόχλησης και για λόγους φύλου, αλλά και για άλλους λόγους», αναφέρει μια δεύτερη αποκρινόμενη στην έρευνα. Πρόκειται για δυο ενδεικτικές μαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα θύματα σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης την αντιμετώπιση της βίας μέσα στο Δημόσιο.
Καταρρίπτοντας τους μύθους…
«Η μελέτη είχε σκοπό να καταρρίψει τους μύθους ότι το εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο είναι ασφαλές και άρα δεν συναντάται συχνά η σεξουαλική παρενόχληση, ότι μόνον τα ανώτερα στελέχη ασκούν σεξουαλική παρενόχληση προς τα κατώτερα, ότι η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλεται από τα θύματα γιατί υπάρχει περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας και ότι η σεξουαλική παρενόχληση διώκεται στο Δημόσιο», είπε κατά την χθεσινή παρουσίαση της προδημοσίευσης η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Στρατηγάκη.
Με τον φόβο των αντίποινων
Αναφερόμενη στις δυσκολίες εκπόνησης της έρευνας, η υποψήφια διδάκτορας, Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη σημείωσε ότι εντόπισε «μεγάλο δισταγμό στα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα με τον φόβο των αντίποινων από την Διοίκηση ανεξάρτητα εάν οι γυναίκες ήταν μόνιμες». «Οι γυναίκες που μίλησαν στην έρευνα δεν έβρισκαν στήριξη από την Δίοικηση», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως: «Η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν σημαίνει εργασιακή ασφάλεια». Ερωτηθείσα για το περιεχόμενο των αντίποινων, η Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της προαγωγής, στην περιθωριοποίηση από τους συναδέλφους, τον υποβιβασμό σε θέση χαμηλότερης βαθμίδας ή σε μετάθεση σε άλλη υπηρεσία.
Πρωτόκολλα αντιμετώπισης του φαινομένου
«Από την μελέτη προέκυψε ότι οι διαδικασίες τιμωρίας των δραστών της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν εφαρμόζονται και δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Στρατηγάκη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν εξουσίες πέραν της υπηρεσιακής δομής, που σχετίζονται και με αιρετά πρόσωπα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την διαδικασία τιμωρίας των δραστών». Η ίδια πρότεινε ότι απαιτείται προσαρμογή των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, που εφαρμόζονται ήδη σε Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία.
Τι ζητά η ΑΔΕΔΥ
Την δέσμευση να παραδώσει την έρευνα στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη εξέφρασε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης με σκοπό να γίνουν παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Επίσης, θα παραδώσουμε έναν οδηγό προς τους συνδικαλιστές, προκειμένου να ξέρουν πως θα αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα», σημείωσε. «Ζητούμενο είναι να υπάρχουν προβλέψεις μέσω του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ώστε να υπάρχει προστασία των εργαζομένων», διευκρίνισε η Σταυρούλα Παπαδημητρίου εκ μέρους του Τμήματος Γυναικών της ΑΔΕΔΥ. Με την επισήμανση ότι «το Δημόσιο δεν είναι πλέον ασφαλής χώρος εργασίας, καθώς το 1/3 των εργαζομένων είναι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας», ο Γιώργος Πετρόπουλος (μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ) υπογράμμισε την ανάγκη να απλωθεί ένα πλέγμα προστασίας για όλους τους απασχολούμενους στον Δημόσιο Τομέα ανεξαιρέτως σχέσης εργασίας.
Discussion about this post