Αναστάτωση προκάλεσε στους κόλπους της δημοσιοϋπαλληλίας το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία, με σκοπό εντός δυο μηνών να έχει παραδώσει το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αφ’ ενός παρακάμπτει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αφ’ ετέρου κινείται στα χνάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε εισάγει τις ποσοστώσεις στην αξιολόγησης, με σκοπό να οδηγηθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου Τομέα.
Αυτό το κρίσιμο σημείο εντοπίζεται στο κείμενο της απόφασης που φέρει την υπογραφή της υπηρεσίας γραμματέως Εσωτερικών, Γ. Βαλατσού, , όπου γίνεται επίκληση του Π.Δ. 318/1992, του Ν. 4250/2014 και του Ν. 4369/2016. Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που θα έχει η δικηγορική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει εντός δυο μηνών να παραδώσει το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης!
Και τα τρια νομοθετήματα αφορούν την αξιολόγηση, όμως ο Ν. 4250/2014 ή αλλιώς Νόμος Μητσοτάκη έχει καταργηθεί, καθώς πρόκειται για το Νόμο που καθιέρωνε τη συγκριτική αξιολόγηση, με τις γνωστές ποσοστώσεις 25% καλών, 60% μετρίων και 15% ανεπαρκών. «Ο νόμος που καταργήθηκε στην πράξη από τους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων, το Καλοκαίρι του 2014!», επισημαίνει σε κοινή της ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συνεργασία» και «Πρωτοβουλία» των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι δυο παρατάξεις υπογραμμίζουν ότι «εδώ και 18 χρόνια (Φεβρουάριος 2004) η Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας διαθέτει σύστημα στοχοθεσίας (ν.3230/2016). Εδώ και 6 χρόνια (Μάρτιος 2016) η Διοίκηση διαθέτει σύστημα αξιολόγησης (ν.4369/2016), βασισμένο στη στοχοθεσία. Ωστόσο, τόσα χρόνια μετά, με ευθύνη του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΠΕΣ), ακόμα δεν έχει γίνει κατορθωτό ούτε στόχοι να τεθούν συμμετοχικά, ούτε οι υπάλληλοι να κριθούν βάσει αυτών».
Οι δυο παρατάξεις στηλιτεύουν την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να «απαξιώσει» το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που «εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον παρέχει μαθήματα για τον Υπαλληλικό Κώδικα, για τη στοχοθεσία με βάση τον ν.3230/2004 και για τον ορθό τρόπο αξιολόγησης».
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία στην οποία έγινε η απευθείας ανάθεση διαφημίζεται ως εξειδικευμένη στο φορολογικό και εμπορικό δίκαιο και, όπως επισημαίνουν οι δυο παρατάξεις «η εταιρία, η οποία, κατά την ανάθεση, δεν απαιτείται καν να διαθέτει εξειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο, έχει δύο μήνες για να υποστηρίξει νομικά τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ετοιμάσει τις προτάσεις της.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
.
Discussion about this post