Το πρώτο βήμα έγινε, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να επιβεβαιώνει ότι αναζητά απαντήσεις στο θέμα της αποκατάστασης των μισθολογικών αποδοχών μεταξύ των μόνιμων, των ΙΔΑΧ και των υπηρετούντων υπαλλήλων των ΟΤΑ, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές!
Με απαντητικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τον Δήμο Κισσάμου Χανίων επιβεβαιώνει ότι θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει: «Στο ερώτημά σας αναφορικά με την καταβολή των αυξήσεων των προβλεπόμενων στο Ν. 5045/2023, σε όσους συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στο Δήμο σας, βάσει προσωρινών διαταγών λόγω άσκησης αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης του θέματος και πρόκειται να υποβάλει ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επί της έκβασης του οποίου θα ενημερωθείτε σχετικά».
Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στις τάξεις των εργαζομένων των Δήμων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, αξιώνοντας την μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, καθώς δεν συμπεριελήφθησαν στην μισθολογική αύξηση των μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων. Επί της ουσίας, η διάταξη του Ν. 5045/2023 για την μισθολογική αύξηση δεν εφαρμόστηκε για αυτούς!
Το ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης και μισθολογικής εξισορρόπησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, καθώς είχε προηγηθεί απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε Δήμο ότι «.. οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον Ν.4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του Ν.5045/2023, διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».
Με ανακοίνωσή της 1ης Απριλίου 2024 η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε καταγγείλει ότι η συνέπεια της παραδοχής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «είναι ότι οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν λαμβάνουν την αύξηση του Ν.5045/2023 και σε όσους έχει ήδη καταβληθεί αναζητείται αναδρομικώς».
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ επικαλέστηκε, μάλιστα, την Κοινοτική Οδηγία 1999/70/Ε.Κ., που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε., στις 28-6-1999, ύστερα από τη συμφωνία-πλαίσιο την οποία συνήψαν, στις 18-3-1999, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις γενικού χαρακτήρα CES, UNICH και CEEP (κωδ. ΕΕΔ 59.186 επ.).
Παράλληλα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ με επιστολή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξήγησε ότι η εν λόγω κοινοτική οδηγία «καταλαμβάνει και το Δημόσιο Τομέα και εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου». «Η ρήτρα 4 της συμφωνίας-πλαισίου, με τίτλο ‘Αρχή της μη διάκρισης’, προβλέπει στο σημείο της 1: ‘Όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζομένους αορίστου χρόνου μόνο επειδή έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, εκτός αν αυτό δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους’».
Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας της η ΠΟΕ – ΟΤΑ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέσπασε την δέσμευση της Διοίκησης του ότι θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το θέμα. Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην το έχει υποβάλλει ακόμη, αλλά σίγουρα η δέσμευσή του προς τον Δήμο Κισσάμου είναι επί της αρχής ένα θετικό βήμα…
Discussion about this post