Τη διαχείριση των ταλέντων (talent managment) εισάγει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για την επικείμενη αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης του Δημοσίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός του 2022 και παράλληλα θα ετοιμαστεί το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων ως βασικός πυλώνας του αναμορφωμένου συστήματος αξιολόγησης.
Πρόκειται για μια συζήτηση που ανοίγει ξανά ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά στον κόσμο της Δημοσιοϋπαλληλίας προκαλεί τρόμο, επαναφέροντας μνήμες του 2013 όταν ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε μαζικά σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους του Δημοσίου, προκειμένου δια της αξιολόγησης να γίνουν απολύσεις!
Βέβαια, σε επικοινωνία της ΑΥΓΗΣ με συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη οι ίδιοι μεταφέρουν ότι «η αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με απολύσεις στο Δημόσιο». Για την δε αξιολόγηση με βάση τα ταλέντα και της δεξιότητες των υπαλλήλων, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι σκοπός είναι «η αξιολόγηση να συνδέεται ευθέως με την καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων». Σε αδρές γραμμές ο Μ. Βορίδης επιμένει στην θέση ότι «το νέο σύστημα αξιολόγησης θα λειτουργεί ως ένα σύστημα talent management θα ενσωματωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο επιλογής προσωπικού που ξεκινάει από το ΑΣΕΠ και τον πανελλαδικό διαγωνισμό προσλήψεων και εξελίσσεται μετά και την τοποθέτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία».
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι: «Σε αυτή την δεκαετία μειώσαμε τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 400.000 και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε». Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει, μάλιστα, «υπερβολή» τον αριθμό των «πρόσθετων» 400.000 δημοσίως υπαλλήλων, πράγμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο της Δημοσιοϋπαλληλίας!
Σε ηπιότερους τόνους, ο Μ. Βορίδης επαναφέρει μέσω δήλωσής του στα ΝΕΑ το πως σχεδιάζει την αξιολόγηση. Ο ίδιος αναφέρει: «Μια αξιολόγηση από την οποία προκύπτει ότι 50 είναι άριστοι υπάλληλοι και οι 45 υπάλληλοι του 8 και του 8,9 δηλαδή πάρα πολύ καλοί και ταυτόχρονα είναι βαριά γραφειοκρατική επαχθής διοικητικά απέχει δε δύο χρόνια από την αξιολογούμενη περίοδο δεν έχει νόημα». «Μελετάμε την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης μεταφέροντας την έμφαση στην αξιολόγηση των οργανικών μονάδων στην επίτευξη των στόχων στην αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων και σε μία αξιολόγηση που θα αξιολογεί δεξιότητες και θα ανοίγει δρόμους καριέρας και βελτίωσης για τους δημόσιους υπαλλήλους», είπε ο Μ. Βορίδης.
Σε κάθε περίπτωση, επί ημερών Μητσοτάκη στην κυβέρνηση δεν έχει τηρηθεί τίποτα από τις διακηρύξεις για αξιοκρατία στο Δημόσιο ούτε στις επιλογές προϊσταμένων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τουναντίον, καθημερινά παρατηρούν απευθείας τοποθετήσεις προϊσταμένων, όπως και τοποθετήσεις μετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων! «Δεν εφαρμόζεται τίποτα που να εδράζεται σε μια αντικειμενική αξιολόγηση», εξηγούν στην ΑΥΓΗ υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι με μεγάλη απογοήτευση!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post